Κρέμα μήλο-καραμέλα

krema_karamela_milo_4

Μια μίξη της βελούδινης κρέμας καραμελέ με τρυφερά κομμάτια καραμελωμένου μήλου ψημένου σε μαύρη ζάχαρη, χυμό πορτοκάλι και κονιάκ. Το γλυκό των καλών τρόπων, μόλις βρήκε το όνομά του…

krema_karamela_milo_2

Έχω πάντα μια μανία να δοκιμάζω κλασικές τεχνικές και να προσπαθώ να τις παραλλάξω ελαφρά, έτσι για την τσαχπινιά. Αυτό φυσικά είναι φορές που καταλήγει σε παταγώδη αποτυχία, είναι όμως κι άλλες που δίνει κάτι το εξαιρετικό.

Λατρεύω τις κρέμες, παντός είδους! Ακόμη και τις βρεφικές, τις απλές με άνθος αραβοσίτου, πανακότα (πρέπει να βάλω μία κάποια στιγμή εδώ), ρυζόγαλο και ότι άλλο βάλει ο νους. Ήθελα λοιπόν πολύ να φτιάξω μια από τις αγαπημένες μου, την κρέμα καραμέλα. Και μια και είμαστε στο κεφάλαιο αγαπημένα, έχω ψύχωση επίσης με τα μήλα. Οπότε αποφάσισα να τα συνδυάσω.

krema_karamela_milo_1

Μια κλασική κρέμα αυγών, ψημένη στο φούρνο σε ένα μπάνιο από ζεστό νερό, που όμως αντί για απλή σος καραμέλας έχει στην καρδιά της καραμελωμένα και αρωματισμένα μήλα.

Υλικά για φόρμα 25 εκ.

  • Για τα καραμελωμένα μήλα: 2 μέτρια κόκκινα μήλα
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • Το χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Για την κρέμα: 600ml. γάλα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 4 αυγά
  • 2 κρόκους αυγών
  • Χρωματιστή τρούφα για το σερβίρισμα

Προετοιμασία

  • Καθάρισε τα μήλα και κόψε σε φετάκια 3-4 εκατοστά.
  • Βάλε σε αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο να λιώσει και αφού ανακατέψεις τη ζάχαρη με τα μήλα ρίξε να ψηθούν, γυρίζοντας με προσοχή και από τις δύο πλευρές. Άφησε τα μήλα να καραμελώσουν για 10′ λεπτά
  • Σβήσε με το κονιάκ και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, πρόσθεσε το χυμό πορτοκάλι. Άφησε τα μήλα σε δυνατή φωτιά να δέσει το σιρόπι τους
  • Στρώσε τα μήλα στη φόρμα με τρόπο που να καλύπτουν όλη την επιφάνειά της.
  • Βάλε το γάλα να ζεσταθεί, χωρίς να κάψει
  • Ρίξε σε ένα μπολ τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτύπησε καλά να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
  • Πρόσθεσε στα αυγά το ζεστό γάλα και ανακάτεψε.
  • Γύρισε το μείγμα των αυγών στη φόρμα και βάλε το γλυκό σε άλλο πυρίμαχο σκεύος, το οποίο και έχεις γεμίσει με βραστό νερό
  • Βάλε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για 45′ λεπτά περίπου, Δοκίμασε με ένα μαχαίρι αν έχει πήξει η κρέμα και απόσυρε από το φούρνο. Άφησε να κρυώσει καλά και βάλε στο ψυγείο να σφίξει ακόμη περισσότερο.
  • Με ένα μαχαιράκι ξεκόλλησε το γλυκό από τα τοιχώματα και ξεφόρμαρε προσεκτικά αναποδογυρίζοντας σε πιατέλα. Πασπάλισε με την χρωματιστή τρούφα.

krema_karamela_milo

Tip no. 1: Μπορείς να φτιάξεις μια σος καραμέλας και αντί για τρούφα να περιχύσεις με αυτή το γλυκό σου.

Tip no. 2: Μην τρομάξεις όταν δεις τα μήλα να ανεβαίνουν στην επιφάνεια όταν ρίξεις στη φόρμα τα αυγά. Αυτό είναι το μυστικό, έτσι ώστε όταν την ξεφορμάρεις, αυτά να γίνουν η βάση της κρέμας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s