Στριφτή Πατατόπιτα με σπιτικό φύλλο

strifti_patatopita_1

Ανοίγουμε φύλλο και το… στρίβουμε σε μια πίτα με οικονομικά και απλά υλικά που θα κάνει τη διαφορά. Πατατόπιτα με αρωματικό δυόσμο και διάφορα τυριά.

Όταν έχεις την τύχη να μεγαλώσεις σε μια οικογένεια που εκτιμά το καλό φαγητό (άλλοι να το μαγειρεύουν και άλλοι να το απολαμβάνουν!!) τότε μεγαλώνεις με εικόνες που δύσκολα μπορείς να ξεχάσεις. Όπως τη μαμά να ανοίγει φύλλο. Με έναν τρόπο που το έκανε να δείχνει πανεύκολο. Δεν είναι πανεύκολο, δεν είναι όμως και ό, τι πιο δύσκολο έχω δοκιμάσει.

strifti_patatopita_2

Και να σου πω ένα μυστικό; Αν είσαι πρωτάρης στο φύλλο, δοκίμασε να κάνεις την πίτα στριφτή. Γιατί δεν θα χρειαστεί να ανοίγεις τα φύλλα τόσο μεγάλα, ώστε να καλύπτουν ολόκληρο ταψί και η πίτα σου θα είναι τραγανή από τη μία άκρη ως την άλλη (αυτό για τους φανατικούς της γωνίας).

Υλικά για 1 πίτα σε ταψάκι 30εκ.

  • Για το φύλλο: 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1/4 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι λευκό
  • Αλάτι
  • Για τη γέμιση: 1 κιλό πατάτες
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα δυόσμου
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 100 γρ, ανθότυρο τριμμένο
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • 1 αυγό
  • Πιπέρι

strifti_patatopita

Προετοιμασία

  • Βάλε σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Άνοιξε μια λακουβίτσα και πρόσθεσε το λάδι. Ρϊξε λίγο, λίγο το νερό και ζύμωσε να πάρεις μια ομοιόμορφη ζύμη. Βάλε όσο πάρει (ίσως χρειαστεί να μην το προσθέσεις όλο) χλιαρό νερό.
  • Σκέπασε με πετσέτα και άφησε να σταθεί τουλάχιστον 30′ λεπτά
  • Στο μεταξύ βράσε τις πατάτες καλά. Λιώσε σε μια λεκάνη με ένα πιρούνι. Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουν πουρές, ας μείνουν και κομματάκια.
  • Πρόσθεσε στην πατάτα, αφού κρυώσει ελαφρά, τα τυριά, το δυόσμο, το γάλα και σπάσε το αυγό. Ανακάτεψε να ενωθούν τα υλικά σου.
  • Άνοιξε τα φύλλα. Αλεύρωσε μια επιφάνεια και βάλε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος μπάλας του τένις. Άνοιξέ το με τον πλάστη, περιστρέφοντάς το ώστε να παραμένει σε στρογγυλό σχήμα. Μην ξεχνάς να αλευρώνεις τακτικά ώστε να μην κολλάει. Τύλιξε την μία άκρη στον πλάστη και κύλησε τον πιέζοντας από το κέντρο προς τα άκρα ώστε να λεπτύνει ομοιόμορφα. Κάνε το ίδιο κυκλικά από όλες τις μεριές.
  • Κόψε το φύλλο στη μέση και άπλωσε σε απόσταση δύο-τριών δακτύλων από την κομμένη μεριά γέμιση κατά μήκος του φύλλου. Τύλιξε τη γέμιση μέσα στο φύλλο να πάρεις ένα ωραίο μπαστουνάκι. Κάνε το ίδιο με το άλλο μισό.
  • Άλειψε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώσε το πρώτο μπαστουνάκι από το κέντρο προς τα έξω. Κάνε το ίδιο με όλα τα φύλλα και τη γέμιση, ώσπου να τελειώσεις τα υλικά σου.
  • Ψήσε την πίτα στους 180oC για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φύλλο. Τσέκαρε αν έχει ροδίσει και από κάτω και βγάλε από το φούρνο.

strifti_patatopita_3

Tip no. 1: Αν δεις και σου περισσεύει φύλλο μην το πετάξεις. Δες πως φτιάχνουμε πιτάκια με ροκφόρ και λιαστή ντομάτα.

Tip no. 2: Μυστικό από τη μαμά. Χτύπησε γάλα με λάδι (σκάρτο ένα φλιτζάνι) και περίχυσε με αυτό την πίτα πριν τη βάλεις στο φούρνο. Θα κάνει τα φύλλα τραγανά, αλλά όχι στεγνά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s