Λαγάνα με καλομποκίσιο αλεύρι

lagana3

 

Ετοιμάζουμε μια λαγάνα, λίιιιγο διαφορετική από τις άλλες. Αποφασίσαμε να την εμπλουτίσουμε με αλεύρι καλαμποκιού για έξτρα γεύση και λίγο ελαιόλαδο για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση. Η μπομπότα της Καθαράς Δευτέρας, θα είναι το μυστικό όλων μας για κάτι το… σπέσιαλ, σε μια σπέσιαλ μέρα. Και Καλά Κούλουμα.

lagana2

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί «κολλάμε» και δεν φτιάχνουμε τη λαγάνα πιο συχνά. Είναι η ελληνική εκδοχή της τσιαπάτα, το τραγανό ψωμάκι που θα έκανε τα καλύτερα σάντουιτς. Κι όμως το κρατάμε φυλαχτό μόνο για την Καθαρά Δευτέρα.

Ένα μικρό μυστικό για τη συνταγή μας, πέραν φυσικά του καλαμποκιού. Πασπαλίσαμε τη λαδόκολλα στην οποία τις ψήσαμε με λίγο σιμιγδάλι. Δίνει πιο τραγανή και ιδιαίτερη γεύση στην κόρα του ψωμιού.

Υλικά για δύο mini λαγάνες

  • 200 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί (1 1/2 φλιτζάνια)
  • 200 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι (2 φλιτζάνια)
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 φλιτζάνι περίπου χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 – 5 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κ.σ. σουσάμι

Προετοιμασία

  • Βάλε λίγο λιγότερο από ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό σε ένα μπολ και πρόσθεσε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε να διαλυθούν. Συμπλήρωσε 4 κ.σ. αλεύρι (προτίμησε όχι το καλαμποκάλευρο) και ανακάτεψε να ενωθεί. Σκέπασε και άφησε σε ζεστό μέρος για 15′ λεπτά να φουσκώσει.
  • Ανακάτεψε τους δύο τύπους αλευριού και το αλάτι σε ένα μπολ και άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση. Πρόσθεσε εκεί το ελαιόλαδο και τη μαγιά αφού φουσκώσει. Δούλεψε με τα χέρια σου να ενωθούν τα υλικά και συμπλήρωσε μισό ακόμη ποτηράκι χλιαρό νερό ή όσο πάρει ώστε να έχεις μια ζύμη ομοιογενή και απαλή.
  • Βάλε τη ζύμη σε μπολ, σκέπασε και άφησε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα περίπου. Εγώ την άφησα στο φούρνο στους 35-40oC στον αέρα.
  • Αφού φουσκώσει, χώρισε σε δύο μέρη. Στρώσε σε ρηχό ταψί μια λαδόκολλα και πασπάλισε με 3-4 κ.σ. σιμιγδάλι λεπτό. Στρώσε εκεί τις λαγάνες απλώνοντάς τες να λεπτύνουν αρκετά και ράντισε με λίγο νερό. Με ένα πηρούνι κάνε τρύπες σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια του ψωμιού και πασπάλισε με σουσάμι. Άφησε σκεπασμένες για 20′ λεπτά ακόμη.
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 30′ λεπτά

lagana1

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s