Ταραμοσαλάτα με παντζάρι και καρύδια

taramosalata2

Μια μικρή, μικρή ιδέα για ένα παραδοσιακό έδεσμα που έχει γίνει ταυτόσημο με την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και τη Σαρακοστή. Αφήνουμε το ψωμί ή την πατάτα και προσθέτουμε στην ταραμοσαλάτα παντζάρι για χρώμα και γλυκιά γεύση. Η μικρή λεπτομέρεια που δίνει και ιδιαίτερη υφή στο πιάτο είναι το τριμμένο κρίθινο παξιμάδι και ο… έτερος γνώριμος της ταραμοσαλάτας, το καρύδι.

taramosalata

Αν έχεις Ελληνίδα μαμά που τα πάει καλά με την κουζίνα, όπως η δική μου, τότε για να ξεχωρίσεις λίγο από εκείνη πρέπει να πάρεις την παράδοση και να της αλλάξεις λίγο τα φώτα. Όχι πολύ… αντί βολβού, βολβό (παντζάρι αντί πατάτας) και αντί ψωμιού – βλέπετε το παντζάρι έχει πιο πολύ υγρασία από την πατάτα – παξιμάδι. Με το χρώμα δε που δίνει το λαχανικό σου, θα κάνεις τη διαφορά και στην εμφάνιση.

Υλικά για μια μεγάλη μερίδα

  • 50 γρ. παξιμάδι κρίθινο ολικής
  • 50 γρ. ψύχα καρύδι
  • 100 γρ. λευκό ταραμά
  • 200 γρ. παντζάρι βρασμένο
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • 50ml ελαιόλαδο

Προετοιμασία

  • Βάλε το παξιμάδι και το καρύδι σε επεξεργαστή τροφίμων και θρυμμάτισε ώσπου να γίνουν σκόνη.
  • Κόψε το παντζάρι ρε κομμάτια και πρόσθεσε στον κάδο. Χτύπησε να ενωθούν τα υλικά.
  • Τέλος πρόσθεσε το λεμόνι, τον ταραμά και το ελαιόλαδο και χτύπησε καλά να γίνει μια ενιαία πάστα. Δοκίμασε και διόρθωσε το λάδι ή το λεμόνι αν χρειαστεί.

*Δεν χρειάζεται να προσθέσεις αλάτι, καθώς το ταραμάς είναι έτσι κι αλλιώς πολύ αλμυρός

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s