Χαλβάς σιμιγδαλένιος γεμιστός με γλυκό του κουταλιού

xalbas3

Τα γλυκά του κουταλιού είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό. Από παιδί θυμάμαι τις θείες να συναγωνίζονται για το ποια θα φτιάξει το καλύτερο. Έτσι όπως αντιλαμβάνεσαι πάντα στο ντουλάπι μου υπάρχει ένα βαζάκι με ένα τέτοιο γλυκό με την πιο απίθανη γεύση. Ώσπου μια μέρα αποφασίζω να φτιάξω χαλβά σιμιγδαλένιο αλλά ανακαλύπτω ότι δεν έχω αρκετή ζάχαρη! Και τότε μου έρχεται η εξής ιδέα: χαλβάς με γλυκό του κουταλιού…

xalbas2

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο αναπάντεχο που όλοι όσοι δοκίμασαν δεν ήθελαν ξανά απλό χαλβά, αλλά τον δικό μου χαλβά με το άρωμα, τη γεύση και τα κομματάκια γλυκού κουταλιού. Το φρουτάκι που διαλέγεις γεμίζει με αρώματα κάθε κουταλιά του χαλβά, ενώ βρίσκεις και απολαυστικά κομμάτια του διάσπαρτα σε κάθε κομμάτι.

Υλικά για 15-18 ατομικές μερίδες

xalbasylika

  • 2 δόσεις σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 δόση σπορέλαιο
  • 4 δόσεις νερό
  • 1 μικρο βαζάκι γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας
  • 1 δόση ζάχαρη
  • Λίγη κανέλα

Προετοιμασία

1. Σε βαθιά κατσαρόλα βάλε το σπορέλαιο με το σιμιγδάλι και την κανέλα και άρχισε να το καβουρδίζεις σε χαμηλή φωτιά

2. Σε άλλη κατσαρόλα βάλε το νερό με την ζάχαρη και το γλυκό του κουταλιού και άστα να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία

3. Αφού το σιρόπι βράσει για περίπου 2 λεπτά απλά κλείσε το μάτι της κουζίνας  και άστο στην άκρη

4.  Συνέχισε ανεβάζοντας την θερμοκρασία να καβουρδίζεις το σιμιγδάλι με το λάδι μέχρι να πάρει ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα

xalbassteps1

5. Αφού πάρει το χρώμα που επιθυμείς άρχισε να προσθέτεις το σιρόπι στην κατσαρόλα με μια κουτάλα. Παράλληλα συνέχισε να ανακατεύεις χαμηλώνοντας στο μισό και πάλι τη θερμοκρασία

6. Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν θα αρχίσει να πήζει και να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες στο μείγμα σου

7. Τοποθέτησε το χαλβά σε μια φόρμα για ατομικά κέικ  ή σε μια μεγάλη φόρμα για κέικ

xalbassteps

8. Ξεφόρμαρε μετά από τουλάχιστον 5 ώρες αφήνοντας τον χαλβά να κρυώσει εκτός ψυγείου (αν τον βάλετε στα φορμάκια του κέικ θα χρειαστεί τον μισό χρόνο για να τα ξεφορμάρετε)

Σέρβιρε με μια κουταλιά από το γλυκό του κουταλιού που χρησιμοποίησες

xalvas1

Tip 1: Τα γλυκά του κουταλιού που χρησιμοποιήσαμε ήταν τα εξής: τριαντάφυλλο, φιστίκι και κυδώνι. Τον χαλβά με το τριαντάφυλλο καλό θα ήταν να τον σερβίρεις σε ατομικά μπολάκια και να μην προσπαθήσεις να τον ξεφορμάρεις γιατί η υφή του είναι πιο ρευστή από τις άλλες γεύσεις.

Tip 2: Πρόσεχε την ώρα που προσθέτεις το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και το λάδι ενώ καβουρδίζονται να μην πεταχτεί στα χέρια σου το καυτό μείγμα. Γι’αυτό φρόντισε να χαμηλώσεις την φωτιά πριν αρχίσεις να προσθέτεις σιρόπι

Τip 3: Στα υλικά θα δεις δόσεις και όχι φλιτζάνια και γραμμάρια. Εκείνο που σε ενδιαφέρει είναι να βάλεις τα υλικά πάντα στην ίδια αναλογία. Για ένα λάδι, δύο σιμιγδάλι και πάει λέγοντας. Οπότε μέτρησε με ένα φλιτζάνι, ένα ποτήρι ή ό, τι άλλο σε εξυπηρετεί όλα τα υλικά και ο χαλβάς θα γίνει τέλειος

Advertisements

4 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s