Κολοκυθόπιτα αλμυρή με χωριάτικο φύλλο

pumpkin

Ανοίγουμε χωριάτικο φύλλο και ετοιμάζουμε μια ξεχωριστή πίτα με γλυκιά κολοκύθα, γιαούρτι, φέτα και δυόσμο.

pumpkin2

Το χωριάτικο φύλλο είναι όλη η μαεστρία στην ελληνική κουζίνα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η φήμη του έχει εξαπλωθεί στα πέρατα του κόσμου και για το μοναδικό αυτό τραγανό υλικό δεν υπάρχει άλλη λέξη. Το αποκαλούν απλά filo ή Phyllo. Ετοιμάσαμε μια απολαυστική κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο, την οποία πρέπει να δοκιμάσεις…

pumpkin4

Μπορεί να ακούγεται μπελάς, όμως με τα κατάλληλα μυστικά και φυσικά έναν ωραίο μακρόστενο, ξύλινο πλάστη μπορεί κανείς, όσο αρχάριος και αν είναι – όπως κι εγώ στο θέμα πίτα – να ανοίξει το δικό του φύλλο.

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίσεις να αφήσεις το ζυμάρι στο ψυγείο να ξεκουραστεί, ακόμη και όλο το βράδυ. Αυτό θα σε κάνει εξπέρ του χωριάτικου φύλλου, πίστεψέ με.

Υλικά για στρογγυλό ταψί 30 εκ.

  • Για το φύλλο: 425 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • Αλάτι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό (όσο πάρει το ζυμάρι)
  • Για τη γέμιση: 1 κιλό καθαρισμένη γλυκιά κολοκύθα
  • Λίγο χοντρό αλάτι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • Μια χούφτα φυλλαράκια δυόσμου
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. τυρί φέτα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. τραχανά γλυκό
  • 1 πρέζα κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι γάλα και 3-4 κ/σ λάδι για επάλειψη

pumpkin5

Προετοιμασία

  1. Βάλε σε ένα μπολ το αλεύρι και λίγο αλάτι. Άνοιξε μια λακκούβα και πρόσθεσε το λάδι. Ανακάτεψε με τα χέρια σου να νοτίσει το αλεύρι και πρόσθεσε και το ξύδι.
  2. Συνέχισε προσθέτοντας το νερό λίγο, λίγο δουλεύοντας με τα χέρια σου ώσπου να πάρεις ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια και τα τοιχώματα του μπολ. Ίσως δεν χρειαστεί όλο το νερό. Άφησε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο από βραδύς.
  3. Τρίψε στο χοντρό του τρίφτη την κολοκύθα και άσε σε σουρωτήρι μαζί με χοντρό αλάτι να βγάλει τα υγρά της 10 λεπτά. Στύψε το κολοκύθι καλά ανάμεσα στα χέρια σου.
  4. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και ανακάτεψε με την κολοκύθα. Πρόσθεσε το γιαούρτι, τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα τριμμένη, τα φυλλαράκια δυόσμου χοντροκομμένα, το λάδι, τον τραχανά και πασπάλισε με το κύμινο και τα πιπέρια. Ανακάτεψε να γίνουν ένα. Επειδή έχουμε βάλει φέτα, αλλά και χοντρό αλάτι στην κολοκύθα, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον.
  5. Μοίρασε τη ζύμη σε πέντε ίσα μέρη, όσα και τα φύλλα σου. Λάδωσε με ένα πινέλο το ταψί καλά και ξεκίνα να ανοίγεις το φύλλο.
  6. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, άνοιξε με τον πλάστη, πασπαλίζοντας τακτικά με αλεύρι ώστε να μην κολλάει το φύλλο και περιστρέφοντάς το, ώστε να ανοίγει ομοιόμορφα σε δίσκο. Όταν το φύλλο σου είναι λεπτό και ανοιγμένο αρκετά ώστε να καλύπτει το ταψί και να περισσεύει, τύλιξέ το στον πλάστη και ξετύλιξέ το πάνω από το ταψί σου, λαδώνοντάς το ελαφρά με το πινέλο. Επανάλαβε το ίδιο για τα δύο φύλλα της βάσης φροντίζοντας να μένει φύλλο έξω από τα τοιχώματα του ταψιού και στρώσε τη μισή γέμιση.
  7. Στρώσε πάνω από τη γέμιση ένα φύλλο και με το πινέλο πίεσε τις άκρες του να στρωθεί σαν… σεντόνι στην άκρη του ταψιού. Ρίξε την υπόλοιπη γέμιση και άπλωσε καλά. Στρώσε και τα δύο φύλλα από πάνω και κάνε το ίδιο, πιέζοντας δηλαδή εισχωρήσει το φύλλο στις άκρες. Το φύλλο που περισσεύει τύλιξέ το περιμετρικά στην άκρη της του ταψιού.

pumpkin1

  • Ανακάτεψε το γάλα με το λάδι και άλειψε όλη την επιφάνεια της πίτας
  • Ψήσε στο φούρνο, στους 180oC – στον αέρα αν είναι δυνατό – για 1 ώρα περίπου. Θα δεις την πίτα να παίρνει ένα ωραίο ομοιόμορφο χρώμα. Τσέκαρε με μια σπάτουλα αν έχει ψηθεί το κάτω φύλλο και βγάλε από το φούρνο.

pumpkin3

Tip no. 1: Το βασικό μυστικό για το φύλλο είναι να το αφήσεις να ξεκουραστεί. Επίσης, καλό είναι να είσαι προσεκτικός με το νερό στη ζύμη. Αν την κάνεις νερουλή και πρέπει να προσθέσεις αλεύρι, τότε θα έχεις πρόβλημα.

Tip no.2: Το κόλπο με το γάλα και το λάδι πάνω από την πίτα το κάνει η μαμά στην σπανακόπιτα και είπα να το δοκιμάσω. Κάνει πολλή δουλειά. Αν και κάποιες πίτες τις χαράζουν πριν τις ψήσουν, εδώ δεν φάνηκε απαραίτητο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s