Πρετσελοπιτάκια

BeFunkyDesign

Το ήξερες πως μπορείς να κάνεις πρέτζελ απλά με τη ζύμη μιας πίτσας; Το μυστικό βρίσκεται στο… νερό! Ετοιμάζουμε πρετσελοπιτάκια με λουκάνικο, έτοιμα σε λίγα λεπτά και κυριολεκτικά ακαταμάχητα.

Soft-Pretzels.jpg

Ανακαλύπτουμε το μυστικό πίσω από το υπέροχο χρώμα και την ακαταμάχητη γεύση των πρέτσελ, ταξιδεύουμε πίσω στο χωριό, όταν η γιαγιά έπλενε στη σκάφη με αλισίβα (θα δεις πως όλα έχουν σχέση), κάνουμε μια στάση στη Γαλλία των αρχών του 20ου αιώνα και καταλήγουμε με ένα μπολ απίθανα πρετσελοπιτάκια με λουκάνικο.

Μαθήματα ιστορίας & χημείας

Τα πρέτζελ είναι ξεχωριστά για τη γεύση, αλλά και την υφή τους, ιδιαίτερα στην εξωτερική τους επιφάνεια. Έχουν έντονο καστανό χρώμα και λεία, γυαλιστερή επιφάνεια. Παρατηρώντας τα βήματα της συνταγής, συνειδητοποιήσαμε πως εκείνο που έδινε την ιδιαίτερη υφή, αλλά και γεύση δεν ήταν τα υλικά της ζύμης – εμείς χρησιμοποιήσαμε μια απλή ζύμη για πίτσα – αλλά η διαδικασία εμβάπτισης σε διάλυμα υψηλό σε Ph. Με απλά λόγια, πριν ψηθεί στο φούρνο η ζύμη βουτά σε νερό με μαγειρική σόδα.

Η αντίδραση Μεϊγιάρντ

Louis_Camille_Maillard
Ο Γάλλος χημικός Λουί Καμίλ Μεϊγιάρντ που παρατήρησε και εξήγησε πρώτος την «αντίδραση Μεϊγιάρντ»

Η μαγική τεχνική που δίνει ιδιαίτερο χρώμα και γεύση στη ζύμη, ονομάζεται αντίδραση Μεϊγιάρντ, χάρη στο όνομα του Γάλλου χημικού Λουί Καμίλ Μεϊγιάρντ που την περιέγραψε πρώτος. Πρόκειται ακριβώς για τη διαδικασία αυτή «μπλανσαρίσματος» του ψωμιού ή της ζύμης σε διάλυμα υψηλό σε Ph, η οποία και προσδίδει ξεχωριστή υφή και γεύση στο αρτοσκεύασμα εφόσον αυτό ψηθεί.

Αλισίβα

1

Η αλισίβα είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα. Συνίσταται δε να χρησιμοποιείται βρόχινο νερό. Στα παλαιότερα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για τη λεύκανση των ρούχων, αλλά και αντί για σαπούνι και για το λούσιμο (ειδικά για λιπαρά μαλλιά). Η αλυσίβα έχει καθαριστικές ιδιότητες λόγω του ανθρακικού καλίου που προσλαμβάνει από τη στάχτη και το οποίο έχει την ικανότητα να διαλύει τα έλαια και τα λίπη.

potami5
Γυναίκες του Βάλτου πλένουν στο ποτάμι, χρησιμοποιώντας αλισίβα

Την αλισίβα όμως, τη χρησιμοποιούσαν στην Ελλάδα και στη μαγειρική και μάλιστα συνίσταται σε ορισμένες συνταγές για μελομακάρονα. Αυτό το διάλυμα αλισίβας, ήταν που πρωτοχρησιμοποιήθηκε για να παραχθεί η «αντίδραση Μεϊγιάρντ». Η αλισίβα εξακολουθεί να δίνει το πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα σε πρέτζελ και αρτοσκευάσματα όπου χρησιμοποιείται η τεχνική «Μεϊγιάρντ». Παρόλα αυτά δεν είναι και ό, τι πιο απλό να την παρασκευάσει κανείς σήμερα, οπότε αντ’ αυτού επιλέγεται η δεύτερη πιο δραστική λύση, δηλαδή το διάλυμα μαγειρικής σόδας.

Και τώρα που τα έμαθες όλα, πάμε και στη συνταγή…

Υλικά (24 κομμάτια)

  • 1/2 δόση ζύμη για πίτσα
  • 1 πακέτο μικρά λουκανικάκια Φρανκφούρτης
  • 80γρ σόδα
  • Χοντρό αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό

Προετοιμασία

  1. Κόψε τη ζύμη σε κομμάτια και άνοιξε μακρόστενες λωρίδες, με φάρδος όσο το λουκάνικο και μήκος περίπου 15 εκ. Τυλίγουμε ένα, ένα τα λουκανικάκια.
  2. Σε 4-5 ποτήρια νερό που βράζει, προσθέτουμε τη σόδα και ρίχνουμε τα πρετσελοπιτάκια λίγα, λίγα αφήνοντας στο νερό για 30 δεύτερα.
  3. Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα-ταψί. Αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε ένα, ένα με χοντρό αλάτι.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC να πάρουν χρώμα, περίπου 10′ λεπτά. Τα πρέτσελ μαυρίζουν πολύ εξαιτίας του νερού και της σόδας.
  5. Σέρβιρε με ότι σος θέλεις. Εμείς ανακατέψαμε γιαούρτι με λίγη μουστάρδα και του πήγαινε τρελά.

pretzel

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s