Σπιτική μαρμελάδα φράουλα

strawberry jam_wide

Η εποχή είναι ιδανική για να βρεις ώριμες, μυρωδάτες φράουλες για γλυκό. Τις είδαμε στη λαϊκή και μας «καλούσαν» να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα με ολόκληρα κομμάτια φρούτου…

strawberry jam_1

Η εποχή της φράουλας φτάνει προς το τέλος της και είπαμε να κρατήσουμε λίγη από τη μυρωδιά και τη γεύση της για το καλοκαίρι. Αυτή την περίοδο είναι οι πιο ώριμες και γλυκές φράουλες ιδανικές για γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα. Είναι τόσο εύκολο να ετοιμάσεις τη μαρμελάδα που σε μισή ώρα θα την έχεις στο βαζάκι σου. Για το πρωινό σου, για επικάλυψη σε ένα λαχταριστό cheesecake ή ακόμη και για μια γλυκιά κουταλιά όταν έχεις ανάγκη από κάτι γλυκό.

Υλικά για 1 βάζο περίπου

strawberry jam_ylika

  • 250 γρ. φράουλες
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φέτα λεμόνι (1 τέταρτο του λεμονιού) στυμμένη

Προετοιμασία

  • Πλύνε καλά τις φράουλες και καθάρισε από το κοτσάνι του. Στράγγιξέ τες να φύγουν τα νερά.
  • Βάλε τα φρούτα με τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να λιώσει η ζάχαρη, ώσπου να αρχίσει να κοχλάζει.
  • Χαμήλωσε στο μισό και άφησε τη μαρμελάδα να δέσει για περίπου μισή ώρα.
  • Κατέβασε από τη φωτιά και βάλε αμέσως στο βαζάκι. Καλό είναι να την αποθηκεύσεις σε βαζάκι που να την χωράει ίσα, ίσα, δηλαδή η στάθμη της να φτάνει ως το χείλος.

strawberry jam_square

Tip no. 1: Μην πολυ-ανακατεύεις τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα. Θέλεις οι φράουλες να μείνουν ολόκληρες γιατί έτσι θα δώσουν πιο ωραία γεύση στο στόμα.

Tip no. 2: Μυστικό για να αποστειρώσεις τα βαζάκια της μαρμελάδας. Άναψε το φούρνο στους 120oC και βάλε τα βαζάκια χωρίς το καπάκι, για 15 λεπτά με το στόμιο προς τα κάτω επάνω σε μια υφασμάτινη πετσέτα. Βγάλε προσεκτικά τα βαζάκια από το φούρνο και γέμισε αμέσως με τη ζεστή μαρμελάδα να ξεχειλίσει. Κλείσε καλά το καπάκι και αναποδογύρισέ το πάνω σε μια πετσέτα. Άφησε να κρυώσει και αποθήκευσε στο ντουλάπι σου.

 

Advertisements

3 comments

  1. Τρελαίνομαι! Η πιο νόστιμη μαρμελάδα μαζί με το πορτοκάλι. Ευχαριστούμε για το tip της αποστείρωσης! Εξαιρετικά χρήσιμο!

    • κι εγώ πιστεύω ότι είναι το καλύτερο φρούτο η φράουλα για μαρμελάδα! Και δεν σταματάμε εκεί! Έρχεται και το cheesecake με την μαρμελάδα αυτή 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s