Tarte Tatin σοκολάτα με καραμελωμένες μπανάνες

tarte_tatin_banana_pralina

Η ανάποδη τάρτα, δεν είναι καθόλου αναποδιασμένη. Αντίθετα κρύβει μέσα της ολόκληρα κομμάτια μπανάνας, μια απολαυστική κρέμα σοκολάτα-πραλίνα και είναι σκεπασμένη με απολαυστική καραμέλα. Ετοιμαστείτε να φτιάξετε την πρώτη σας τάρτ τατάν, στο τηγάνι.

tarte_tatin_banana_pralina_3

Είναι ίσως η πιο διάσημη γλυκιά καταστροφή στην ιστορία της ζαχαροπλαστικής. Οι αδερφές Τατάν λοιπόν διαθέτουν ένα εστιατόριο, εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου φυσικά σερβίρουν και τάρτες φρούτων. Η Καρολίν και η Στεφανί όμως, ξεχασιάρες ούσες, αφήνουν λίγο παραπάνω τα μήλα να καραμελώσουν και για να καλύψουν το «άσχημο» παρουσιαστικό του μαυρισμένου, αλλά απολαυστικά καραμελωμένου μήλου, το σκεπάζουν με ζύμη για τάρτα και το βάζουν έτσι, με την ανάποδη στο φούρνο. Και κάπως έτσι προκύπτει η τεχνική της ανάποδης τάρτας, που ψήνεται δηλαδή με τη ζύμη πάνω από τη γέμιση στο φούρνό.

tarte_tatin_banana_pralina_5

Με την υπόσχεση πως θα δοκιμάσουμε και την παραδοσιακή συνταγή με μεγάλες ροδέλες μήλου ή αχλάδια κομμένα στη μέση, αυτή η τάρτα είναι λίγο του αυτοσχεδιασμού. Είχαμε ένα φύλλο σφολιάτα, είχαμε και τις μπανάνες και τη δοκιμάσαμε.

Υλικά για την τάρτα

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 170 γρ. κουβερτούρα-πραλίνα
  • 1 αυγό
  • 5 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 4 μεγάλες μπανάνες
  • 100γρ. βούτυρο
  • 100γρ. ζάχαρη (εμείς βάλαμε καστανή)
  • 1 φύλλο σφολιάτας

tarte_tatin_banana_pralina_4

Προετοιμασία

  • Βάλε σε κατσαρολάκι το γάλα και την κρέμα γάλακτος να αχνίσουν. Ρίξε τη σοκολάτα και ανακάτεψε να λιώσει.
  • Σε ένα μπολ χτύπησε το αυγό και πρόσθεσε το κορν φλάουρ. Πάρε λίγο από το ζεστό γάλα με τη σοκολάτα και πρόσθεσε αργά, αργά, ανακατεύοντας στο αυγό να πάρει θερμοκρασία. Γύρισε στη συνέχεια το μείγμα του αυγού στο κατσαρολάκι και επίστρεψε στη φωτιά, ανακατεύοντας με σύρμα να πήξει η κρέμα. Άφησε στην άκρη να κρυώσει.
  • Πάρε ένα τηγάνι που μπαίνει και σε φούρνο. Γύρισε το πάνω από το φύλλο σφολιάτας και κόψε με μαχαίρι περιμετρικά στην περίμετρο του τηγανιού.  Τρύπησε καλά το στρογγυλό σου φύλλο σε όλη του την επιφάνεια με ένα πηρούνι.
  • Ρίξε λίγη, λίγη τη ζάχαρη να λιώσει και αν γίνει καραμέλα. Πρόσθεσε και το βούτυρο σε κύβους και ανακάτεψε. Στρώσε τις μπανάνες στον πάτο του τηγανιού, κομμένες σε χοντρά κομμάτια. Περίχυσε πάνω από τις μπανάνες την κρέμα.
  • Βάλε το φύλλο σφολιάτας πάνω από τις μπανάνες και πίεσε ελαφρά τις άκρες να γυρίσουν προς τα κάτω. Βάλε το γλυκό στο φούρνο στου 180oC για 20′ λεπτά περίπου να ψηθεί καλά η σφολιάτα.
  • Άφησε την τάρτα να κρυώσει καλά και να πιει τα υγρά της και στη συνέχεια αναποδογύρισε σε πιατέλα. Σέρβιρε.

tarte_tatin_banana_pralina_2

Tip no.1: Κόψε τις μπανάνες όσο πιο μεγάλα κομμάτια μπορείς και στρίμωξέ τες καλά στο τηγάνι. Πρόσεξε καλά να μην καεί η ζάχαρη και πικρίσει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s