Cherry pie (a.k.a. κερασόπιτα)

cherry_pie_wide

Ολόκληρα ζουμερά κεράσια ψήνονται σε τραγανή ζύμη για μια πίτα από εκείνες που θα τις αποκαλούσες και american pie.

cherry_pie_ylika_book

Πάντοτε η βόλτα στη λαϊκή είναι μια αποκάλυψη. Το απόκτημα της περασμένης Παρασκευής ήταν μια τσάντα δύο κιλών με ολόφρεσκα κεράσια σε τιμή που σε κάνει να κοκκινίζεις περισσότερο από τα φρούτα. Μπήκα λοιπόν στον πειρασμό να πάρω πολλά – πλήρωσα περισσότερο από τα κεράσια το ειδικό εργαλείο για να βγάζεις τα κουκούτσια – και ξεκίνησα να κάνω μια cherry pie.

cherry_pie_4

Πρέπει να ομολογήσω πως η γέμιση γίνεται τόσο εύκολα και γρήγορα που θα την έχω υπόψη μου για πολλές χρήσεις. Άνετα σκεπάζει ένα ωραίο cheesecake ή συνοδεύει με το λαχταριστό κατακόκκινο χρώμα της ένα παγωτό, ζεστές μέρες που είναι.

cherry_pie_2

A και μια και μιλάμε για American Pie, πατήστε και το play για μουσικό χαλί όσο μαγειρεύετε…

Υλικά

cherry_pie_ylika

  •  Για τη γέμιση: 900γρ. κεράσια χωρίς το κουκούτσι
  • 140γρ. ζάχαρη (2/3 του φλιτζανιού)
  • Το χυμό από 2 lime
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη ζύμη: 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 220 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 6-8 κ.σ. κρύο νερό

Προετοιμασία

  • Βάλε σε ένα μιξεράκι το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακάτεψε. Πρόσθεσε το βούτυρο σε κυβάκια και χτύπησε να γίνει σε ψίχουλα.
  • Γύρισε το μείγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια και πίεσε με το πλατύ μέρος της παλάμης σου να ενσωματώσεις το βούτυρο. Πρόσθεσε σταδιακά το νερό και χώρισε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Μην πλάσεις υπερβολικά τη ζύμη. Σκέπασε με μεμβράνη και άφησε στην άκρη για μια ώρα.
  • Βάλε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ σε μια κατσαρόλα και περίχυσε με το χυμό lime. Ανακάτεψε με σύρμα και άναψε τη φωτιά. Πρόσθεσε και τα κεράσια.
  • Ανακάτεψε με ένα πιρούνι προσεκτικά και άφησε το μείγμα να πάρει μια βράση. Μόλις αρχίσει να πήζει κατέβασε από τη φωτιά και άφησε να κρυώσει.
  • Στρώσε μια λαδόκολλα και αλεύρωσε την επιφάνειά της καλά. Άνοιξε το ένα μέρος της ζύμης σε φύλλο. Αναποδογύρισε το φύλλο σε στρογγυλό ταψί 20εκ. και στρώσε καλά πιέζοντας να πάει στα τοιχώματα και αν είναι δυνατό άφησε ζύμη να εξέχει από το ταψί ελαφρώς.
  • Επανάλαβε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο.
  • Ρίξε το γέμιση στο κέντρο του ταψιού και άπλωσε καλά να πάει παντού. Σκέπασε με το δεύτερο φύλλο προσεκτικά. Εδώ θέλει μαεστρία – εγώ παιδεύτηκα λίγο – αλλά μπορείς να χωρίσεις το δεύτερο φύλλο στα δύο και να το στρώσεις σε δύο δόσεις. Άλλωστε πρέπει να έχει κενά για να βγαίνει ο ατμός. Πίεσε καλά τις άκρες να ενώσει η πάνω με την κάτω ζύμη.
  • Βάλε σε προεθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180oC για 40′ με 45′ λεπτά.

cherry_pie_tapsi

Η ζύμη δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα να ανοίξει και να στρώσει στην πίτα. Χρησιμοποίησα λίγο μεγαλύτερο ταψί από όσο θα έπρεπε, γιατί ήθελα να έχει πιο λεπτή στρώση από τη γέμιση σε κάθε μπουκιά και να μην είναι πολύ γλυκιά. Δοκίμασε όμως πιο μικρό ταψί, 20 εκατοστών, και δεν θα σε δυσκολέψει. Πίεσε πολύ καλά τις άκρες γιατί η γέμιση είναι διαολάκι και θα θέλει να ξεπηδήσει από το ταψί και να σου κάνει έναν φούρνο χάλια.

cherry_pie_3

Tip no. 1: Το αλεύρι ολικής δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορείς φυσικά να βάλεις και απλό για όλες τις χρήσεις.

Tip no. 2: Μπορείς να κόψεις το πάνω φύλλο σε λωρίδες και να το στρώσεις όπως την πάστα φλώρα, ίσως όμως σε πιο πυκνή πλέξη.

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s