Πιατέλα με χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες

Χιονάτοι παραδοσιακοί κουραμπιέδες


Τι θα ήταν τα Χριστύγεννα χωρίς λίγη… χιονισμένη γλύκα από κουραμπιέ με μπόλικο αμύγδαλο; Να σας πω εγώ. Τίποτα!

Λοιπόν, ο κουραμπιές στα μέρη που μεγάλωσα δεν είναι αστεία υπόθεση. Για αρχή πρέπει να σας πω, πως το γλύκισμα αυτό δεν το σερβίρουμε μόνο τα Χριστούγεννα όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Κι αφού δηλαδή κάναμε μελομακάρονα, ε, δεν θα αφήναμε τους κουραμπιέδες απ’ έξω.

Πιατέλα με κουραμπιέδες σε χριστουγεννιάτικο ντεκόρ
Πιατέλα με κουραμπιέδες σε χριστουγεννιάτικο ντεκόρ

Τα διπλοφουρνιστά μπισκότα (ναι, πάνω κάτω αυτό σημαίνει το όνομά τους) που έχουν ταξιδέψει από την Ευρώπη στην Ανατολή και από εκεί πάλι πίσω στην ανατολική (εμάς λέω) Ευρώπη, λόγω χρώματος ετοιμάζονταν σε κάθε είδους γιορτή.

Πιατέλα με κουραμπιέδες μπροστά από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Θα ξεχάσω που πριν χρόνια είδα μια πιατέλα από δαύτους πλάι στο μπαρ με τα κοκτέιλ σε δεξίωση γάμου; Στην Αιτωλοακαρνανία λοιπόν τους ψήνουν, τους πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη και τους τυλίγουν σε διάφανα σελοφάν με πολύχρωμες κορδέλες. Το γλύκισμα του κουραμπιέ σερβίρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις (ίσως σε αυτές τις τελευταίες!).

Κουραμπιέδες πλάι σε πιατέλα με μελομακάρονα

Σε κάθε περίπτωση, ένας κουραμπιές είναι απολαυστικός αν έχει την κατάλληλη δόση αμύγδαλου, το σωστό άχνισμα και – κατά την άποψη μου – μικρό, όσο γίνεται μέγεθος. Σαν μπουκίτσα.

Έχω ετοιμάσει ξανά στο παρελθόν και πιθανότατα εδώ την δόξα του σεφ να την παίρνει το μίξερ, αφού εκείνο που έχει πιότερο σημασία, εκτός από τα καλά υλικά, είναι να χτυπήσεις αλύπητα το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Υλικά

500 grαλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρβούτυρο αιγοπρόβειο (σε βάζο)
200 γραμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
50 γρζάχαρη
1 κ.γ.μαγειρική σόδα
2 κ.γ.baking powder
2 σφηνάκιακονιάκ
2 σταγόνεςαρωματική ύλη ή μια βανίλια
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το βούτυρο (το οποίο καλό είναι να το αφήσουμε εκτός ψυγείου να μαλακώσει) στον κάδο του μίξερ με τη ζάχαρη και χτυπάμε στο δυνατό για 15 λεπτά τουλάχιστον
  2. Λιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ και την προσθέτουμε στο βούτυρο με τη βανίλια (εγώ έβαλα αρωματικές σταγόνες ζαχαροπλαστικής με εσάνς ρούμι).
  3. Αλλάζουμε το φτερό του μίξερ με τον γάντζο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι αναμεμειγμένο με το baking powder. Τέλος ρίχνουμε και τα αμύγδαλα, φροντίζοντας να μην παραχτυπήσουμε το μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στου 200 βαθμούς
  5. Πλάθουμε μπαλάκια 4 εκατοστών περίπου και στρώνουμε σε ταψί, πιέζοντας με το δάχτυλο στην κορυφή (μυστικό για να κρατήσει την άχνη). Η ζύμη θα τρίβεται, αυτό δεν πρέπει να σε απασχολήσει.
  6. Ψήνουμε για 20 λεπτά (δεν θα πάρουν έντονο χρώμα, οπότε έχε το νου σου) και βγάζουμε από το φούρνο
  7. Αφού κρυώσουν ελαφρά ραντίζουμε με το ροδόνερο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Κανταϊφάκι γεμιστό με σοκολάτα


Αυτό το κανταϊφι ήρθε για να παντρέψει την αγάπη μας για τα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού και την μανία για τη σοκολάτα. Κάθε μπουκιά σε διακτινίζει πότε στην μυστηριώδη ανατολή και πότε στα υψίπεδα της Ελβετίας!!! Αυτό θα πει… ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Χριστουγεννιάτικα cupcakes και cake pops


And so this is Christmas!!! Ευχόμαστε «Καλό μήνα» με πολύχρωμα, αρωματικά και γευστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά! Γεμίσαμε το σπίτι καραμελάκια, αφράτα cupcakes σε διαφορετικές γεύσεις και απολαυστικά cake pops. Αυτά τα Χριστούγεννα είναι τα πρώτα μας εδώ στο Cookle It και θέλουμε να τα γιορτάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Είπαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε με πολύ χρώμα και…

Άφησε σχόλια και παρατηρήσεις