Πουτίγκα σοκολάτας από το πασχαλινό τσουρέκι

pudding_tsoureki_kentriki

Έμεινε μυρωδάτο τσουρέκι που έχει αρχίσει όμως να μπαγιατεύει; Να τι μπορείς να κάνεις για να το αφρατέψεις  και πάλι και να σερβίρεις ωραιότατο γλυκό μαζί με τον καφέ.

pudding_tsoureki_2

Χρόνια είχα τσεκάρει παρόμοιες συνταγές και να σας πω την αλήθεια πάντα τρελαινόμουν στην ιδέα πως το μπαγιάτικο τσουρέκι μπορεί να ξαναγίνει φρέσκο και ευωδιαστό με δυο κινήσεις.

pudding_tsoureki_4

Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην βρετανική παράδοση της πουτίγκας και ιδού μια δική μας εκδοχή, σοκολατένια με μπόλικες σταφίδες και καρύδια.

Ιδανικό για σερβίρισμα μαζί με τον καφέ…

Υλικά

  • Για ένα ολόκληρο τσουρέκι
  • 30γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 50γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 500ml γάλα
  • 1 βανίλια
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 40 γρ. καρύδια σπασμένα
  • 40 γρ. σταφίδες ψιλές

Προετοιμασία

  1. Κόψε το τσουρέκι σε λεπτές φέτες
  2. Βουτύρωσε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος. Εγώ επέλεξα ένα μακρόστενο, κλασικό για meatloafs και κέικ. Κράτησε μια κουταλιά βούτυρο για την κρέμα.
  3. Σε ένα μπολ χτύπησε μαζί αυγά και ζάχαρη
  4. Βάλε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Αφού αχνίσει πρόσθεσε τη βανίλια και την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Ανακάτεψε να ενωθούν.
  5. Γύρισε σιγά, σιγά μέρος του ζεστού μείγματος γάλακτος στα αυγά με τη ζάχαρη ανακατεύοντας διαρκώς να πάρουν θερμοκρασία. Στη συνέχεια μεταγύρισε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνέχισε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να πήξει ελαφρά. Κατέβασε από τη φωτιά και συνέχισε το χτύπημα, προσθέτοντας και το βούτυρο.
  6. Στρώσε τα κομμάτια το τσουρέκι στη φόρμα σου, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με καρύδια και σταφίδες.
  7. Περίχυσε από πάνω το μείγμα του γάλακτος, φροντίζοντας να διαμοιραστεί καλά σε όλη τη φόρμα και να σκεπάσει τα κομμάτια με το τσουρέκι. Άφησε το μείγμα να σταθεί και να τραβήξει για 15′ λεπτά.
  8. Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC και ψήσε για 40′ λεπτά. Αφού κρυώσει αρκετά, ξεκόλλησε με ένα μαχαιράκι από τα πλαϊνά και ξεφόρμαρε. Μπορείς να σερβίρεις με έξτρα κάσταρντ σος ή σαντιγί.

pudding_tsoureki_3

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s