Ρολό κιμά γεμιστό με αυγά

rolo_kima_1

Νομίζω πως αυτό το πιάτο είναι κάτι σαν ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια. Μια συνταγή που θυμάσαι πάντα από τα μεγάλα τραπέζια με όοολη την οικογένεια. Η δική μου μαμά πάντως, αυτό διάλεγε όποτε ήθελε να φτιάξει κάτι ιδιαίτερο για τους καλεσμένους της και όλοι έμεναν ευχαριστημένοι.

Ξέρεις ποια είναι η τσαχπινιά σε αυτό το πιάτο; Κάτι που ίσως πολλοί δεν ξέρουν… Οι ροδέλες ντομάτας και πιπεριάς πάνω από το ρολό! Του δίνουν χρώμα, άρωμα, γεύση, αλλά κυρίως προστατεύουν το ρολό, ώστε να ψηθεί αλλά να μην στεγνώσει.

Υλικά για 6-8 άτομα

rolo_kima_ulika

  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 φέτες ξερό ψωμί (μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο)
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη στον χοντρό
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 2 αυγά
  • Ρίγανη
  • Κάρυ
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 5  αυγά βρασμένα
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
  • Ελαιόλαδο
  • 2-3 κιλά πατάτες

Προετοιμασία

  • Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφού στύψεις καλά και το ψωμί ανάμειξε μαζί με τον κιμά (χοιρινό και μοσχαρίσιο) σε ένα μπολ. Πρόσθεσε τη ντομάτα, τα ωμά αυγά και το λεμόνι και πλάσε ανάμεσα όλα τα υλικά να γίνουν ένα. Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε ρίγανη και κάρυ
  • Άπλωσε σε λαδόκολλα τον κιμά και στρώσε τα βραστά αυγά στη σειρά. Σκέπασε με τον κιμά και «σμίλεψε» το ρολό σου ώστε να είναι ομοιόμορφο
  • Καθάρισε και τις πατάτες και κόψε κυδωνάτες για να τις βάλεις μαζί με το ρολό στο ταψί. Περίχυσε με ελαιόλαδο και αλατοπιπέρωσε τις πατάτες.
  • Στρώσε τις ροδέλες ντομάτας και πιπεριάς πάνω από το ρολό κιμά και βάλε στο φούρνο στους 200oC για 2 ώρες περίπου

rolo_kima_2

Tip no. 1: Βάζοντας λεμόνι μέσα στον κιμά γίνεται αφράτος και παραμένει έτσι ακόμα και την επόμενη μέρα!

rolo_kima_3

Tip no.2: Γιατί δύο είδη κιμά; Γιατί ο συνδυασμός κάνει το ρολό πιο αφράτο και μαλακό.

rolo_kima_4

Tip no. 3: Οι πατάτες καλό θα ήταν να είναι κομμένες χοντρές για να μην λιώσουν στο ψήσιμο

Και καλή όρεξη!!!

Advertisements

3 comments

  1. Απ’τα αγαπημένα φαγητά της μαμάς 🙂
    Ένα μικρό τιπ μπορώ να δώσω?

    Χρησιμοποιείς το ασπράδι από ένα αυγό και το ανακατεύεις με τον κιμά. Αυτό θα βοηθήσει τον κιμά να έχει ακόμα καλύτερη συνοχή στο ψήσιμο 🙂

    • Σ’ευχαριστούμε για το tip Πάρη μου.Κι εμείς στην συνταγή έχουμε βάλει 2 αυγά για να έχουμε την συνοχή που λές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s