Αλμυρή τάρτα λαχανικών

quiche_roustik_1

Μια τάρτα ή κις ή πίτα «ξεσκέπαστη» με όλα όσα μου λείπουν από το καλοκαίρι. Τα ατελείωτα και νόστιμα λαχανικά… α, και μια βάση λίγο διαφορετική από τη συνηθισμένη με βρώμη και ελαιόλαδο.

Το κολοκύθι το λατρεύω… είναι ένα λαχανικό που μπορεί να μεταμορφωθεί, να συνεργαστεί, να αναδείξει τη γεύση του ή να συνοδεύσει μια άλλη εξίσου ξεχωριστή. Επίσης είναι εύκολο να το διαχειριστείς και μέτρα πόσα μπορείς να κάνεις με αυτό. Να το γεμίσεις, να το τρίψεις, να το τηγανίσεις, να το βράσεις ή να το ψήσεις στο φούρνο. Να μην το κάνεις τίποτα και να το απολαύσεις σαλάτα. Και τα λοιπά, και τα λοιπά.

quiche_roustik_2

Αυτή η τάρτα είναι πολύ εύκολη και έχει μια ακόμη διαφορά. Η βάση της είναι από τριμμένη βρώμη, που την κάνει πιο τραγανή, πιο στέρεη και σαφέστατα πιο υγιεινή. Κατά τ’ άλλα γιαούρτι, καρότο, αυγά και ό, τι πάντα συνηθίζουμε σε μια τάρτα με λαχανικά.

Υλικά για μια τάρτα 20εκ. περίπου

quiche_roustik_ulika

  • Για τη βάση: 100γρ. βρώμη
  • 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ baking powder
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση: 200γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 αυγά
  • 2 κολοκυθάκια τριμμένα
  • 2 καρότα μέτρια τριμμένα
  • 1 πατάτα καθαρισμένη και τριμμένη
  • 100 γρ. φέτα
  • Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Βάλε τη βρώμη σε επεξεργαστή τροφίμων και τρίψε να γίνει σκόνη. Πρόσθεσε μαζί με το αλεύρι και το baking powder σε μια λεκάνη. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Άνοιξε μια λακκούβα στο κέντρο των υλικών σου και ρίξε το λάδι. Δούλεψε με τα χέρια σου και αν χρειαστεί πρόσθεσε ελάχιστο νερό (ούτε μισό νεροπότηρο) χλιαρό. Πλάσε σε μπαλάκι και άφησε για 10′ λεπτά στην άκρη.
  3. Βάλε σε μπολ το γιαούρτι, τα λαχανικά σου πλυμένα και τριμμένα, το γάλα, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, τη φέτα και λίγο ελαιόλαδο και ανακάτεψε καλά. Το μείγμα για τη γέμισή σου είναι έτοιμο.
  4. Στρώσε μια λαδόκολλα στον πάγκο σου και πάνω της άνοιξε με τον πλάστη τη ζύμη να γίνει ένας ομοιόμορφος δίσκος που καλύπτει καλά τη φόρμα σου. Λάδωσε τη φόρμα και στρώσε τη ζύμη πιέζοντας να σταθεί στα τοιχώματα.
  5. Βάλε την τάρτα χωρίς τη γέμιση στο φούρνο στους 180oC για 20 λεπτά, ώσπου να δεις να ξεκολλά ελαφρά από τα πλαϊνά. Βγάλε από το φούρνο και πρόσθεσε τη γέμιση ομοιόμορφα. Βάλε τη τάρτα πάλι στο φούρνο για 40′ λεπτά περίπου να ψηθεί και να στερεοποιηθεί.
  6. Η γεύση της είναι αρκετά απαλή γι’ αυτό μπορείς να σερβίρεις με μια μπαλίτσα πικάντικη κοπανιστή Τήνου.

quiche_roustik_3

Tip no. 1: Η γέμιση έχει αρκετά υγρά και πρέπει να τα πιει η τάρτα στο ψήσιμο. Προσωπικά μου αρέσει να νιώθω ελαφρώς τα κολοκυθάκια και τα καρότα να κρατούν ελαφρώς στο δόντι, αν όμως δεν θέλεις, φρόντισε να στραγγίξεις τα λαχανικά σου πριν τα προσθέσεις στην τάρτα.

Tip no. 2: Φρόντισε η φέτα σου να είναι σκληρή και πικάντικη γιατί αλλιώς θα χαθεί μέσα στη γέμιση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s