Γλυκόξινο κοτόπουλο με πετιμέζι και αχλάδι

kotopoulo-glukoxino-petimezi-2

Πώς μπορεί να χωρέσει σε ένα πιάτο η ελληνική παράδοση με την κινέζικη κουζίνα; Δεν είναι και τόσο δύσκολη εξίσωση, αρκεί να έχεις τα κατάλληλα υλικά. Γλυκόξινο κοτόπουλο με πετιμέζι και αχλάδι σε ένα πιάτο που «φωνάζει» φθινόπωρο!

kotopoulo-glukoxino-petimezi-4

Πως έχω μια εμμονή με τα παραδοσιακά προϊόντα που συνήθως ξεχνάμε από την κουζίνα, μάλλον θα το έχεις παρατηρήσει. Τρελαίνομαι για συνταγές που κρύβουν μέσα τους λίγη από την ελληνική σοφία της κατσαρόλας! Γιατί λοιπόν να κάνεις γλυκόξινη σάλτσα με σόγια και ανανά και όχι με πετιμέζι και αχλάδι; Το chicken project είχε μεγαλεπήβολο σχεδιασμό και το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ.

kotopoulo-glukoxino-petimezi-3

Μαρινάραμε το κοτόπουλο σε μια σος από πετιμέζι, καλό ξύδι – ελπίζω να βρω πάλι τον παραγωγό που μου το είχε δώσει στη λαϊκή – και μια σειρά από μυρωδικά. Το αφήσαμε να πάρει τα αρώματα και το ψήσαμε σε αντικολλητικό. Σερβίρουμε με πατάτες, καρότα και μανιτάρια στον ατμό, τα οποία περιχύνουμε με μια παρόμοια vinaigrette.

Υλικά για 4 άτομα

kotopoulo-glukoxino-petimezi-ulika

  • 1/2 κοτόπουλο καθαρισμένο και ξεκοκκαλισμένο (400 γρ. περίπου)
  • 3 κ.σ. πετιμέζι
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 αχλάδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 3 καρότα
  • 5-6 μανιτάρια λευκά
  • Αλάτι

Προετοιμασία

  • Βάλε 2 κουταλιές πετιμέζι, 2 κουταλιές ξύδι και 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μπολ. Πρόσθεσε το αχλάδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα μπαχαρικά σου. Βούτηξε το κοτόπουλο στη μαρινάρα αυτή και άφησέ το για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο
  • Καθάρισε τις πατάτες και τα καρότα και κόψε σε κομμάτια. Κόψε και τα μανιτάρια στα τέσσερα και βάλε σε πανέρι να ψηθούν στον ατμό. Εγώ τα προτιμώ αρκετά τραγανά, οπότε 20′ λεπτά πάνω κάτω είναι αρκετά.

kotopoulo-glukoxino-petimezi-1

  • Αφού περάσει μισή ώρα, ρίξε το κοτόπουλο με τη μαρινάρα σε αντικολλητικό σκεύος που έχει κάψει καλά και ψήσε να πάρει χρώμα και να σωθούν σχεδόν τα υγρά του. Αλάτισε στο τέλος, αφού δοκιμάσεις. Δεν χρειάζεται πολύ αλάτι.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε 1 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πετιμέζι και 1 κ.σ. ξύδι. Αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε. Ντρέσαρε με αυτό τα λαχανικά σου.
  • Σέρβιρε το κοτόπουλο μαζί με τη σαλάτα βραστών λαχανικών.

kotopoulo-glukoxino-petimezi-5

Tip no. 1: Αν ξεκοκκαλίσεις μόνος σου το κοτόπουλο σε μερίδες μην πετάξεις τα κόκκαλα και τις πέτσες. Μπορείς να φτιάξεις ζωμό ή και απολαυστική σούπα. (Έρχεται και η σουπίτσα από τα δικά μου απομεινάρια σε λίγες μέρες).

Tip no. 2: Μπορείς να δώσεις λίγη έξτρα ένταση στο κοτόπουλο, σβήνοντας τα τελευταία λεπτά με τσίπουρο.

Advertisements

3 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s