Παστουρμαδόπιτα

pastourmadopita

Όταν μιλάμε για μεζέ, τότε αυτή η πίτα παίρνει τα σκήπτρα του νικητή. Τραγανό φύλλο, ντομάτα και τυρί και λίγο από το μυστικό της Ανατολής για υπέροχη γεύση. Δεν θέλω ενστάσεις… ο παστουρμάς είναι θρησκεία.

pastourmadopita1

Μπορεί οι Ιταλοί να έχουν το προσούτο και οι Ισπανοί το χαμόν, η μακρά συμβίωση όμως της Ελλάδας με την Τουρκία της άφησε προίκα – μεταξύ άλλων – το αλλαντικό της ανατολής. Όνομα βαρύ, όπως και η μυρωδιά και η γεύση του, ο παστουρμάς είναι όπως λένε για «καλούς» πότες και για ανθρώπους που ξέρουν να τρώνε. Συμφωνώ!! Όσοι τον βρίσκουν υπερβολικό, αρκεί να σκεφτούν πως τα καλά πράγματα στη ζωή τα απολαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες. ,

pastourmadopita4.jpg

Πέραν τούτου, το μόνο που έχω να δηλώσω είναι πως η παστουρμαδόπιτα είναι ότι πιο εύκολο έχει φτιάξει ποτέ και γίνεται φανταστική.

Υλικά για ένα ταψάκι 20 εκ.

  1. 3 φέτες παστουρμά
  2. 100 γρ. φέτα
  3. 80 γρ. ένταμ
  4. 1 ώριμη ντομάτα
  5. 1 αυγό
  6. Λίγο ελαιόλαδο
  7. 3 κ.σ. σουσάμι
  8. 1 φύλλο σφολιάτας

Προετοιμασία

  • Άνοιξε το φύλλο σφολιάτας και κόψε στη μέση να πάρεις δύο ίσα κομμάτια. Με ένα πλάστη άνοιξέ ελαφρά ώστε να χωρά στο ταψί σου, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  • Άλειψε το ταψάκι σου καλά με ελαιόλαδο. Στρώσε το ένα φύλλο καλά στον πάτο του ταψιού, σκεπάζοντας και τα τοιχώματα. Καλό είναι να επιλέξεις ένα ρηχό αλουμινένιο ταψάκι.
  • Πλύνε τη ντομάτα και κόψε σε ροδέλες. Στρώσε τις ροδέλες στο ταψί σου. Από πάνω άπλωσε τη φέτα και το ένταμ τριμμένα. Τέλος, άνοιξε τις φέτες τον παστουρμά σε ίνες και άπλωσέ τον σε όλο το ταψί.
  • Πασπάλισε με μπόλικο κόκκινο καυτερό πιπέρι και ράντισε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Άνοιξε το δεύτερο κομμάτι φύλλου και στρώσε πάνω από τα υλικά σου. Τύλιξε τα δύο φύλλα περιμετρικά του ταψιού σε μπουρεκάκι και φρόντισε να κλείσεις καλά τα υλικά ανάμεσα στη σφολιάτα.
  • Χτύπησε το αυγό και άλειψε την πίτα καλά. Πασπάλισε με το σουσάμι.
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180oC για 40′ λεπτά περίπου. Πριν βγάλεις την πίτα τσέκαρε αν έχει ψηθεί το κάτω φύλλο, που συνήθως παίρνει και περισσότερο χρόνο.

pastourmadopita3.jpg

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s