Παπουτσάκια με μανιτάρια και πουρέ πατάτας

papoutsakia-wide

Παπουτσάκια κολοκύθι αλλιώς… εγκαταλείπουμε τον κιμά που τόσο αγαπάμε και τα γεμίζουμε με μανιτάρια και λουκάνικο, ενώ σκεπάζουμε με πουρέ πατάτας αντί για μπεσαμέλ.

Είναι ωραίο να παίρνεις μια κλασική ιδέα και να την παραλλάσσεις. Όχι γιατί ανακάλυψες την πυρίτιδα, αλλά γιατί στη θέση του γνώριμου παίρνεις κάτι ξεχωριστό, που όμως παραμένει γνώριμο. Και όσο να πεις τα γνώριμα πιάτα, όπως και οι οικείες εικόνες, ήχοι και μυρωδιές προκαλούν μια γλυκιά θαλπωρή που όλοι χρειαζόμαστε.

papoutsakia_book

Αν μου μιλάς για παπουτσάκια έχω πάντα στο μυαλό μου κολοκύθι. Η μελιτζάνα μου είναι πιο βαριά σαν γεύση και δεν με κρατά στο καλοκαιρινό κλίμα. Τη βάση λοιπόν την έχουμε. Μένει να βρούμε μια ωραία γέμιση και να σκεπάσουμε με κάτι, εξίσου αγαπημένο, όπως είναι βέβαια η πατάτα.

papoutsakia-

Υλικά για 3 μερίδες

papoutsakia_ylika

  1. 3 μέτρια κολοκυθάκια
  2. 300 γρ, λευκά μανιτάρια
  3. 150 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
  4. 2 σκελίδες σκόρδο
  5. 1 ώριμη ντομάτα
  6. 4-5 κλωναράκια φρέσκο μαϊντανό
  7. 4 μέτριες πατάτες
  8. 100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  9. 1/2 φλιτζάνι γάλα
  10. Ελαιόλαδο
  11. Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία

  • Πλύνε καλά τα κολοκυθάκια, κόψε τις άκρε και τεμάχισε στα δύο. Με ένα κουταλάκι, βγάλε τη σάρκα προσεκτικά έτσι ώστε να μπορέσεις να τα γεμίσεις. Αλάτισε το εσωτερικό τους και άφησε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.

papoutsakia_diadikasia

  • Ψιλόκοψε τα μανιτάρια σε μικρά κυβάκια. Κάνε το ίδιο και με το λουκάνικο. Καθάρισε το σκόρδο και βάλε μισή σκελίδα στο τηγάνι με ελαιόλαδο να αρωματίσεις.
  • Αφού κάψει το λάδι πέταξε το σκόρδο και ρίξε το λουκάνικο να πάρει λίγο χρώμα. Πρόσθεσε και τα μανιτάρια και συνέχισε το σοτάρισμα. Αφού δέσουν όλα τα υλικά, πρόσθεσε το υπόλοιπο σκόρδο λιωμένο και την ντομάτα σε κυβάκια. Αλατοπιπέρωσε και ρίξε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  • Βάλε σε νερό που βράζει ή στον ατμό τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους να βράσουν καλά και να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμες λιώσε σε ένα μπολ μαζί με το τυρί και το γάλα και ανακάτεψε καλά. Όσο πιο νωρίς το κάνεις, τόσο καλύτερα γιατί ο πουρές όσο κάθεται θα στέκεται πιο καλά.
  • Ξέπλυνε ελαφρά τα κολοκυθάκια από το πολύ αλάτι και ξεκίνα να τα γεμίζεις με μπόλικη από τη γέμιση μανιταριών.
  • Στρώσε σε ταψάκι τα κολοκυθάκια και άναψε το φούρνο στον αέρα, στους 180oC.
  • Σκέπασε με τον πουρέ πατάτας και βάλε στο φούρνο για 50′ λεπτά με μια ώρα να ψηθεί το φαγητό. Μπορείς στο τελείωμα να γκρατινάρεις τα κολοκυθάκια, πασπαλίζοντας με λίγο επιπλέον τυρί και γυρίζοντας το φούρνο στο γκριλ.
  • Σέρβιρε.

papoutsakia-2

Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Αποφάσισα από τούδε και στο εξής να προσθέτω κι ένα, αν το έφτιαχνα και πάλι τι θα πρόσθετα, τι θα άλλαζα, τι θα ακολουθούσε με διαφορετικό τρόπο. Εδώ νομίζω το μόνο που ίσως θα πρόσθετα ήταν λίγο κρασί για να σβήσω τα μανιτάρια πριν προσθέσω τη ντομάτα και το μαϊντανό. Είναι πάντως εξαιρετικό, έτσι κι αλλιώς.

papoutsakia_1

Tip: Ρίξε το γάλα σταδιακά και τσέκαρε τη σύσταση του πουρέ. Θέλεις να είναι παχύρρευστος όπως ακριβώς μια μπεσαμέλ για να σταθεί πάνω από τα κολοκυθάκια σου. Ίσως να μην χρειαστεί όλο το γάλα. Το πιο σημαντικό είναι να τον ετοιμάσεις νωρίς, ώστε να κρυώσει και να σφίξει από το άμυλο της πατάτας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s