Βρήκαμε τον τρόπο να απολαμβάνουμε υπέροχο κοτόπουλο στη σχάρα και σου εγγυώμαι ότι θα είναι το πιο ζουμερό φιλέτο που έχεις ετοιμάσει πότε.
Αυτή την περίοδο ακολουθώ ένα πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής το οποίο δεν μου επιτρέπει να ετοιμάζω όποια συνταγή θέλω. Αν και γενικότερα πιστεύω πως η μαγειρική δεν πρέπει να έχει όρια, αποφάσισα να εκμεταλλευτώ αυτή την περίοδο για συνταγές που ίσως σε διαφορετική περίπτωση να μην δοκίμαζα ποτέ.
Για παράδειγμα, δύσκολα θα επέλεγα ένα σκέτο στήθος κοτόπουλο για την αγαπημένη μου ηλεκτρική ψηστιέρα. Ο λόγος; Συνήθως γίνεται στεγνό και επειδή ακριβώς είναι άπαχο δεν έχει ιδιαίτερη γεύση.
Ναι, δεν μπαίνει μόνο η φέτα, μπαίνει και το κοτόπουλο σε άλμη
Ανακάλυψα όμως στο διαδίκτυο μία μέθοδο για να μπορείς να κρατήσεις την υγρασία στο εσωτερικό του φιλέτου και έτσι αυτό να έρθει στο πιάτο σου πιο ζουμερό και από ένα λαχταριστό μπουτάκι κοτόπουλο.
Ουσιαστικά πρόκειται για την μέθοδο που, όταν την χρησιμοποιούμε για λαχανικά, παίρνουμε ως αποτέλεσμα το γνωστό τουρσί. Για να μην σε μπερδέψω, το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλεις το κοτόπουλο σε ένα διάλυμα από νερό και αλάτι και να το αφήσεις για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσεις.
Αν κατάλαβα καλά, από όσα έχω διαβάσει, η όσμωση που προκαλείται από το διάλυμα αλατιού στην πραγματικότητα συμβάλλει ώστε το φιλέτο να τραβήξει υγρασία και έτσι να παραμείνει πολύ πιο ζουμερό κατά το ψήσιμο.
Εφόσον λοιπόν το αλάτι μέσα στο νερό έχει την ιδιότητα να προσφέρει υγρασία για να μη στεγνώσει το κρέας, αυτό που κάνει ακόμα πιο γοητευτική την τεχνική αυτή, είναι πως στο διάλυμα αυτό μπορεί κανείς να προσθέσει και άλλα συστατικά, τα οποία με τη διαδικασία της όσμωσης θα εισχωρήσουν στο εσωτερικό του κρέατος και θα το κάνουν πεντανόστιμο.
Φαντάσου απλά μερικούς σπασμένους κόκκους από πιπέρι, σκελίδες σκόρδο, άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά πού αν τα προσθέσεις στο νερό μέσα στο οποίο θα μείνει το φιλέτο κοτόπουλο, θα τα ξαναβρείς στην πρώτη σου μπουκιά.
Υλικά
1 (500γρ) | στήθος κοτόπουλου |
1/2 κουταλάκι | κύμινο σε σκόνη |
1/2 κουταλάκι | γλυκιά πάπρικα |
1/2 κουταλάκι | φρεσκοτρειμμένο πιπέρι |
1.2 λίτρα | νερό |
1/4 φλιτζανιού | αλάτι |
1/4 φλιτζανιού | καστανή ζάχαρη |
3 | σκελίδες σκόρδο σπασμένο |
1 κουταλιά | κόκκους πιπεριού σπασμένους |
3-4 κλωμάρια | θυμάρι |
Λίγο | Ελαιόλαδο |
170 γρ | καστανό ρύζι |
1 | μέτριο αγγούρι κομμένο σε κύβους |
1 | φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο |
1/2 | ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο |
– | Αλάτι και πιπέρι |
1 κουταλια | ελαιόλαδο |
2 κλωνάρια | φρέσκο θυμάρι |
Προετοιμασία
- Καθάρισε το κοτόπουλο από τα περιττά λίπη χώρισε τα δύο στήθη στα δύο και άσε στην άκρη.
- Βάλε σε σε ένα κατσαρολάκι τη μισή ποσότητα νερού το αλάτι και τη ζάχαρη και ζέστανε ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν.
- βάλε το νερό με τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα γυάλινο μπολ, πρόσθεσε το υπόλοιπο νερό το χοντρό σπασμένο πιπέρι, τα κλωνάρια θυμάρι και τις σκελίδες σκόρδο. Αφησε σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Ετοίμασε τα κάρβουνα ή την ηλεκτρική ψηστιέρα για να ψήσεις το φιλέτο.
- Βγάλε το κοτόπουλο από το νερό σκούπισε την υγρασία από το εξωτερικό του και άλειψε με ένα πινέλο με ελάχιστο ελαιόλαδο την επιφάνεια του. Πασπαλίστε την επιφάνεια του φιλέτου με τα μπαχαρικά σου, το κύμινο, την πάπρικα και το πιπέρι.
- Ψήσε στο γκριλ στο γκριλ για 4-5 λεπτά φροντίζοντας να είσαι βέβαιος ότι έχει ψηθεί καλά.
- Βράσε το καστανό ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και πρόσθεσε στο νερό το ελαιόλαδο και το θυμάρι. Πρόσεξε καθώς το καστανό ρύζι χρειάζεται τουλάχιστον τρία τέταρτα για να βράσει και να είναι έτοιμο.
- Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ το ρύζι Το φρέσκο κρεμμυδάκι το αγγούρι και το μαϊντανό αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε.
- Σερβίρετε φιλέτο κοτόπουλο με τη ρυζοσαλάτα.
Κοτόπουλο μπρεζέ με πουρέ από φρέσκα φασολάκια και σος μουστάρδας
Όταν έχεις έναν αγρό από φρέσκα φασολάκια και ψάχνεις τρόπους να τα μαγειρέψεις, ξεφεύγοντας από την κλασική ελληνική συνταγή.
Κοτόπουλο αλά κρεμ με μακαρόνια
Το ξέρω είναι καλοκαίρι και θα έπρεπε τα φαγητά που τρώμε να είναι λίγο πιο light σε θερμίδες αλλά μερικές φορές το θες και το παχυντικό σου, ε δεν το θες??? Ήθελα λοιπόν να κάνω το τραπέζι σε δυο πολύ καλές μου φίλες γιατί θα έφευγαν για διακοπές και επειδή εγώ διακοπές δεν με βλέπω…
Φιλέτο κοτόπουλου παναρισμένο σε τσιπς πάπρικα και μανιτάρια [βίντεο]
Αυτά τα φιλέτα κοτόπουλου πανέ είναι η επιτομή της πρωτότυπης συνταγή με κοτόπουλο. Δείτε το βίντεο με τη συνταγή βήμα προς βήμα…
4 σκέψεις σχετικά με το “Ζουμερό φιλέτο κοτόπουλου μαριναρισμένο σε άλμη με ριζοσαλάτα”