Πολυσπόρια.Ένα γλυκό προσφορά στους αρχαίους Θεούς

polusporia_1

Η 21 Νοεμβρίου είναι μέρα γιορτής και εμείς φτιάχνουμε ένα γλυκό, αλλιώτικο από τα συνηθισμένα, με ρίζες κάπου στην αρχαία Ελλάδα. Ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε τον πιο ασυνήθιστο συνδυασμό, σε ένα επιδόρπιο θρεπτικό, γευστικό και υγιεινό.

Τα πολυσπόρια είναι μια συνήθεια στα χωριά του βάλτου, από όπου κατάγεται η μητέρα μου. Βλέπετε η 21η Νοεμβρίου, είναι γιορτή της Παναγίας της πολυσπορίτισσας και οι πιστοί έφτιαχναν ένα γλυκό, μια γλυκιά σούπα για να την τιμήσουν.

polusporia_s

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο, η μέρα αυτή γιορτάζεται από την αρχαιότητα, ως φόρος τιμή των ανθρώπων στους Θεούς για την καλή σοδειά όλης της περασμένης περιόδου, μιας και ο βαρύς χειμώνας είναι προ των πυλών.

Για την ακρίβεια, οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν μια τελετή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, προκειμένου να την ευχαριστήσουν για την πλούσια σοδειά σε σιτηρά και δημητριακά του περασμένου έτους. Κάπως έτσι, η συνήθεια πέρασε και στην εποχή του Χριστιανισμού, στο πρόσωπο της Παναγίας.

polusporia_piato_3

Τι είναι όμως τα πολυσπόρια (στην παραπάνω φωτό τα βλέπετε στην πιο… παραδοσιακή μορφή της, η πρώτη παρουσίαση ήταν δική μου έμπνευση. Θα σας τα πω όλα). Σιτάρι, βρώμη, ρεβίθια, φακές, φασόλια, καλαμπόκι, ότι δηλαδή μπορεί να είχε ένα σπίτι από την σπορά του καλοκαιριού – με βασικό υλικό το σιτάρι βέβαια – έμπαινε σε ένα τσουκάλι με νερό. Το αποτέλεσμα είναι μια χυλωμένη σούπα στην οποία πρόσθεταν ζάχαρη, το μυστικιστικό φρούτο της καλοτυχίας και της γονιμότητας, το ρόδι και αρωματική κανέλα.

polusporia_ilika

Et, voila! Τόσο απλά, το γλυκό ήταν έτοιμο. Αν δεν το δοκιμάσετε δεν ξέρετε τι χάνετε. Είναι το υπεραπλούστατο γλυκό από τα χεράκια τς μαμάς μου, αλλά και της έτερης Δήμητρας (όχι της Θεάς, της θειάς μου) που θυμάμαι με νοσταλγία από τα παιδικά μου χρόνια. Κάθε χρόνο ξεχνιέμαι και περνά η μέρα της Πολυσπορίτισσας, όμως φέτος τα κατάφερα. Αυτά είναι τα δικά μου πολυσπόρια.

polusporia_piato_2

Υλικά για 7-8 πιάτα

  • 1/2 φλιτζάνι σιράρι
  • 1/4 του φλιτζανιού φακές
  • 1/4 του φλιτζανιού ρεβίθια
  • 1/4 του φλιτζανιού φάβα
  • 1/4 του φλιτζανιού φασόλια
  • Σπόρους από φρέσκο ρόδι
  • Κανέλα
  • Ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Για την πιο φάνσι εκδοχή: Σαντιγί

Προετοιμασία

  • Για να μην μουλιάζετε με τις ώρες, βάλτε όλα τα όσπρια σε μπόλικο νερό (2 λίτρα υπολογίστε). Βάλτε να πάρουν βράση, να κοχλάσουν για μιά ώρα περίπου. Αφήστε λίγη ώρα στο νερό να μουλιάσουν.
  • Ανάψτε πάλι τη φωτιά, προσθέστε μια πρέζα αλάτι και αφήστε να πάρουν μια βράση.
  • Σερβίρετε σε πιάτο σούπας πασπαλίζοντας με κανέλα και προσθέτοντας το ρόδι. Συνοδέψτε το πιάτο με ζάχαρη, ώστε ο καθένας να βάζει στο πιάτο του, όση επιθυμεί.
  • Αν θέλετε να κάνετε την ατομική βερσιόν με τη σαντιγί, βάλτε σε ένα βαθύ μπολάκι από το ζουμί και τα σπόρια, πασπαλίστε την επιφάνειά του με λίγη ζάχαρη, κανέλα και ρόδια. Γεμίστε την επιφάνεια με μια γενναία δόση σαντιγί και γαρνίρετε με ρόδι και κανέλα.

polusporia_piato_1

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s