Τυρόπιτα με κρέμα τυριών και φύλλο κανταΐφι

turopita-kataidi-4

Εδώ η πιο τραγανή τυρόπιτα! Την ετοιμάζουμε με φύλλο κανταΐφι και γεμίζουμε με μια κρέμα τυριών…  english-button(Find The Recipe In English Too)

Κανταϊφιού συνέχεια, μετά τα γλυκά ρολάκια, αυτή τη φορά αποφάσισα να το πάω στο αλμυρό. Μια πίτα με φύλλο από κανταΐφι και τυρένια γέμιση. Συνήθως αυτές οι πίτες γίνονται με πάρα πολλά αυγά, αλλά εγώ προτιμώ να αποφεύγω την υπερβολή. Άλλωστε αν γεμίσεις μια πίτα με ένα κοτέτσι αυγά, πιθανότατα θα βγει νόστιμη, αλλά ίσως χάσεις σε αρώματα και λεπτές γεύσεις.

turopita-kataidi-1

Γάλα, ανθότυρο, φέτα και κίτρινο τριμμένο τυρί είναι τα μυστικά της και φυσικά το φύλλο που την κάνε έτσι κι αλλιω ξεχωριστή.

turopita-kataidi-3

Υλικά για ένα ταψί 20Χ30 εκ.

  • 400γρ. κανταΐφι
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος (μπορείς να βάλεις και πρόβειο φυσικά)
  • 3 φλιτζάνια γάλα
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. τριμμένο τυρί ένταμ (ή άλλο κίτρινο, όχι πολύ αλμυρό)
  • 100 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. φέτα
  • Πιπέρι

turopita-kataidi-5

Προετοιμασία

  • Βάλε δύο φλιτζάνια γάλα σε κατσαρολάκι να ζεσταθούν. Παράλληλα χτύπησε σε μπολ το ένα αυγό και πρόσθεσε το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά να πάρεις έναν ομοιόμορφο χυλό. Πάρε από το ζεστό γάλα και ρίχνε λίγο, λίγο στο αυγό να πάρει θερμοκρασία. Γύρισε το αυγό στην κατσαρόλα και ανακάτεψε να σφίξει η κρέμα.
  • Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε τα τυριά και μπόλικο πιπέρι.
  • Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180oC (εγώ έχω μόνο αντιστάσεις, άρα πάνω κάτω)
  • Λιώσε το βούτυρο, χωρίς να το κάψεις και άλειψε με λίγη από την ποσότητα το ταψάκι σου. Πάρε τα 2/3 του φύλλου κανταΐφι και άνοιξέ τα καλά στο ταψί. Στρώσε σε όλη την επιφάνεια. Ράντισε με τη μισή ποσότητα βούτυρο.
  • Από πάνω ρίξε την κρέμα με τα τυριά. Με ένα κουτάλι ή σπάτουλα, άπλωσέ την ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
  • Άνοιξε τώρα το υπόλοιπο φύλλο καλά και σκέπασε τη γέμιση. Ράντισε με το βούτυρο που έμεινε. Χτύπησε σε μπολ το αυγό με το 1 φλιτζάνι γάλα που έμεινε και περίχυσε με το μείγμα την πίτα.
  • Βάλε στο φούρνο, στην κάτω θέση της σχάρας αρχικά για 20′ λεπτά και στη συνέχεια, ανέβασε την πίτα στη μέση και άφησε να ψηθεί περίπου 1 ώρα. Τσέκαρε να έχει πάρει χρώμα το φύλλο από πάνω.

turopita-kataidi-2

Tip no. 1: Το φύλλο είναι ένα υλικό που πολλές φορές κοστίζει ακριβά. Υπάρχει όμως μυστικό… μην πας στο σούπερ μάρκετ, αναζήτησε καταστήματα που φτιάχνουν χειροποίητο φύλλο και θα δεις πόσο πιο ποιοτικό, αλλά και οικονομικό θα είναι.

Tip no. 2: Οι περισσότερες πίτες τέτοιου είδους που βρήκα στη συνέχεια στο ίντερνετ έχουν από 5 ως 8 αυγά. Εγώ προσωπικά το βρίσκω υπερβολικό και γι’ αυτό επέλεξα να κάνω τα τυριά μια κρέμα για να μην είναι η πίτα στεγνή, αλλά να μην έχει και ένα κοτέτσι αυγά.

You can find the recipe translated in English here As we are part of the tasty project to create the biggest database indexing recipes from all over the world. A project running by EXPO2015!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s