Ψαρονέφρι γεμιστό με λιαστή ντομάτα και τυρί σε σός σόγιας με μέλι και μουστάρδα

rolo_final_2

Το πιο τρυφερό κομμάτι του χοιρινού σε μια συνταγή με μεσογειακό ταμπεραμέντο και άρωμα Άπω Ανατολής. Γεμίζουμε με τυρί και λιαστή ντομάτα και σερβίρουμε με απολαυστική σος σόγιας με μέλι και μουστάρδα.

Καμια φορά το να πειραματιστείς με ένα φαγητό είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεσαι. Έτσι λοιπόν το Σάββατο έπεσε τηλέφωνο. «Έχω ένα κομμάτι ψαρονέφρι! Τι θα φτιάξουμε;» Ήταν η αδερφή μου η Κατερίνα στην άλλη άκρη της γραμμής. Πάντα μια νόστιμη Κυριακή ξεκινά με μια πρόταση σαν κι αυτή. Γιατί αλλιώς θα τρώγαμε μόνο πιτόγυρα εδώ που τα λέμε. Δέχτηκα λοιπόν την πρόταση χωρίς δεύτερη σκέψη. Μετά το μικρό food think tank των αδερφών Σαββίδη καταλήξαμε πως το ψαρονέφρι θα γίνει ρολό, με λιαστή και τυρί. «Σκέτο;» σκεφτήκαμε. Ε, όχι και σκέτο!!! Θα το σερβίρουμε με σος σόγιας…

rolo_final_1

 Και ιδού λοιπόν! Πάντως εγώ και η Κατερίνα το τσακίσαμε. Άσε που μόλις τελείωσε αναρωτιώμασταν τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με τη σος σόγιας! Δοκίμασέ το…

Υλικά για 3 άτομα

rolo_ulika

  • 1/2 ψαρονέφρι (περίπου 1/2 κιλό)
  • 3-4 μπαστουνάκι κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί
  • 2 κ.σ. λιαστές ντομάτες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 σφηνάκια σος σόγιας
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Λίγο αλεύρι
  • Ελαιόλαδο

Προετοιμασία

  • Άνοιξε το ψαρονέφρι στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι! Αλάτισε πολύ ελαφρά και πασπάλισε με πιπέρι.

rolo_step_1

  • Στρώσε τα μπαστουνάκια το τυρί και τις λιαστές ντομάτες κατά μήκος του κρέατος και τύλιξε τα μέσα στο κρέας.

rolo_step_2

  • Πάρε μια κλωστή και δέσε το κρέας καλά να μην ανοίξει. Κλείσε τις δύο άκρες καλά (μια, δυο οδοντογλυφίδες θα σε βοηθήσουν) γιατί το τυρί αλλιώς θα λιώσει και θα χυθεί.
  • Πάναρε ελαφρά το ρολκάκι σου στο αλεύρι και τίναξε να φύγει αν έχει μείνει παραπάνω εδώ κι εκεί.
  • Βάλε σε αντικολλητικό σκεύος ελαιόλαδο να κάψει και πέρασε το ρολό 1′ με 2 λετπά από όλες τις πλευρές να το θρωακίσεις. Σβήσε με ένα σφηνάκι σόγιας.
  • Τύλιξε το ρολό καλά σε λαδόκολλα, γύρισε τις άκρες σαν καραμέλα και βάλε σε ταψάκι. Ψήσε στο φούρνο στον αέρα, στους 180oC για 30′ με 40′ λεπτά.
  • Φτιάξε στο μεταξύ τη σος σόγιας. Βάλε στο τηγάνι 1 κ.σ. σόγια, λίγο νερό, τη μουστάρδα, το μέλι και τη σκελίδα το σκόρδο ολόκληρη. Ανακάτεψε ζωηρά να λιώσει το μέλι και η μουστάρδα και άφησε να πάρει μια βράσει και να καραμελώσει ελαφρά.
  • Βγάλε από το φούρνο το ρολό και κόψε σε φετούλες. Περίχυσε με μια, δυο κουταλιές από τη σος. Σέρβιρε με την υπόλοιπη σος σε μπολάκι στο πλάι.

rolo_final_3

 

Tip no.1: Μισό ψαρονέφρι θα σου στοιχίσει γύρω στα 4€! Αν πάλι σου φαίνονται πολλά, δοκίμασε ένα ωραίο κομμάτι χοιρινής μπριζόλας λαιμού που είναι επίσης πολύ μαλακό.

Tip no.2: Η σόγια είναι πολύ αλμυρή. Φρόντισε λοιπόν να την αραιώσεις με λίγο νερό πριν το βράσιμο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s