Ντομάτες γεμιστές με γλυκό τραχανά

ntomates-traxanas-gemista-3

Αυτές οι γεμιστές ντομάτες είναι λίγο διαφορετικές από τις συνηθισμένες. Γεμιστά με γλυκό τραχανά και αρωματικό δυόσμο. Ένα πάντρεμα του φθινοπώρου με τη «βασίλισσα» του καλοκαιριού.

ntomates-traxanas-gemista-1

Έχω παρατηρήσει πως οι ντομάτες, αυτές οι τελευταίες, μπορεί να είναι σκέτη αποκάλυψη. Τις βρήκα στη λαϊκή και μόλις τις κράτησα στα χέρια μου μοσχομύρισαν πραγματική ντομάτα. Έτσι είπα να κάνω γεμιστά. Αλλά, μετά από μια βόλτα στα Γιάννενα όπου βρήκα παραδοσιακό τραχανά, αποφάσισα να τις γεμίσω με τραχανά και όχι με ρύζι. Εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο φαγητό.

ntomates-traxanas-gemista-4

Ένα μυστικό που έμαθα από τη μαμά είναι τη γέμιση να τη βάζω στη ντομάτα ωμή. Πολλοί τσιγαρίζουν το κρεμμύδι και βράζουν τη γέμιση με το ρύζι (εν προκειμένω τραχανά). Πίστεψέ με όμως, αν αφήσεις τον τραχανά να ψηθεί στο ταψί μέσα στο ζουμί της ντομάτας και τα μυρωδικά το αποτέλεσμα είναι ανεπανάληπτο.

Υλικά για δύο άτομα

ntomates-traxanas-gemista-ylika

  • 4 ώριμες, γερές ντομάτες
  • 1 φλιτζάνι γλυκός τραχανάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4-5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 μικρές πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Καυτερό κόκκινο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Προετοιμασία

  • Άνοιξε το πάνω μέρος τη ντομάτας σαν καπάκι και με ένα κουτάλι βγάλε τη σάρκα. Καθάρισε τα λευκά μέρη και λιώσε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
  • Τρίψε και το κρεμμύδι με το σκόρδο και βάλε μαζί με τη ντομάτα σε ένα μπολ. Πρόσθεσε τον τραχανά, το δυόσμο και αλατοπιπέρωσε. Ρίξε μπόλικο καυτερό πιπέρι και ελαιόλαδο. Ανακάτεψε καλά.
  • Γέμισε τις ντομάτες με τη γέμιση και βάλε σε μικρό ταψάκι. Άπλωσε τριγύρω τις πατάτες και περίχυσε με την υπόλοιπη γέμιση στο ταψί. Βάλε μισό ποτήρι νερό και αλατοπιπέρωσε το ταψί. Πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 50′ λεπτά περίπου να φουσκώσει ο τραχανάς και να ψηθούν οι πατάτες.

ntomates-traxanas-gemista-2

Tip: Η γέμιση με τις πατάτες γίνεται πολύ νόστιμη σαν γαρνιτούρα. Απλά τσίμπησε μια πατατούλα να είσαι σίγουρος πως ψήθηκε γιατί δεν παίρνουν χρώμα.

Advertisements

5 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s