Κανταϊφάκι γεμιστό με σοκολάτα

glyko-kataifi-sokolata-1

Αυτό το κανταϊφι ήρθε για να παντρέψει την αγάπη μας για τα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού και την μανία για τη σοκολάτα. Κάθε μπουκιά σε διακτινίζει πότε στην μυστηριώδη ανατολή και πότε στα υψίπεδα της Ελβετίας!!! Αυτό θα πει… ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

glyko-kataifi-sokolata-2

Πριν από μερικές ημέρες ανακάλυψα ένα μαγαζάκι που φτιάχνει χειροποίητο φύλλο κανταϊφι. Κι επειδή έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά με σιρόπι και αρωματικό βούτυρο, έτρεξα να πάρω λίγο «μαλλί αγγέλου»!

glyko-kataifi-sokolata-3

Ο πατέρας μου καθόταν μικρός έξω από τη βιτρίνα του μαγαζιού αυτού (ναι, έχει παράδοση που κρατά εδώ και δεκαετίες) και χάζευε τον τρόπο που βγαίνει το φύλλο. Από ένα μηχάνημα η ζύμη περνά σαν από μηχανή του κιμά και στεγνώνει αμέσως σε ένα τεράστιο ταψί που περιστρέφεται. Μετά θυμήθηκα πως κάτι τέτοιες μέρες η μαμά έφτιαχνε μπακλαβαδάκια για τη γιορτή μου και έτσι είπα να δοκιμάσω την τύχη μου στα γλυκά ταψιού.

glyko-kataifi-sokolata-6

Σοκολάτα, καυτερό πιπέρι, αποξηραμένα κράνια (και όχι κράνπμερι) και όλο αυτό τυλιγμένο σε απολαυστικό φύλλο και ψημένο σε καλό αρωματικό βούτυρο. Α, ξέχασα… και τέλος το βάπτισμα της απόλαυσης σε ένα σιρόπι με άρωμα πορτοκαλιού και γαρίφαλου.

Υλικά για 10-12 κομμάτια

  • 200 γρ. κανταΐφι
  • 100 γρ. σοκολάτα 70%
  • 50 γρ. κράνια αποξηραμένα
  • 2 κ.σ. σουσάμι ξανθό
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.γ. καυτερό πιπέρι καγιέν
  • Για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

glyko-kataifi-sokolata-4

Προετοιμασία

  • Άνοιξε το κανταΐφι καλά και μοίρασε σε 10-12 κομμάτια. Δούλευε ένα, ένα τα κομμάτια. Άπλωσε σε μια λωρίδα με πάχος τέσσερα δάχτυλα και μήκος 20 εκ. περίπου το φύλλο.
  • Στη μία άκρη σπάσε 1 κομμάτι σοκολάτας (φρόντισε να τη μοιράσεις σε 10-12 ίσα μέρη) σε κομματάκια και ρίξε μερικά κράνια. Πασπάλισε με πιπέρι και σουσάμι. Τύλιξε σφιχτέ σε ρολάκι και βάλε σε αλουμινένιο ταψί.
  • Αφού τα τυλίξεις όλα, βάλε στο φούρνο στους 180oC για 40-50′ λεπτά της ώρα να πάρουν χρώμα.
  • Στο μεταξύ ετοίμασε το σιρόπι. Βάλε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, ανακάτεψε να λιώσει η ζάχαρη και άφησε να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, κλείσε το μάτι και άφησε το σιρόπι στη φωτιά.
  • Βγάλε το ταψί από το φούρνο και σιρόπιασε αμέσως με το καυτό σιρόπι.

glyko-kataifi-sokolata-5

Tip no. 1: Φρόντισε να βρεις ένα ταψάκι που να τα χωράει στριμωγμένα τα καταϊφάκια. Έτσι όταν θα τα σιροπιάσες θα έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s