Σουτζουκάκια σμυρνέικα

soutzoukakia_smirneika_2

Αυτό το φαγητό είναι μαγικό… όσοι έχουν δοκιμάσει από την «σωστή» νοικοκυρά, παραμιλούν ακόμη. Με την ανοχή που μου δίνει η μικρασιάτικη καταγωγή και μια ζωή από τέτοια υπέροχα πιάτα από μια εξαιρετικά μαμά-μαγείρισσα, σας παρουσιάζω τα ακαταμάχητα σουτζουκάκια.

Όσες φορές και να φτιάξω αυτό το πιάτο, ποτέ δεν είναι σαν της μαμάς. Πρέπει να το πάρω απόφαση πως εκεί δεν θα φτάσω… παρόλα αυτά, οι καλεσμένοι μου εκ Γαλλίας ορμώμενοι, τα εκτίμησαν δεόντος και έτσι θέλησα κι εγώ να τα μοιραστώ μαζί σας.

soutzoukakia_smirneika_3

Το μέγα μυστικό στα σουτζουκάκια είναι αυτό το μυστικιστικό μυρωδικό-μπαχαρικό που λέγεται κύμινο. Η γιαγιά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του μπαμπά δηλαδή, καβούρδιζε τους σπόρους ολόκληρους και μετά τους κοπανούσε στο γουδί προκαλώντας ντελίριο μυρωδιών στο σπίτι. Κατά τα άλλα, κάτι το κύμινο, κάτι το σκορδάκι, ο κιμάς μεταλλάσσεται σε κάτι άλλο. Κι αυτό το αποδεικνύει η υπεροχή ενός πιάτου με σουτζουκάκια, από τα αντίστοιχα, απλά και ποταπά κεφτεδάκια με σάλτσα.

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • Μια χεριά φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • Ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτηράκι κρασί
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι και πιπέρι

 Προετοιμασία

  • Βάλε σε μπολ τον κιμά και ανακάτεψε με το ψωμί αφού το στύψεις καλά ανάμεσα στα χέρια σου. Τρίψε το κρεμμύδι και το σκόρδο και κράτησε 4 κ.σ. στην άκρη. Ρίξε το υπόλοιπο στο μείγμα του κιμά.
  • Πρόσθεσε 1 κ.γ. κύμινο, και 2/3 από τον μαϊντανό που έχει ψιλοκόψει. Ζύμωσε τον κιμά καλά να γίνει ένα μείγμα. Πλάσε μικρά σουτζουκάκια, μακρόστενα και όχι μεγαλύτερα από το μέγεθος της παλάμης σου.
  • Βάλε σε τηγάνι ελαιόλαδο να κάψει και αφού πανάρεις τα σουτζουκάκια στο αλεύρι, πέρασε από το τηγάνι να πάρουν χρώμα, γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Βγάλε σε μια πιατέλα.
  • Σε μια κατσαρόλα βάλε λίγο ελαιόλαδο ακόμη, σόταρε το κρεμμύδι με το σκόρδο που κράτησες και πασπάλισε με το κύμινο. Σβήσε με το κρασί και αφού φύγει το αλκοόλ, πρόσθεσε την τριμμένη ντομάτα και άσε να πάρει βράση. Αλατοπιπέρωσε και ρίξε στη σάλτσα τον υπόλοιπο μαϊντανό.
  • Πρόσθεσε στη σάλτσα σου τα σουτζουκάκια προσεκτικά και ανακίνησε την κατσαρόλα να καλυφθούν καλά. Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει όλο μαζί για 30′ λεπτά περίπου.
  • Σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες τηγανητές

soutzoukakia_smirneika_4

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s