Fish And Chips με σος ταρτάρ

bakaliaros_final_3

Η μέρα επιβάλλει μπακαλιάρο. Και δεν λέω, ωραία η σκορδαλιά αλλά να μην βρούμε και άλλους τρόπους να σερβίρουμε ένα τέτοιο πιάτο; Λιγότερο σκορδάτους, εξίσου γευστικούς. Και κάπου εκεί η ελληνική παράδοση συνάντησε την αγγλική. Fish & Chips με φιλέτο μπακαλιάρου σε κρούστα από βρώμη και τριμμένο φυστίκι, τραγανά chips πατάτας, καρότου και (Ω! Ναι) παντζαριού και μια απολαυστική ταρτάρ σος.

Γιατί fish & chips; Γιατί πήραμε την ιδέα, αλλά φτιάξαμε το παναρισμένο φιλετάκι μπακαλιάρου στο φούρνο για να αποφύγεις το τηγάνισμα, παίξαμε με πολύχρωμες ροδέλες λαχανικών και δοκιμάσαμε την τύχη μας σε μια σος που στην Ευρώπη είναι πολύ γνωστή, αλλά εδώ κάπου μας έχει διαφύγει (Ίσως την πετύχεις με κάποιο τρόπο στο πάνω μέρος από το αγαπημένο σου cheeseburger).

bakaliaros_final_1

Υλικά για 5-6 άτομα

bakaliaros_ylika_1

  • 6 φιλέτα μπακαλιάρου καθαρισμένα και χωρίς την πέτσα
  • 1 φλιτζάνι βρώμη
  • 2 ασπράδια αυγού
  • 1 1/2 φλιτζάνι φιστίκι χωρίς φλούδα αλατισμένο
  • 3 μέτρια παντζάρια
  • 4 μικρές πατάτες
  • 3-4 μεγάλα καρότα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ηλιέλαιο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

bakaliaros_ylika_2

  • Για τη σος ταρτάρ: 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 4-5 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένο
  • 1 φουντίτσα άνηθο ψιλοκομμένο

Προετοιμασία

  • Ξεκίνα πρώτα από τα chips πατάτας, καρότου και παντζαριού. Καθάρισε τα καρότα και τα παντζάρια από τη φλούδα τους και πλύνε τις πατάτες για να τις ψήσεις μαζί με τη φλούδα.

bakaliaros_step_1

  • Κόψε τα καρότα και τις πατάτες σε πολύ λεπτές ροδέλες. Βάλε σε ένα μπόλ μαζί με ηλιέλαιο και αλάτι και ανακάτεψε να καλυφθούν. Άφησε για 4-5 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους, στράγγιξε και στρώσε σε λαδόκολλα και στο ταψί.

bakaliaros_step_2

  • Κόψε και το παντζάρι σε ροδέλες κάθετα, ώστε να βλέπεις τους ομόκεντρους κύκλους σε κάθε φέτα. Λάδωσε και αλάτισε επίσης και στρώσε σε άλλο ταψί. Ο λόγος που το κάναμε ξεχωριστά είναι πως αφήνει χρώμα και θα κάλυπτε τα ωραία χρώματα του καρότου και της πατάτας

bakaliaros_step_3

  • Ψήσε τα λαχανικά στο φούρνο στους 200oC (αέρα και αντιστάσεις βάλαμε εμείς) για 20′ λεπτά περίπου να γίνουν τραγανά.
  • Στο μεταξύ ξεκίνα την προετοιμασία του μπακαλιάρου. Βάλε τη βρώμη σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και άλεσε να γίνει σαν αλεύρι. Κάνε το ίδιο και με το φιστίκι. Παράλληλα χτύπησε τα ασπράδια του αυγού με λίγο νεράκι να αφρατέψουν

bakaliaros_step_4

  • Αλατοπιπέρωσε (με σύνεση γιατί έχει και το φιστίκι αλάτι) τα φιλέτα σου και ξεκίνα το πανάρισμα. Πρώτα στο αλεύρι βρώμης, ύστερα στο ασπράδι και τέλος στο φιστίκι. Έχε λίγη υπομονή με το φιστίκι που λόγω του βούτυρου χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο για να σταθεί.
  • Βάλε τα φιλέτα σε λαδόκολλα και στο φούρνο που παραμένει ζεστός από τα chips. Ψήσε στους 200oC (αέρα και αντιστάσεις πάλι) για 15 λεπτά περίπου και στη συνέχεια βάλε το φούρνο σου στο γκριλ να δώσεις χρώμα στο ψάρι.
  • Πριν σερβίρεις ετοίμασε τη σος ταρτάρ. Βάλε τη μαγιονέζα, το λεμόνι και τη μουστάρδα σε ένα μπολ και ανακάτεψε. Πρόσθεσε τα αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα και τον άνηθο και η σος είναι έτοιμη.
  • Σέρβιρε τον μπακαλιάρο μαζί με τα chips και την σος στο πλάι και καλή όρεξη

bakaliaros_final_2

Tip no. 1: Το αλάτι Ιμαλαΐων μας το έφερε μια πολύ καλή φίλη, που το είδε στο super market και μας θυμήθηκε. Οπότε είπαμε να το δοκιμάσουμε. Εκτός από το γεγονός πως είναι ροζ, ακόμη δεν έχουμε πολυκαταλάβει σε τι διαφέρει από το απλό αλάτι. Μπορείς δηλαδή να κάνεις όλα όσα κάναμε με απλό θαλασσινό αλάτι.

Tip no. 2: Το φιλέτο ψαριού είναι αρκετά ευαίσθητο αφού ψηθεί. Αν θέλεις να το γυρίσεις στο ταψί, φρόντισε να έχει μεγάλη σπάτουλα που θα πιάσει όλο του το μήκος για να μην σου διαλυθεί

Tip no. 3: Η μαγιονέζα που χρησιμοποιήσαμε στην ταρτάρ είναι home made, από τα αυγουλάκια του μπαμπά στη Ναύπακτο. Θα σου δείξω και πόσο πανεύκολα την κάνω… Stay tuned!

Advertisements

3 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s