Ήρθε η ώρα το σπίτι να μυρίσει Χριστούγεννα. Φουρνίζουμε και μελώνουμε τραγανά μελομακάρονα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Ένας από τους πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, πλάι σε αχνισμένους κουραμπιέδες είναι τα μελομακάρονα. Εδώ και πολλά χρόνια έχω γράψει άπειρες φορές για την ιστορία τους και πως κατέληξαν από γλυκίσματα κηδειών να συνοδεύουν απολαυστικά τις γιορτές.
Θα ομολογήσω πως δεν είχα δοκιμάσει ξανά να φτιάξω μελομακάρονα. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια που ανακατεύομαι με συνταγές, είδα πολλές τεχνικές και υλικά και μυστικά και κόλπα. Σε μια δεύτερη ομολογία της ημέρας, θα πω πως για χρόνια δεν ήμουν μεγάλος φαν του γλυκού. Το μυστικό που με έκανε να αλλάξω γνώμη είναι τα μελομακάρονα να είναι τραγανά, να έχουν μπόλικο καρύδι και να μην «στάζουν» στο σιρόπι.
Γυρνώντας λοιπόν από τη δουλειά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και αφού χαζολόγησα τόσο στον καναπέ που ξαγρύπνησα, αποφάσισα να βάλω μπρος τη δική μου εκδοχή για μελομακάρονα. Το σπίτι μύρισε πορτοκάλι και γαρίφαλο ξημερώματα και πριν τις πρώτες αχτίδες του ήλιου, έκανα μπάνιο καυτά μελομακάρονα σε μελένιο σιρόπι.
Φυσικά έχει πορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλο και όλα εκείνα που κάνουν το μελομακάρονο… μελομακάρονο! Είδα όμως σε κάποιες από τις συνταγές να αντικαθιστούν μέρος του αλευριού με σιμιγδάλι, γεγονός που χαρίζει τραγανότητα και διαφορετική υφή στα γλυκά. Επίσης, συμπλήρωσα μια ιδέα φρέσκο βούτυρο για έξτρα άρωμα.
Υλικά
400γρ | αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
100γρ | σιμιγδάλι ψιλό |
80ml | χυμό πορτοκάλι |
120ml | καλαμποκέλαιο |
80ml | ελαιόλαδο |
45 γρ | βούτυρο λιωμένο |
1 σφηνάκι | κονιάκ |
1/2 κ.γ. | κανέλα |
1 πρέζα | γαρίφαλο |
1 κ.γ. | μαγειρική σόδα |
2 κ.γ. | baking powder |
75 γρ | ζάχαρη |
– | Ξύσμα από 1 πορτοκάλι |
100γρ | τριμμένο καρύδι |
350ml | νερό |
250ml | μέλι |
250ml | ζάχαρη |
1 | φέτα λεμόνι |
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρουν βράση για 5′ λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το βούτυρο, το ξύσμα και τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, τη σόδα, το baking powder και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ενωθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Όσο αρχίσει να σφίγγει η ζύμη, παίρνουμε μια σπάτουλα και γυρίζουμε το αλεύρι να ενωθεί με τα υλικά.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε με τα χέρια να ενωθεί το ζυμάρι. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά μπαλάκια βάρους 35 γραμμαρίων περίπου
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για 35 λεπτά να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι καυτά τα βυθίζουμε σε δόσεις στο σιρόπι γυρίζοντάς τα να το πιουν καλά. Στρώνουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και επιπλέον κανέλα αν θέλουμε
Χριστουγεννιάτικα Cake Pops
Ποτέ άλλοτε το να κάνεις το κέικ σου θρύψαλα δεν είχε πιο πολύ φάση… άσε που καμιά μαμά δεν θα σου βάλει τις φωνές
Εκμέκ κανταΐφι
Το πιο κλασικό γλυκό του κυριακάτικου τραπεζιού συνδυάζει την μυρωδάτη ανατολή, με την φινετσάτη ευρωπαϊκή ζαχαροπλαστική. Σιροπιαστή βάση από τραγανό καταΐφι ψημένο σε φρέσκο βούτυρο, κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί. Το εκμέκ καταΐφι μπορείς απλά να το φας όλο στην καθισιά.
Κανταϊφάκι γεμιστό με σοκολάτα
Αυτό το κανταϊφι ήρθε για να παντρέψει την αγάπη μας για τα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού και την μανία για τη σοκολάτα. Κάθε μπουκιά σε διακτινίζει πότε στην μυστηριώδη ανατολή και πότε στα υψίπεδα της Ελβετίας!!! Αυτό θα πει… ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
2 σκέψεις σχετικά με το “Τραγανά μελομακάρονα με σιμιγδάλι”