Ψευτομουσακάς: Λαχανικά στο φούρνο με βελούδινη μπεσαμέλ

like_mousaka_1

 

Όλα τα λαχανικά του καλοκαιριού γίνονται «χαλί» σε ένα ταψί και σκεπάζονται από βελούδινη κρέμα! Δεν είναι μουσακάς, είναι όμως σαν… μουσακάς και πεντανόστιμος.

Αυτή είναι η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και να ζεις το ελληνικό καλοκαίρι. Ανοίγεις το ψυγείο και έχεις στα χέρια σου  όλων των λογιών τα λαχανικά. Κάπως έτσι κι εγώ, αφού πήρα πεσκέσι κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτες και αυγά από την φίλη μου την Αλεξάνδρα είπα να γίνω λίγο πιο δημιουργικός.

 

Τώρα θα μου πεις, σιγά την έμπνευση. Έμπνευση είχε αυτός που σκέτηκε τον θεϊκό μουσακά.

mousaka_2

Υλικά για ένα ταψάκι 20 εκατοστών

like_mousaka_ulika

  • 2 μικρές τσακώνικες μελιτζάνες
  • 1 κολοκύθι
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 2 ώριμες φρέσκιες ντομάτες
  • 2 μικρά κρεμμυδάκια ξερά
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ μπούκοβο
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί

Προετοιμασία

  • Καθάρισε τα λαχανικά και κόψε σε λεπτές φέτες. Βάλε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι και αλάτισε καλά, αφήνοντας να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάλε ελάχιστο ελαιόλαδο να κάψει και σόταρε ελαφρά τα λαχανικά. Πρώτα τις πατάτες, μετά το κολοκυθάκια και τέλος τις μελιτζάνες (αφού τις στρραγγίξεις καλά να φύγουν τα υγρά τους). Βγάλε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Στο ζεστό τηγάνι σόταρε το κρεμμύδι να γυαλίσει και πρόσθεσε τις ντομάτες τριμμένες. Αφού παρουν μια βράση, αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε το μπούκοβο.
  • Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180oC στον αέρα.
  • Στρώσε τις πατάτες στο ταψάκι και από πάνω ράντισε με το 1/3 της σάλτσας ντομάτας και λίγο από το τριμμένο τυρί. Σκέπασε με το κολοκύθι σε μια στρώση, ράντισε με τη σάλτσα και πασπάλισε με ακόμη μια χούφτα τυρί. Κάνε το ίδιο και με τις μελιτζάνες.
  • Ανακάτεψε το αλεύρι στο γάλα καλά να μην έχει σβώλους. Βάλε σε κατσαρολάκι να πάρει βράση, ανακατεύοντας με σύρμα ζωηρά να πήξει η μπεσαμέλ. Κατέβασε από τη φωτιά, πρόσθεσε στην κρέμα το αυγό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος ρίξε το υπόλοιπο τυρί στην κρέμα (περίπου 1/2 φλιτζάνι).
  • Περίχυσε τα λαχανικά σου με τη μπεσαμέλ και βάλε το ταψί στο φούρνο για 30′ με 40′ λεπτά.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

mousaka_3

 

Tip no. 1: Αν δεν τρελαίνεσαι για τα καυτερά δοκίμασε αντί για μπούκοβο να βάλεις λίγη ρίγανη.

Tip no. 2: Μπορείς να ψήσεις τα λαχανικά και στο φούρνο για να έχεις ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s