Αλμυρό προφιτερόλ!

almiro_profiterol

Αυτό το γεύμα θα το σερβίρεις σε μεγάλο ποτήρι του κονιάκ! Τραγανά μπαλάκια μοσχαρίσιου κιμά, τυλιγμένα σε φρυγανιά και βουτηγμένα σε βελούδινη, τυρένια λευκή κρέμα! Κάναμε το παστίτσιο gourmet και απογειώσαμε τη φαντασία και τη γεύση!

Εντάξει το ξέρω πως δεν είναι ωραίο να βλογάει κανείς τα γένια του, αλλά μια ωραία ιδέα, πάντα σε κάνει να λάμπεις από χαρά. Αυτό λοιπόν το πιάτο είναι μια τέτοια νόστιμη ιδέα. Είναι να μην μου σφηνωθεί κάτι στο μυαλό. Άντε μετά να το βγάλω από κεί… πρέπει να το μαγειρέψω. Το οποίο βέβαια σημαίνει πως θα πετάξουμε και πολλά πειραματικά δείγματα. Το subject no. 305 όμως, στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία. 😉

almiro_profiterol2

Φτιάχνεις σάλτσα κιμά με σχεδόν τον παραδοσιακό τρόπο, τον κλείνεις σε μια κρούστα από φρυγανιά και τριμμένο παξιμάδι και τον ψήνεις στο φούρνο. Και όοοολο αυτό το περιχύνεις με μια κρέμα που μοιάζει με υβρίδιο κρέμας ζαχαροπλαστικής (χωρίς τη ζάχαρη βεβαίως, βεβαίως) και μπεσαμέλ. Τι να πεις… τα «παιδιά» μας, ακόμη κι αν είναι μια χαζή ιδέα-πρόταση για φαγητό, πάντα μας κάνουν περήφανους.

Υλικά για 3 άτομα

glass_pastitsio_ylika_1

  • Για τον κιμά: 200γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4-5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι του κρασιού, κόκκινο ξηρό κρασί
  • Κύμινο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

glass_pastitsio_ylika_2

  • Για την κρούστα φρυγανιάς: 2/3 του φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά
  • 4-5 μικρά παξιμαδάκια λαδιού τριμμένα
  • Το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 4 ασπράδια αυγού
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι και πάπρικα
  • Για την κρέμα: 2 φλιτζάνια γάλα
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 4 κ.σ. τυρί τριμμένο (σκληρό)
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία

  • Ξεκίνα πρώτα με τον κιμά. Βάλε ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και σόταρε το κρεμμύδι με το σκόρδο να γυαλίσουν. Πασπάλισε με λίγο κύμινο και πρόσθεσε τον κιμά. Σόταρες να πάρει χρώμα με ξύλινη κουτάλα, σπάζοντας σε μικρούς σβόλους. Αφού πάρει χρώμα, σβήσε με το κρασί και άφησε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Πρόσθεσε τη ντομάτα σε κύβους, σκέπασε, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε τον κιμά να βράσει για 20′ λεπτά περίπου. Κατέβασε από τη φωτιά, αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε τον δυόσμο.  Άφησε να κρυώσει αλεφρά
  • Στο μεταξύ ετοίμασε την κρούστα. Ανάμειξε την τριμμένη φρυγανιά, το παξιμάδι επίσης τριμμένο, με το ξύσμα λεμονιού. Βάλε το μείγμα σε αντικολλητικό τηγάνι να φρυγανιστεί και να αναδείξει το άρωμα του λεμονιού. Πρόσθεσε και λίγη πάπρικα. Άφησε να κρυώσει.

glass_pastitsio_steps

  • Χτύπα τα ασπράδια μαζί με το χυμό λεμόνι και αλάτι σφίξουν σαν μαρέγκα. Πρόσθεσε τη μαρέγκα στη φυγανιά και ανακάτεψε να νοτίσει καλά.
  • Στρώσε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Πάρε λίγη από τη φρυγανιά και άνοιξέ τη στο χέρι σου σαν μικρό φύλλο. Βάλε μισή κουταλιά της σούπας κιμά και πλάσε με τα χέρια σου την κρούστα γύρο από τον κιμά. Η υγρασία του κιμά θα σε βοηθήσει να φορμάρεις καλύτερα το μπαλάκι. Στρώσε ένα, ένα τα μπαλάκια στη λαδόκολλα και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 40′ περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Βάλε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο να πάρουν βράση. Χτύπα σε ένα μπολ τους κρόκους με λίγο νερό και το κορν φλάουρ. Όταν αχνίσει το γάλα, παίρνε λίγο, λίγο και πρόσθετε προσεκτικά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας ζωηρά ώστε να μην ψηθούν. Κάνε το ίδιο αρκετές φορές, για να πάρει το μείγμα τον αυγών θερμοκρασία. Γύρισε τώρα τα αυγά στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνέχισε το ανακάτεμα, ώσπου να πήξει η κρέμα. Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε το τυρί.
  • Βάλε τρία από τα κιμαδομπαλάκια σε ένα μεγάλο ποτήρι. Από πάνω γάρνιρε με την κρέμα (υπολόγισε να μοιράσεις τα υλικά σε τρία μέρη) και πασπάλισε με λίγο ακόμη τριμμένο τυρί αν θέλεις.

almiro_profiterol1

Tip no 1: Το πλάσιμο της κρούστας σε μπαλάκι ίσως σε παιδέψει. Η υγρασία της σάλτσας του κιμά είναι το κόλπο για να μπορέσεις να τον κλείσεις μέσα στη φρυγανιά. Ένα άλλο τρικ που με βοήθησε και έπλασα στο πι και φι τα μπαλάκια είναι να βουτάω τα χέρια μου στο μπολ που είχα χτυπήσει τη μαρέγκα. Έτσι δεν κόλλαγαν και μπορούσα να φορμάρω τον κιμά.

Τip no. 2: Στο επόμενο πείραμα θα αντικαταστήσω τη φρυγανιά με ζύμη για ζυμαρικά. Η φρυγανιά είναι εξαιρετική και θα το ξαναφτιάξω σίγουρα, αλλά θα ήθελα να το δω και ως μπαλάκι-κανελόνι μέσα στη μπεσαμέλ. Νομίζω θα του ταίριαζε πολύ. Τι λες;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s