Πασχαλινά κουλουράκια σε καλάθι με πασχαλίτσες

Πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι, κονιάκ και κακάο


Νηστίσιμα και τραγανά δίχρωμα πασχαλινά κουλουράκια με κακάο και άρωμα πορτοκαλιού και κονιάκ.

Σαρδέλες φιλέτο ψητές με λεμόνι και μπούκοβοΠασχαλινά κουλουράκια με κονιάκ και κακάο και... σοκολατένιες πασχαλίτσες
Πασχαλινά κουλουράκια με κονιάκ και κακάο και… σοκολατένιες πασχαλίτσες

Θα πρέπει να είμαι ειλικρινής. Ο στόχος εδώ ήταν να κάνω τρίχρωμα νηστίσιμα πασχαλινά κουλουράκια, χρωματίζοντας ένα μέρος της ζύμης με σκόνη από ζελέ φρούτων. Το πρόβλημα είναι πως αντί για ζελέ κεράσι, που θα έδινε ωραίο χρώμα στη ζύμη έβαλα στο καλάθι μου εκ παραδρομής ζελέ γκότζι μπέρι. Και, ναι, τα γκότσι είναι κόκκινα και λαχταριστά, αλλά σε… ζελέ έχουν απλά ένα υποκίτρινο χρώμα.

Κοντινό πασχαλινά κουλουράκια με κονιάκ και κακάο
Κοντινό πασχαλινά κουλουράκια με κονιάκ και κακάο

Η συνταγή ωστόσο ήταν εκεί, όπως και το κακάο και έτσι αποφάσισα να συνεχίσω πλέκοντας δίχρωμα πασχαλινά κουλούρια. Είναι πάρα πολύ αφράτα και το θετικό τους είναι πως τραγανίζουν εξωτερικά και διατηρούν μια αφράτη υφή στο εσωτερικό τους.

Έξι συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια και μπισκότα

Δείτε κι άλλες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά

90 γρΚαλαμποκέλαιο (1/2 ποτήρι)
110 γρΧυμό πορτοκάλι (1/2 ποτήρι)
1Ξύσμα από πορτοκάλι
470 γρΑλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρζάχαρη κρυσταλλική
15 γρΚακάο σε σκόνη
1σφηνάκι κονιάκ
1 κ.γ.Μαγειρική σόδα
1 κ.γ. Baking powder
Q.S.γαρίφαλο σε σκόνη
Q.S.κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε τη σόδα στο πορτοκάλι (προσοχή ο χυμός θα αφρίσει καλό είναι να έχει περιθώριο στο δοχείο που τον φυλάτε)
  2. Βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε να ενωθούν. Συμπληρώνουμε το κονιάκ, το ξύσμα, κανέλα και γαρίφαλο και τον χυμό
  3. Προσθέτουμε σιγά, σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια ώσπου να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και βάζουμε το ένα κομμάτι σε μπολ με το κακάο. Ζυμώνουμε ώσπου να ενωθεί το κακάο. Ίσως χρειαστεί εδώ να προσθέστε ελάχιστη υγρασία, καθώς το κακάο σε σκόνη θα στεγνώσει τη ζύμη. Εγώ επέλεξα λίγο χυμό πορτοκάλι
  5. Ανοίγουμε κορδόνια με τη ζύμη και πλέκουμε πλεξούδες, φροντίζοντας ένα κορδόνι να είναι από τη ζύμη με το κακάο και δύο λευκά.
  6. Για να γίνουν μεγάλα, καθώς φουσκώνουν αρκετά, υπολογίστε να τα πλάσετε 15 εκ. περίπου. Έτσι θα βγάλετε 12 μεγάλα κουλούρια.
  7. Ψήνουμε στους 170oC για 20-25′ λεπτά.
Πασχαλινό κουλουράκι στεφάνι με πασχαλίτσα, μπροστά από το καλάθι με τα υπόλοιπα κουλουράκια
Πασχαλινό κουλουράκι στεφάνι με πασχαλίτσα, μπροστά από το καλάθι με τα υπόλοιπα κουλουράκια
Χρειάζεται να δουλέψετε το ζυμάρι ανάμεσα στα χέρια σας για να μπορέσετε να πλάσετε τα κουλουράκια. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, χρειάζεται απλά λίγη επιμονή. 

Τάρτα μελομακάρονο με κρέμα κάστανου


Μια αναπάντεχη ιδέα που θα στοιχίσει 10 μελομακάρονα από τη ζύμη που θα φτιάξεις έτσι κι αλλιώς. Το ξέρω έχω καιρό να σε επισκεφτώ για νέα συνταγή! Αλλά έχουμε μπλέξει με τα Podcast και ο χρόνος δεν φτάνει. Τώρα όμως είναι Χριστούγεννα και όλο και κάτι θα μηχανευτούμε για να βάλουμε στο τραπέζι. Εδώ και…

Μπρουσκέτα με αυγό, αβοκάντο και κύβους ανθότυρου


Δυναμωτικό πρωινό για όσους θέλουν να προσέξουν λίγο τη διατροφή τους. Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη συνταγή δεν χρειάζεται και πτυχίο σεφ, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν διαθέτει κανείς σε αυτό το blog. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι εδώ και κάποιες ημέρες έχω ξεκινήσει με τη βοήθεια της πολύ καλής μου φίλης…

Φιλέτο λαβράκι με λεμόνι και μπούκοβο


Εντάξει είναι φορές που μια συνταγή δεν μοιάζει με πυρηνική φυσική. Αλλά υπάρχουν κι εκείνες που είναι γρήγορες βολικές και θα ικανοποιήσουν και την ανάγκη για νόστιμα πιάτα. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα ψαράδικα και σούπερ μάρκετ πωλούν έτοιμα φιλεταρισμενα ψάρια σε αρκετά καλές τιμές (ένα φιλέτο λαβράκι είναι πολύ φτηνότερο από ένα τυλιχτό…

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι, κονιάκ και κακάο

Άφησε σχόλια και παρατηρήσεις