Τάρτα μελομακάρονο με κρέμα κάστανου


Μια αναπάντεχη ιδέα που θα στοιχίσει 10 μελομακάρονα από τη ζύμη που θα φτιάξεις έτσι κι αλλιώς.

Το ξέρω έχω καιρό να σε επισκεφτώ για νέα συνταγή! Αλλά έχουμε μπλέξει με τα Podcast και ο χρόνος δεν φτάνει. Τώρα όμως είναι Χριστούγεννα και όλο και κάτι θα μηχανευτούμε για να βάλουμε στο τραπέζι.

Εδώ και πολλά χρόνια μου είχε μπει η ιδέα να κάνω τη ζύμη για μελομακάρονα μια μελωμένη βάση για τάρτα. Και τι θα ταίριαζε καλύτερα για να τη γεμίσει κάνεις; Μα το κάστανο, που είναι ο βασιλιάς των ημερών…

Καθίσαμε λοιπόν με την αδερφή μου και τις ανιψιές μου και φτιάξαμε μελομακάρονα. Από την βασική ζύμη που θα βρεις παρακάτω κρατήσαμε ένα μέρος, περίπου το ένα τέταρτο και ξεκινήσαμε να κάνουμε την τάρτα.

Για την κρέμα έκανα μια εκτενή αναζήτηση στους μετρ της πατισερί, τους Γάλλους… Βρήκα λοιπόν μια πολύ απλή παρασκευή που μοιάζει με την κλασική κρέμα ζαχαροπλαστικής και την οποία αναμειγνύεις με κρέμα κάστανο (θα την βρεις έτοιμη στο σούπερ μάρκετ) και σαντιγί.

Βρείτε την βασική συνταγή για μελομακάρονα εδω.

Πασπάλισε με χοντροσπασμένα καρύδια και το γλυκό είναι έτοιμο.

Εκτέλεση

  • Βάλτε μια φόρμα ή τσέρκι περίπου 20 εκατοστών και βάλτε μια λαδόκολλα να καλύπτει και τα τοιχώματα
  • Με τα χέρια απλώστε τη ζύμη μελομακάρονου σε πάχος περίπου 3 εκατοστών, φροντίζοντας να σηκώσετε και δύο δάχτυλα στα πλαϊνά για να σταθεί η κρέμα.
  • Ψήστε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά. Μπορείτε να βάλετε μια δεύτερη λαδόκολλα και να ρίξετε όσπρια για να μην φουσκώσει ανομοιόμορφα.
  • Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι, περίπου δύο φλιτζάνια του τσαγιού (από την ποσότητα που φτιάξαμε για τα μελομακάρονα)
  • Στο μεταξύ φτιάξτε την κρέμα κάστανου. Χτυπάμε το αυγό με τη βανίλια και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα σώμα.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το γάλα, ανεβάζουμε ελαφρά τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε με σύρμα να πάρουμε μια λεία και καλά σφιχτή κρέμα.
  • Αφου κρυώσει η κρέμα καλά προσθέτουμε την κρέμα κάστανου και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και αφού σφίξει καλά την προσθέτουμε με μια σπάτουλα απαλά στην υπόλοιπη κρέμα.
  • Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο να σταθεί. Αφρατεύουμε και προσθέτουμε πάνω από την βάση της τάρτας.
  • Σερβίρουμε.

Άφησε σχόλια και παρατηρήσεις