Μουσταλευριά

moustalevria2.jpg

Φτιάχνουμε το πιο αγνό γλυκό από το νέκταρ των σταφυλιών, όπως πέρασε από γενιά σε γενιά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Κυρίες και κύριοι, αν οι Γάλλοι έχουν την κρεμ καραμελέ και οι Ισπανοί την κρέμα καταλάνα, στην Ελλάδα η πιο βελούδινη κρέμα προέρχεται από το πιο ευλογημένο φυτό αυτής της γης: το σταφύλι.

moustalevria

Έφτασε στα χέρια μου ξανθός, εκλεκτός μούστος και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω μια από τις πιο κλασικές κρέμες της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Η μουσταλευριά δεν είναι απλά βελούδινη και ολόγλυκια, είναι και υγιεινή. Γιατί; Μα επειδή δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και χρωστά τη γλύκα της στα φυσικά σάκχαρα του σταφυλιού. Έτσι, προσφέρει υπέροχα στοιχεία του σταφυλιού, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά και είναι και μοναδικά γλυκό.

moustalevria1

 

Ο μούστος είναι ο χυμός που παίρνει κανείς από τα σταφύλια αμέσως μετά τον τρύγο. Για να γίνει όμως μουσταλευριά ή πετιμέζι πρέπει να «κόψει» ο βρασμός του. Η παράδοση θέλει τις γυναίκες να προσθέτουν στο καζάνι με το μούστο καθαρή στάχτη από ξύλο (και μόνο). Άφηναν το μούστο όλο το βράδυ και ο βρασμός σταματούσε. Παράλληλα η στάχτη καθόταν στον πάτο ως ίζημα και έπαιρναν με κουτάλα τον «κομμένο» μούστο.

Υλικά

  • Μούστος καθαρισμένος
  • Αλεύρι
  • Κορν Φλάουρ
  • Καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι ή παστέλι θρυματισμένο
  • Κανέλα σε σκόνη

*Η αναλογία είναι για κάθε ένα φλιτζάνι/ποτήρι μούστο 1 κ.σ. αλεύρι και 1 κ.σ. κορν φλάουρ.

Προετοιμασία

  • Βάλε το μούστο σε κατσαρόλα, μετρώντας το με ένα φλιτζάνι ή ποτήρι. Κράτησε μισό ποτήρι στην άκρη. Για κάθε ποτήρι μέτρα από μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και άλλη μία κορν φλάουρ.
  • Λιώσε το κονρ φλάουρ στο μούστο που κράτησε στην άκρη.
  • Βάλε το αλεύρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και καβούρδισέ το για λίγα λεπτά ώστε να φύγει η μυρωδιά του. Θα δεις να παίρνει ένα ελαφρώς καστανό-κίτρινο χρώμα.
  • Βάλε το μούστο στη φωτιά να ζεσταθεί. Πρόσθεσε το αλεύρι σιγά, σιγά σαν χιόνι και δούλεψε με σύρμα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Αφού ενσωματώσεις όλο το αλεύρι, πρόσθεσε και το κορν φλάουρ. Ανακάτεψε ζωηρά ώσπου να σφίξει η κρέμα σου και απόσυρε από τη φωτιά.
  • Μοίρασε τη μουσταλευριά σε μπολάκια και άσε να κρυώσει. Γάρνιρε με σουσάμι, καρύδια, αμύγδαλα ή σπασμένο παστέλι. Πασπάλισε με κανέλα.

moustalevria_s

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s