Γιαπράκια

giaprakia_wide

Όταν είδα αυτό τον καιρό το πρώτο χειμωνιάτικο φαγητό που μου ήρθε στο μυαλό ήταν τα γιαπράκια!!! Τρυφερά κομμάτια χοιρινού με μυρωδικά τυλιγμένα σε λάχανο και λουσμένα στο αυγολέμονο! Slurp!!

Και όταν έχεις μια μαμά σαν την δική μου δεν κάνεις τίποτα άλλο από να της ζητήσεις να στα φτιάξει και εσύ απλά παίρνεις μαθήματα από τις ικανότητες μιας παλιάς και κλασσικής μαγείρισσας.

Τι είναι όμως τα γιαπράκια; Δυστυχώς πολύ δεν τα ξέρουν. Μοιάζουν με τους λαχανοντολμάδες μόνο που αυτά είναι με χοιρινό κρέας ψιλοκομμένο στο χέρι αντί για κιμά. Κι εσύ τώρα σκέφτεσαι σιγά την διαφορά. Κι όμως αν δεν τα δοκιμάσεις δεν μπορείς να καταλάβεις!!!

 

Υλικά

giaprakia_ylika

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλο
  • 1 κούπα ρύζι γλασσέ
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 4 κρεμμυδάκια χλωρά
  • 1 πράσο
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 λάχανο
  • 2 αυγά και 1 λεμόνι(για όσους τα θέλουν αυγοκομμένα)

Εκτέλεση

  • Πρώτα βράζετε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ολόκληρο μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει
  • Κάθε φορά που βλέπετε τα πρώτα φύλλα να μαλακώνουν με την βοήθεια ενός πιρουνιού θα τα βγάζετε
  • Απλώστε τα σε μια πιατέλα όλα όσα βγάλετε, για να κρυώσουν και να μπορέσετε να τα τυλίξετε τα γιαπράκια σας
  • Κόψτε έπειτα όλα σας τα υλικά και ανακατέψτε τα προσθέτοντας αλατοπίπερο (όχι το λάδι)

giaprakia_1

  • Στρώστε κάτω στη κατσαρόλα σας μερικά φύλλα από το λάχανο (όχι τα καλά φύλλα, στρώστε αυτά που σας διαλύθηκαν)
  • Μέτα αρχίστε να φτιάχνεται τα γιαπράκια σας και να τα στρώνετε στην κατσαρόλα σας

giaprakia_2

  • Τώρα προσθέστε το λάδι, 1 ποτήρι νερό και πάλι αλατοπίπερο
  • Σκεπάστε με ένα πιάτο που να χωράει μέσα στην κατσαρόλα (θα σας πω μετά γιατί 😉 )
  • Μόλις αρχίσει το φαγητό σας να βράζει βάλτε το στο χαμηλό και αφήστε το να βράσει για 45 λεπτά

giaprakia_square

Tip1: Αφού το φαγητό σας είναι έτοιμο πάρτε προσεκτικά το ζουμί που έχει στην κατσαρόλα και κρατήστε το στην άκρη για να κάνετε το αυγόκομμα σε όποιους αρέσει έτσι

Tip2: Το πιάτο που σου είπα να σκεπάσεις πριν το φαγητό σου μην το ξεχάσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν τα γιαπράκια σου και φυσικά δεν χρειάζεται να σκεπάσεις την κατσαρόλα σου με το καπάκι της.

Καλό Χειμώνα!!!

Advertisements

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s