Εύκολη μανιταρόπιτα με φύλλο κουρού

Σκεπαστή τάρτα μανιταριών με γιαούρτι


Μανιτάρια είχαμε, φύλλο κουρού είχαμε… είπαμε να αυτοσχεδιάσουμε για μια πίτα πολύ εύκολη και γρήγορη. Σκεφτείτε το σαν καμβά στον οποίο μπορείτε να προσθέσετε ό, τι υλικό θέλετε εσείς.

Τα μανιτάρια έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο, οπότε μπορείτε να τα προσθέσετε ακόμη και ωμά στη γέμιση μιας πίτας. Έχουμε κάνει ξανά μανιταρόπιτα, αυτή τη φορά όμως, είπα να ξοδέψω ένα φύλλο κουρού που ούτε θυμάμαι για ποιο λόγο ξεχειμώνιαζε στην κατάψυξή μου.

Κομμάτι μανιταρόπιτας με κόκκινα φασόλια και γιαούρτι
Κομμάτι μανιταρόπιτας με κόκκινα φασόλια και γιαούρτι

Άνοιξα το ντουλάπι, έβγαλα ό, τι πίστευα πως θα ταιριάξει και ιδού τα αποτελέσματα. Να πω εδώ πως ζηλεύω θανάσιμα όλους εκείνους που μαγειρεύουν πίτες, στο αμερικάνικο στυλ και τις βγάζουν από το φούρνο με περίτεχνα σχέδια, σαν λαξεμένα στεφάνια!!! Δεν το έχω, το παλεύω και νομίζω γίνομαι καλύτερος με τον καιρό.

Η μανιταρόπιτα μόλις βγήκε από τον φούρνο
Η μανιταρόπιτα μόλις βγήκε από τον φούρνο

Να πως επίσης, πως η βάση εδώ είναι το μανιτάρι, το γιαούρτι και το λάδι. Μετά μπορείτε να παίξετε μπάλα όπως εσείς αγαπάτε. Τα φασόλια ήταν πολύ καλός συνδυασμός, αν και θα τα έβαζα ελαφρώς πολτοποιημένα την επόμενη φορά. Μια ακόμη προσθήκη που ίσως σας βοηθήσει είναι ένα αυγό (δεν είχα) ή μια δυο κουταλιές πλιγούρι ή βρώμη για να σφίξει η γέμιση στον φούρνο.

Μανιταρόπιτα με φύλλο κουρού
Μανιταρόπιτα με φύλλο κουρού

Υλικά για μια τάρτα 30 εκατοστών

250γρμανιτάρια λευκά
250 γρφασόλια κόκκινα (κονσέρβα)
3φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κεσεδάκιγιαούρτι στραγγιστό (200γρ)
1 πρέζασκόρδο σε σκόνη
1 πρέζατζίντζερ
Ελαιόλαδο
1lime, το χυμό και το ξύσμα
2 φύλλαζύμη κουρού

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Βάζουμε σε μπολ μαζί με τα φασόλια, στραγγισμένα. Αν θέλετε, μπορείτε να τα λιώσετε ελαφρά σε ένα μιξεράκι ή με το πιρούνι
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα lime, τζίντζερ, σκόρδο σε σκόνη, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά
  3. Στρώνουμε μια φόρμα για τάρτα με λαδόκολλα και βάζουμε το ένα φύλλο κουρού, φροντίζοντας να εξέχει λίγο από τις άκρες. Ρίχνουμε στο εσωτερικό του τη γέμιση μανιταριών
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στου 190 βαθμούς
  5. Χρησιμοποιώντας ως οδηγό μια πιατέλα, περίπου στη διάμετρο της φόρμας, κόβουμε το δεύτερο φύλλο στρογγυλό με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Στρώνουμε πάνω από τη γέμιση και με τα χέρια μας πιέζουμε καλά, γυρίζοντας ελαφρώς τη ζύμη προς τα πάνω, κάνοντας ένα γείσο στα πλαϊνά της τάρτας. Ίσως σας βοηθήσει να περάσετε με ένα πινέλο και νερό το σημείο της ένωσης των δύο φύλλων.
  6. Κάνουμε δυο τρεις μικρές τρυπούλες στο κέντρο της τάρτας να βγαίνει ο ατμός και βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά να πάρει χρώμα. Κατεβάζουμε την τάρτα στο κάτω μέρος του φούρνου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά περίπου ακόμη, να ψηθεί καλά και από κάτω.
  7. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Σηκώνουμε με προσοχή από τι λαδόκολλα και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Μανιταρόπιτα με φύλλο κουρού
Μανιταρόπιτα με φύλλο κουρού

Μανιταρόπιτα


Γιατί τα μανιτάρια γίνονται (εκτός όλων των άλλων) ΚΑΙ πίτα και μάλιστα είναι πεντανόστιμα.

Keep reading

Αλμυρή τάρτα με βάση από τριμμένη πατάτα


Εντάξει το παραδέχομαι! Είμαι λάτρης της πατάτας. Όταν λοιπόν η καλή μου η μανούλα με εφοδίασε με δεκάδες κιλά από δαύτη – ναι, ναι εμείς στην επαρχία έχουμε και μποστάνι, που ταξιδεύει για τους κανακάρηδες ίσαμε την πρωτεύουσα – έκανα τα πειράματά μου, έψαξα και στο διαδίκτυο και ανακάλυψα μια τρελή ιδέα.

Keep reading

Άφησε σχόλια και παρατηρήσεις