Μπακαλιάρος σκορδαλιά

bakaliaros_2_4

Η παράδοση θέλει μπακαλιάρο σκορδαλιά και εμείς δεν θα της το χαλάσουμε. Ε, τώρα αν πειράξουμε λίγο, ελάχιστα τον χυλό μπύρας και ρίξουμε και καμιά πατατούλα μαζί με το ψάρι να ψηθεί στο καυτό λάδι – α λα αγγλικά – δεν χάλασε και ο κόσμος. Σερβίρουμε πάντα όμως με παραδοσιακή σκορδαλιά πατάτας.

bakaliaros_2_2

Ο μπακαλιάρος είναι μπελαλίδικο πράμα. Πάρτον, ξαλμύρισέ τον, άλλαξέ του νερά, τηγάνισε – να γίνει όλη η κουζίνα χάλια. Είναι όμως και παράδοση και όταν αυτή δεν γίνεται εμμονή, έχει πάντα τη γλύκα της. Φέτος λοιπόν αποφάσισα να ετοιμάσω παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά.

bakaliaros_1_1

Κι επειδή το εθνικό πιάτο της 25ης Μαρτίου έχει δανειστεί λίγο από το εθνικό φαγητό των Άγγλων, τα fish & chips, είπα να συμβουλευτώ λίγο και τον Jamie Oliver. Αυτός λοιπόν ο λατρεμέμένος τύπος βάζει στο κουρκούτι της μπύρας και μαρέγκα αυγών που κάνει την κρούστα ακαταμάχητα τραγανή. Δοκίμασέ το… Εγώ είπα να βάλω μισό, μισό το αλεύρι με καλαμποκίσιο, που το βρίσκω πάντα πιο ιδιαίτερο και γευστικό!

Α, επιπλέον, βάζεις που βάζεις τηγάνι και λάδι, δεν ρίχνεις και καμιά πατατούλα να τραγανίσει; Έτσι να το κάνει κανονικό fish & Chips.

Και μια και είπα πατάτα, τέλος, φτιάχνουμε στο πι και φι, λεμονάτη και σκορδάτη σκορδαλιά να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Υλικά για 4 άτιμα

  • 700 γρ. μπακαλιάρος υγράλατος
  • 1 φλιτζάνι μπύρα lager
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι καλαμποκίσιο αλεύρι
  • 2 ασπράδια αυγού
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο
  • Για τη σκορδαλιά: 450 γρ. πατάτες καθαρισμένες
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο
  • Το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Προετοιμασία

  • Κόψε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια (φέτος στο σούπερ μάρκετ είχε «πριονοκορδέλα» και σου τα έκοβε εκεί) και βάλε σε μπόλικο φρέσκο νερό. Άλλαξε το νερό τρεις με τέσσερις φορές αφήνοντας το ψάρι να ξαλμυρίσει για 12 ώρες.
  • Βάλε σε ένα μπολ το αλεύρι, το καλμποκίσιο αλεύρι και τη μπύρα και ανακάτεψε να πάρεις έναν ομοιόμορφο χυλό χωρίς σβόλους.
  • Χτύπησε τα ασπράδια, από αυγά που έχεις στο ψυγείο, σε μεταλλικό σκεύος να γίνουν μαρέγκα, σφιχτή που να στέκεται ακόμη και αν αναποδογυρίσεις το μπολ. Ανάμειξε τη μαρέγκα με το χυλό μπύρας απαλά να κρατήσεις όσο μπορείς αέρα στο μείγμα σου.
  • Άδειασε το τελευταίο νερό από το μπακαλιάρο σου και σκούπισε τα κομμάτια από τα πολλά νερά με χαρτί κουζίνας.
  • Καθάρισε τις πατάτες και κόψε σε χοντρές «τηγανητές». Βάλε σε πανέρι και στον ατμό για 20′ λεπτά να μαλακώσουν. Βγάλε, αλάτισε και άφησε στην άκρη.
  • Βάλε το ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι να κάψει καλά. Ρίξε τις μισές πατάτες στο καυτό λάδι και με γρήγορες κινήσεις βούτηξε μερικά κομμάτια μπακαλιάρο στο χυλό μπύρα να καλυφθούν καλά, στράγγιξε το περισσευούμενο μείγμα και ακούμπησε προσεκτικά στο λάδι με τις πατάτες. Άφησε για 2-3 λεπτά, να δεις την κρούστα σου να παίρνει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάλε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Επανάλαβε το ίδιο με τις υπόλοιπες πατάτες και το ψάρι.
  • Για τη σκορδαλιά: Βράσε τις πατάτες σου να μαλακώσουν καλά. Καθάρισε τα σκόρδα και στύψε το χυμό λεμονιού.
  • Χτύπησε το λεμόνι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Γύρισε το μείγμα του σκόρδου στις πατάτες και πολτοποίησε να πάρεις μια ομοιόμορφη κρέμα. Δοκίμασε για να διορθώσεις το λάδι ή το λεμόνι και πρόσθεσε ελάχιστο αλάτι, αν το χρειάζεται.
  • Σέρβιρε το ψάρι με τις πατάτες και τη σκορδαλιά.

bakaliaros_2_3

ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s