Μίνι τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα ή σοκολάτα

tsoureki_

Αυτό είναι το πασχαλινό τσουρέκι του τεμπέλη. Ένας έξυπνος τρόπος να μυρίσει το σπίτι σου μαχλέπι και ψημένο πασχαλινό γλυκό, που θα απολαμβάνεις σε μόλις μισή ώρα. Ατομικά, ελικοειδή και γεμιστά με πραλίνα ή σοκολάτα θα γίνουν το ευκολάκι σου!!!

Γιατί το τσουρέκι του τεμπέλη; Γιατί αφορά εκείνον που δεν έχει υπομονή να κάθεται να ζυμώνει, να αφήνει να φουσκώσουν τα τσουρέκια, να ξαναζυμώνει. Τα γεμιστά ελικοειδή τσουρέκια θα τα έχεις αχνιστά και φουρνισμένα σε 30′ λεπτά. Πασχαλινό γλυκό με άρωμα και γεύση, για εκείνους που ανυπομονούν!! Α, ξέχασα να σου πω!! Τα τουρεκάκια αυτά είναι και κατά κάποιο τρόπο βραστά.

tsoureki_1_1

Δεν είμαι φαν του εύκολου και του γρήγορου. Τουλάχιστον, δεν το επικροτώ σε κάθε περίσταση. Ειδικά στη μαγειρική έχουμε όλη την τάση να πουλάμε τη συνταγή ως «πανεύκολη», «γρήγορη». Και κάπως έτσι της παίρνουμε όλη τη μαγεία. Οι παλιές μαγείρισσες αφιέρωναν εργατοώρες πάνω από μια κατσαρόλα για να γίνει το κάθετι όπως του πρέπει. Καλή ώρα τα τσουρέκια, που θέλουν υπομονή και ένα οκτάωρο «κάρτα χτυπημένη» για να γίνουν όπως πρέπει.

tsoureki_3

Αυτή λοιπόν η συνταγή δεν είναι εφάμιλλη ενός παραδοσιακού τσουρεκιού, έχει όμως το γούστο της, ευωδιάζει μαχλέπι και «αναβλύζει» σοκολάτα, είναι γρήγορη και απλή και θα εξυπηρετήσει τις περιπτώσεις που θέλεις να κάνεις ένα γλυκό για καφέ στο πιτσ… φιτίλι.

Υλικά για 4 τσουρέκια

  • 400 γρ. αφράτη ζύμη για πίτσα
  • 50 γρ. σόδα
  • 4 κ.γ. μαχλέπι
  • 4-5 κυβάκια μαύρης ζάχαρη
  • 1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
  • Για τη γέμιση πραλίνας: 80 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • Για τη γέμιση σοκολάτα: 80 γρ. κουβερτούρα θρυμματισμένη

tsoureki_4

Προετοιμασία

  • Άνοιξε το φύλλο της πίτσας καλά και κόψε σε τέσσερα κομμάτια
  • Πάρε ένα κομμάτι και άπλωσε στη μέση και κατά μήκος του φύλλου τα κομμάτια σοκολάτας. Πασπάλισε με 1 κ.γ. μαχλέπι και τύλιξε σε μαστουνάκι πιέζοντας καλά τις άκρες να σφραγίσεις τη γέμιση. Τύλιξε σε σαλιγκάρι με την ένωση της ζύμης στο εσωτερικό του τυλίγματος. Κάνε το ίδιο με ένα ακόμη κομμάτι ζύμης.
  • Βάλε στο μεταξύ μπόλικο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσει. Αφού πάρει βράση, ρίξε τη σόδα.
  • Ανακάτεψε το κονιάκ με την πραλίνα καλά και άπλωσε τη μισή ποσότητα στο κέντρο και κατά μήκος ενός κομματιού ζύμης. Πασπάλισε με 1 κ.γ. μαχλέπι και τύλιξε σε μπαστούνι πιέζοντας πάλι καλά τις άκρες να ενωθούν. Τύλιξε το μπαστούνι. Επανάλαβε το ίδιο με το τέταρτο κομμάτι ζύμης.
  • Ρίξε για 30» τα σαλιγκαράκια σου στο νερό με τη σόδα που βράζει και στη συνέχεια βγάλε με τρυπητή κουτάλα και ακούμπησε στην επιφάνεια εργασίας σου. Μην ανησυχείς αν σου ξετυλιχτούν, θα έχεις την ευκαιρία να τα βάλεις και πάλι σε τάξη.
  • Στρώσε τα τσουρέκια σε λαδόκολλα και στο ταψί και άλειψε καλά με το χτυπημένο αυγό. Σε ένα γουδί θρυμμάτισε τα κυβάκια ζάχαρης και πασπάλισε την επιφάνεια κάθε τσουρεκιού.
  • Βάλε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC-200oC για 20′ λεπτά περίπου ώσπου να πάρουν ωραίο καστανό χρώμα.
tsoureki_6
Τα τσουρέκια με πραλίνα… εκ των έσω!
Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s