Βραστό κέικ σοκολάτας

boiled_cake_wide

Αφράτο, ζουμερό, σοκολατένιο! Αυτό το κέικ είναι ο παράδεισος του σοκολατένιου γλυκού και θα το ετοιμάσεις μέσα στην κατσαρόλα σου. Ναι, ναι!! Άφησε το μίξερ στην άκρη γι’ αυτή τη συνταγή. Δεν θα το χρειαστείς…

Κάθε φορά που μυρίζω αυτό το γλυκό στην κουζίνα θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια. Η γυαλιστερή, ζουμερή επιφάνεια ενός τέτοιου κομματιού φώτιζε από την κουζίνα με τα κατακόκκινα πλακάκια της νονάς. Εκεί ήταν που το πρωτοδοκίμασα πριν από πολλά, πολλά χρόνια. Είναι τόσο αφράτο και ποτισμένο με ένα απολαυστικό μείγμα κακάο στην επιφάνειά του που το κάνει πιο γευστικό και πάντα ζουμερό. Αν είναι λοιπόν να κάνεις κέικ, τότε βγάλε την κατσαρόλα! Αφού το δοκιμάσεις, δεν θα θέλεις ποτέ το απλό, κοινό, συμβατικό κέικ!

boiled_cake_2

Μπορεί η νονά να μου υποσχέθηκε να μου φτιάξει ένα για το Cookle IT, με πρόλαβε όμως η Κατερίνα, η αδερφή μου. Το έφτιαξε – ελπίζω νονά με τη σωστή συνταγή – και ανυπομονούσα να το παρουσιάσω. Υπόσχομαι όμως να πάω από την πάλαι ποτέ κατακόκκινη κουζίνα για να μαγειρέψω κάτι μαζί με τη νονά μου. Με καταγωγή μικρασιάτικη και μαμά από την Κρήτη, γίνεται να μην έχει κάτι απολαυστικό να μας δείξει;

Υλικά για ένα κέικ 20 εκατοστών

boiled_cake_ulika

  • 250 γρ. μαργαρίνη σε πλάκα (κράτησε ένα κουταλάκι για να βουτυρώσεις το ταψί)
  • 100 γρ. κακάο σε σκόνη (άγλυκο)
  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 κ.σ. baking powder
  • 4-5 αυγά (ανάλογα με το μέγεθός τους)
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό

Προετοιμασία

  • Λιώσε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς όμως να το κάψεις. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, το κακάο και το νερό και ανακάτεψε πάνω στο μάτι ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

boiled_cake_step_1

  • Κράτησε ένα ποτήρι από το μείγμα στην άκρη. Θα το χρειαστείς αφού ψηθεί το cake σου.

boiled_cake_step_2

  • Αφού κρυώσει ελαφρά το μείγμα με το κακάο πρόσθεσε τα αυγά – τα οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου – και ανακάτευε διαρκώς με το σύρμα.

boiled_cake_step_3

  • Ανάμειξε στο αλεύρι το bakiking powder και ρίξε σιγά, σιγά μέσα στην κατσαρόλα ώσπου να το πάρει όλο και να έχεις ένα δεμένο μείγμα, παρόμοιο με εκείνο του απλού κέικ.
  • Γύρισε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί περίπου 20 εκατοστών και ψήσε στο φούρνο στους 180oC (εμείς ψήσαμε στον αέρα) για 40′ με 50′ λεπτά. Δοκίμασε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του.

boiled_cake_step_4

  • Βγάλε το κέικ από το φούρνο και κόψε σε τετράγωνα κομμάτια. Περίχυσε την επιφάνεια του με το φλιτζάνι κακάο που κράτησες στην αρχή και άφησε το κέικ να το πιει. Σέρβιρε το γλυκό χλιαρό.

boiled_cake_2

Tip no. 1: Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν ενσωματώνεις τα αυγά στο μείγμα. Δεν θέλεις να φτιάξεις ομελέτα…

Tip no. 2: Σκεφτήκαμε μια σειρά από παραλλαγές για το σοκολατένιο μείγμα με το οποίο μπορείς να περιχύσεις το κέικ σου. Αν θέλεις να το κάνεις λοιπόν πιο πλούσιο λιώσε λίγη έξτρα κουβερτούρα και ανακάτεψε με το μείγμα που κρατάς εξ’ αρχής. Επίσης, δοκίμασε να προσθέσεις στο κακάο λίγη πραλίνα φουντουκιού. Αυτό θα έδενε εξαιρετικά αν αντικαθιστούσες και μέρος του αλευριού με τριμμένο φουντούκι. Από ιδέες, άλλο τίποτα! Όρεξη να ‘χεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s