Κέικ σοκολάτα-φράουλα: Η Νίκη

cake-sokolata-fraoula2

Αντικαθιστούμε τα υγρά ενός κατά τα άλλα, κανονικότατου κέικ, με φρέσκο χυμό φράουλας και λεμονιού και γεμίζουμε το γλυκό με τριμμένη σοκολάτα. Αυτό είναι το ανοιξιάτικο κέικ για τον απογευματινό σου καφέ.

cake-sokolata-fraoula3

Το κέικ αυτό ήταν ένας τρόπος να καταναλώσω μερικά από τα αυγά από το κοτέτσι του μπαμπά, να μείνω πιστός στην εβδομάδα φράουλας και… να δοκιμάσω ένα πολύτιμο, δώρο. Η Νίκη από το γραφείο μου προσέφερε (με αντάλλαγμα βέβαια, είναι εκείνη που ζητά πάντα να δοκιμάσει ότι φτιάχνω σε αυτό το blog) ένα καταπληκτικό μίξερ. Η πρώτη του δοκιμή λοιπόν είναι αυτό το φραουλένιο κέικ, που έπρεπε να πάρει το όνομά της. Άλλωστε τι πιο ωραίο από ένα εγχείρημα ζαχαροπλαστικής με το όνομα «Νίκη»!!

cake-sokolata-fraoula1

Η φράουλα κάνει τέλεια τη δουλειά του γάλακτος και επειδή είναι φρέσκια αφήνει το αποτύπωμά της σε κάθε δαγκωνιά.

Υλικά για ένα μεγάλο κέικ

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 5 αυγά
  • 400 γρ. φρέσκες φράουλες
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη + 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 200 γρ. σοκολάτα
  • Προαιρετικά: Γλάσο βανίλια για την επικάλυψη

Προετοιμασία

  • Χώρισε τον κρόκο από το ασπράδι σε τρία από τα πέντε αυγά. Χτύπησε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με 2 κ.σ. ζάχαρη να πάρεις μια σφιχτή μαρέγκα. Άφησε στο ψυγείο.
  • Θρυμμάτισε σε επεξεργαστή τροφίμων τη σοκολάτα και άφησε στην άκρη.
  • Πλύνε τις φράουλες και καθάρισε από το κοτσάνι. Πρόσθεσε μαζί με το χυμό λεμόνι και δυο κ.σ. ζάχαρη σε ένα μπλέντερ και πολτοποίησε. Κράτησε επίσης στην άκρη.
  • Ξεκίνα τώρα να φτιάχνεις το κέικ. Χτύπησε το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη (1 1/2 φλιτζάνι) να γίνουν ένα. Πρόσθεσε ένα, ένα τα αυγά (και τους κρόκους που χώρισες για τη μαρέγκα) και συνέχισε το χτύπημα.
  • Ρίξε διαδοχικά το αλεύρι και το χυμό φράουλας ώσπου να πάρεις ένα ομοιόμορφο παχύρρευστο μείγμα. Γύρισε στο μείγμα τη μαρέγκα και με μια σπάτουλα ανακάτεψε απαλά να ενωθεί.
  • Βάλε το μείγμα σε φόρμα για κέικ που την έχεις βουτυρώσει καλά. Εγώ χρησιμοποίησα τσέρκι στρογγυλό διαμέτρου περίπου 30-35εκατ. Αφού αδειάσεις το μισό μείγμα, άπλωσε από πάνω την τριμμένη σοκολάτα και σκέπασε με το υπόλοιπο.
  • Βάλε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 50′ λεπτά περίπου. Δες αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αφού κρυώσεις μπορείς να σκεπάσεις με γλάσο αν θέλεις.

cake-sokolata-fraoula5

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s