Μια συνταγή για το παστίτσιο όπως πρέπει να είναι. Ένα πιάτο με ζυμαρικά, σαν εκείνο το κλασικό παστίτσιο της γιαγιάς ή της μαμάς που ποτέ δεν σε απογοήτευσε.
Πολλές φορές το μυστικό στη μαγειρική είναι να γυρίζει κανείς στην παράδοση. Παστίτσιο με βελούδινη μπεσαμέλ και μπόλικο τυρί, αλλά και την πιο απολαυστική σάλτσα κιμά, ανακατεμένη μοναδικά με τα ζυμαρικά. Όλα σε ένα κομμάτι, όλα σε μια μπουκιά.
Μπορεί αυτές τις μέρες να πρέπει να μείνουμε σπίτι, αλλά δεν θα μείνουμε και νηστικοί. Το παστίτσιο είναι μια σειρά από εύκολες γενικά παρασκευές, που έχουν όμως τα μυστικά τους για να γίνει ένα νόστιμο σύνολο.
Υλικά
- 400 γρ μακαρόνια πέννες
- Για τον κιμά: 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1/2 ποτήρι κρασί
- 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
- 3-4 τομάτες τριμμένες ή μια κονσέρβα τομάτα κονκασέ τριμμένη ελαφρά σε επεξεργαστή
- 4-5 μπαχάρια ολόκληρα
- Κανέλα στη μύτη του κουταλιού
- Ελαιόλαδο
- 5-6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Για τη μπεσαμέλ: 100 γρ βούτυρο
- 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο γάλα
- 2 κρόκκους αυγών (κρατάμε τα ασπράδια για τη συνταγή)
- 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε σε κατσαρόλα ελάχιστο νερό και αφού ζεσταθεί καλά, μαλακώνουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, ένα φλιτζάνι του καφέ περίπου
- Προσθέτουμε τον κιμά και με ξύλινη κουτάλα σοτάρουμε να διαλύσει καλά στην κατσαρόλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ακόμη νερό, για να μπορέσει να γίνει «σπυρωτός»
- Καίμε τον πελτέ σε μια άκρη της κατσαρόλας και ανακατεύουμε με τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ
- Τέλος ρίχνουμε την τομάτα, αλάτι και πιπέρι, τα μπαχάρια, την κανέλα και τέλος τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Βγάζουμε τα μπαχάρια αφού γίνει ο κιμάς.
- Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς να σκουρίνει.
- Ρίχνουμε σιγά, σιγά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς ώσπου να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ. Τέλος ρίχνουμε τους κρόκους, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και τα 2/3 της ποσότητας του τριμμένου τυριού
- Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αποσύρωντας από τη φωτιά 1 λεπτό νωρίτερα, αφού θα ψηθούν και στο φούρνο.
- ΜΥΣΤΙΚΟ: Ρίχνουμε στα μακαρόνια τα ασπράδια των αυγών και ανακατεύουμε. Αυτό θα δέσει το παστίτσιο ώστε να μην διαλύεται όταν το κόβουμε
- Ανακατεύουμε τον κιμά με τα μακαρόνια και ΜΥΣΤΙΚΟ ΝΟ. 2 ρίχνουμε και μια γεμάτι κουταλιά (με την κουτάλα) μπεσαμέλ. Στρώνουμε τα μακαρόνια με τον κιμά σε βαθύ ταψί 30×40 εκ. περίπου
- Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να πάρει χρώμα το παστίτσιο.