Εκμέκ καταΐφι

ekmek_kataifi_4

Το πιο κλασικό γλυκό του κυριακάτικου τραπεζιού συνδυάζει την μυρωδάτη ανατολή, με την φινετσάτη ευρωπαϊκή ζαχαροπλαστική. Σιροπιαστή βάση από τραγανό καταΐφι ψημένο σε φρέσκο βούτυρο, κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί. Το εκμέκ καταΐφι μπορείς απλά να το φας όλο στην καθισιά.

ekmek_kataifi_1

Η μαμά το έφτιαχνε πάντα σε μια μεγάλη γιορτή. Αν έχεις την εμπειρία και φυσικά το σωστό χέρι, γίνεται σχετικά εύκολα και είναι σίγουρη επιτυχία. Το πιο σημαντικό μυστικό είναι στο καταΐφι – έχω σούπερ κόλπο, που μου το ‘πε η μαμά – ώστε να γίνει τραγανό, να ψηθεί καλά και να τραβήξει ωραία το σιρόπι.

Υλικά για 12 άτομα

  • 400 γρ. καταΐφι
  • 300 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 100 γρ, καρύδια σπασμένα
  • Για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • Για την κρέμα: 4 αυγά
  • 1 λίτρο γάλα
  • 90 γρ. κορν φλάουρ
  • 240 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • Για τη σαντιγί: 250 ml κρέμα γάλακτος
  • Καρύδια σπασμένα για το πασπάλισμα

ekmek_kataifi_3

Προετοιμασία

  • Άνοιξε το φύλλο καταΐφι και με ένα ψαλίδι κουζίνα κόψε σε σε ένα ταψί σε κομμάτια 3-4 εκατοστά. Ιδανικά στο ταψί όπου θα σερβίρεις το γλυκό σου. Άπλωσε καλά, πασπάλισε με τα καρύδια και περίχυσε με το βούτυρο να πάει παντού. Ψήσε στο φούρνο για 20-30 λεπτά στους 170oC να πάρει καλό χρώμα.
  • Στο μεταξύ βάλε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και τη φλούδα σε κατσαρολάκι κι αφού λιώσει η ζάχαρη, άσε να πάρει ελαφριά βράση για 4-5′ λεπτά. Περίχυσε το καταΐφι με το σιρόπι και άσε στην άκρη να τραβήξει και να κρυώσει.
  • Βάλε το γάλα με το ξύσμα και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα, ανακάτεψε να λιώσει η ζάχαρη και άφησε το γάλα να αχνίσει. Χτύπησε τα αυγά με το κορν φλάουρ να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Πάρε λίγο, λίγο από το ζεστό γάλα και ρίχνε σιγά, σιγά στα αυγά ανακατεύοντας ζωηρά. Επανάλαβε να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά και γύρισε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνέχισε το ανακάτεμα ώσπου να σφίξει η κρέμα σου. Αφού κρυώσει ελαφρά να μην είναι καυτή, σκέπασε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της και άσε να κρυώσει.
  • Χτύπα την κρέμα γάλακτος να γίνει αφράτη σαντιγί. Άφησε στο ψυγείο.
  • Στήσε το γλυκό. Άπλωσε την κρέμα ζαχαροπλαστικής πάνω από το καταΐφι και ίσιωσε καλά την επιφάνειά του. Πάνω από την κρέμα, στρώσε τη σαντιγί και πασπάλισε με τα καρύδια. Άφησε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες να σφίξει.

ekmek_kataifi_2

Tip no. 1: Μην σε ξεγελάσει το καταΐφι όσο ψήνεται. Τράβηξε το ταψί έξω από το φούρνο για να δεις αν πήρε χρώμα.

Tip no. 2: Αν δεν θέλεις να παιδευτείς με την κρέμα ζαχαροπλαστικής, μπορείς να πάρεις έτοιμη σκόνη και απλά να την ετοιμάσεις όπως αναγράφει η συσκευασία με φρέσκο γάλα.

Tip no. 3: Αν αφήσεις την κρέμα αρκετή ώρα πριν τη στρώσεις, μπορείς να την αφρατέψεις με ένα σύρμα. Επίσης, στη σαντιγί αποφεύγω τη ζάχαρη, γιατί έχει ήδη το γλυκό αρκετή στο σιρόπι και την κρέμα. Μπορέις αν θέλεις να κάνεις άλλη τόση ποσότητα σαντιγί και αν την ενώσεις με την κρέμα ζαχαροπλαστικής για ακόμη πιο αφράτη υφή.

Advertisements

5 comments

  1. Ααααα τι γλυκάρα είνα αυτή? Ερώτηση σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι και ζεστό κανταίφι, το αντίθετο ή ζεστά και τα δύο?

    • 😉 Κοίτα η θεωρία λέει κρύο σιρόπι και ζεστό καταϊφι. Εγώ προτιμώ να είναι και τα δύο ζεστά. Έχω κάνει και τις δύο τεχικές δεν έχω δει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά. *αν η μαμα με πάρει και με κατσαδιάσει για κάποιο λόγο που δεν ξέρω στη δική της μαεστρία θα σε ενημερώσω 😉

  2. Νομιζω οτι η επιτυχια στο σιροπιασμα ειναι η ποσοτητα του σιροπιου που θα βαλεις στο κανταιφι κ οχι ποιο απο τα δυο ειναι κρυο η ζεστο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s