Πασχαλινά κουλουράκια με σουσάμι


Αυτά τα πασχαλινά κουλουράκια δεν είναι σαν τα άλλα. Έχουνε σουσάμι, πιο έντονο χρώμα και είναι τόσο τραγανά και νόστιμα. Γευστική αποστολή από τη Ναύπακτο και τα χεράκια της μαμάς!

Να σου πω την αλήθεια τα κλασικά κουλουράκια του Πάσχα κάποιες φορές τα βαριέμαι. Αν εξαιρέσεις δηλαδή το γεγονός πως έχει πλάκα να τα πλάθεις και να τα φτιάχνεις πλεξίδες και κοχύλια πολλές φορές η γεύση τους δεν αρκεί. Από μικρό παιδί όμως στο σπίτι φτιάχναμε και αυτά τα κουλουράκια με το σουσάμι. Δεν φαντάζεσαι πόσο απολαυστικό είναι όταν το βουτήξεις μέσα σε ένα ποτήρι με χλιαρό γάλα. Είναι ό, τι πιο νόστιμο έχω δοκιμάσει ποτέ για πρωινό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ε! Μια και την έχω αναφέρει τόοοοσες φορές τη μαμά, αποφάσισε κι αυτή να στείλει μια δική της συνταγή. Την έπρηξα στα τηλέφωνα εδώ που τα λέμε, είδε και αποείδε και μπήκε στη διαδικασία να φωτογραφίζει κάθε βήμα από τα κουλουράκια. Έχω να πω πως αυτό το κουλουράκι – ιδιαίτερη συνταγή προίκα από μια παλιά φίλη και γειτόνισσα – είναι μόνο ένα δείγμα από όσα φτιάχνει αυτή η γυναίκα. Όχι!! Δεν είναι που είναι μαμά μου. Είναι που αν ήταν food blogger θα είχε στεφτεί βασίλισσα! Με πιάνεις;

Υλικά

  • 4 αυγά
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. φυτίνη
  • 600γρ ζάχαρη
  • 5 κ.γ. baking
  • 1 κ.γ. σοδα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού γάλα
  • 4 κ.σ. ούζο ή ρακί ή λικέρ μαστίχα
  • 1500 – 1700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
  • Σουσάμι

 Προετοιμασία

  1. Ζέστανε το γάλα να είναι χλιαρό και πρόσθεσε σε αυτό τη μαγειρική σόδα να διαλυθεί
  2. Βάλε το βούτυρο και τη φυτίνη με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτύπησε καλά για αρκετή ώρα να αφρατέψουν.
  3. Ρίξε ένα, ένα τα αυγά στο μείγμα με τη ζάχαρη και αφού ενσωματωθούν καλά, πρόσθεσε το γάλα με τη σόδα. Τέλος ρίξε και το αρωματικό ποτό της επιλογής σου
  4. Ανακάτεψε το baking powder με το αλεύρι. Βγάλε το μπολ από το μίξερ και ζυμώνοντας με τα χέρια σου πρόσθεσε το αλεύρι ώσπου να πάρεις μια λεία ζύμη παρόμοια με αυτή του κουραμπιέ
sousami_step_1
  • Χτύπησε το αυγό με λίγο νεράκι και βάλε σε ρηχό πιάτο. Σε ένα άλλο, πρόσθεσε το σουσάμι
  • Πλάσε με τα χέρια σου μικρά δαχτυλάκια, αρκετά λεπτά γιατί η ζύμη φουσκώνει πολύ. Πιάσε με τις άκρες των δαχτύλων σου κάθε κουλουράκι και αφού το βουτήξεις στο αυγό, πέρασε το από το σουσάμι να καλυφθεί από τη μια πλευρά
sousami_step_2
  • Στρώσε τα κουλούρια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, αφήνοτας απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν
  • Ψήσε στους 170oC (εμείς τα ετοιμάσαμε στον αέρα) για 30′ λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα
Tip no.1: Μην δοκιμάσεις να τα πλάσεις σε πλεξούδες ή άλλα σχέδια. Η ζύμη τους είναι τέτοια που δεν θα τα καταφέρεις