Κεφτεδάκια με δυόσμο συνοδευμένα από πατάτες τηγανητές

Κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο


Τώρα που τέλειωσαν τα επίσημα γεύματα, κουτσουρεμένα βέβαια κι αυτά, ρίξε στο τηγάνι τον κεφτέ τον σωστό, τον πρόστυχο και βάλε κι ένα ουζάκι για ένα δεύτερο «Καλή Χρονιά».

Θα σας πω μια ιστορία καθημερινής τρέλας από το γραφείο. Εξ αριστερών και διαγωνίως, συνήθως, κάθεται η Ε.Δ., μια συνάδελφος αυτό που λέμε «η χαρά της ζωής». Αυτά βέβαια όταν δεν πιστεύει πως την έχει βρει κάποιο μεγάλο κακό, μια ανίατη ασθένεια που εφευρέθηκε μόνο για εκείνη. Που και τότε δηλαδή, προσφέρει διασκέδαση απλόχερα!

Κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές

Μια μέρα λοιπόν η Ε.Δ. ήθελε να βρει μια συνταγή για να κάνει κεφτεδάκια. Στο άκουσμα της λέξης ένας άλλος συνάδελφος αντέδρασε. Θεώρησε την επιλογή «πτωχή» διατροφικά και αντιπρότεινε μπιφτεκάκια. «Μα, κεφτεδάκια θέλω να φτιάξω» του ανταπάντησε εκείνη.

Για αρκετή ώρα παρακολουθούσα σαν σε αγώνα τένις τους δύο συναδέλφους να πασάρουν αριστοτεχνικά το μπαλάκι, που δεδομένου του θέματος είχε πάρει στα μάτια μου την όψη κεφτέ, ο ένας στον άλλο. «Κεφτεδάκια» έλεγε εκείνη, «μπιφτεκάκια» απαντούσε εκείνος και πάει λέγοντας.

Κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο σε ξύλο κοπής με πατάτες τηγανιτές
Κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο σε ξύλο κοπής με πατάτες τηγανιτές

Εν πάση περιπτώσει, αποφάσισα να της στείλω τη συνταγή της «Μαμάς Άννας» που είχε αναρτήσει πριν καιρό η Νατάσα στο Cookle. Με μια υπόσχεση… να αποθανατίσει τη δημιουργία για εμένα. Τελικά, το αποτέλεσμα (Ναι, καταλήξαμε σε κεφτεδάκια) ήταν συναρπαστικό.

Και για να γνωρίζετε ξαναποστάρουμε τη συνταγή, πρώτον γιατί η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως και δεύτερον γιατί αυτά εδώ τα κεφτεδάκια έγιναν με μοσχαρίσιο κιμά. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Υλικά

250 γρμοσχαρίσιο κιμά
4 κ.σ.τριμμένη φριγανιά
1 αυγό
1κρεμμύδι
1 κύβο λαχανικών τριμμένο
4 κλωνάριαδυόσμο
1 σφηνάκι ούζο
Αλάτι & πιπέρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το λάδι σε μια λεκάνη. Φροντίζουμε να έχουμε τρίψει το κρεμμύδι και το σκόρδο στο χοντρό του τρίφτη, να ψιλοκόψουμε τον δυόσμο, κρατώντας μόνο τα φύλλα του.
  2. Ζυμώνουμε τον κιμά να ενωθούν καλά τα υλικά και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί
  3. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μπάλες, μεγέθους μπάλας του γκολφ. Βάζουμε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί
  4. Σε ρηχό πιάτο βάζουμε το αλεύρι και κυλάμε δόσεις, δόσεις τα κεφτεδάκια να αλευρωθούν. Τηγανίζουμε στο τηγάνι, γυρίζοντας να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές
Πύργος από κεφτεδάκια τηγανητά
Πύργος από κεφτεδάκια τηγανητά

Tip1: Το ούζο τα κάνει τόσο αφράτα όσο δεν θα τα πιστεύετε γι’αυτό μην το φοβηθείτε να το βάλετε

Tip2: Για να μην λερώνετε πιάτα με το αλεύρι, το οποίο άμα ξεραθεί δεν καθαρίζει με τίποτα, βάλτε να αλευρώσετε τα κεφτεδάκια σας σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο

Τα κεφτεδάκια της μαμάς Άννας


Σε όλες τις ταβέρνες στον κατάλογο υπάρχουν κεφτεδάκια. Μία της θείας Μαρίας την άλλη της κυρίας Ντίνας. Κάθε φορά όμως που τρώω εγώ τα συγκρίνω με τα κεφτεδάκια της δικιάς μου μαμάς και πιστέψτε με είναι ασύγκριτα!!! Έτσι κι εχθές πήγαμε με τρεις καλές μου φίλες να φάμε και πάλι φάγαμε κεφτεδάκια. Α ρε μάνα…

Ρολό κιμά γεμιστό με αυγά


Νομίζω πως αυτό το πιάτο είναι κάτι σαν ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια. Μια συνταγή που θυμάσαι πάντα από τα μεγάλα τραπέζια με όοολη την οικογένεια. Η δική μου μαμά πάντως, αυτό διάλεγε όποτε ήθελε να φτιάξει κάτι ιδιαίτερο για τους καλεσμένους της και όλοι έμεναν ευχαριστημένοι.

Άφησε σχόλια και παρατηρήσεις