Τρικολόρε χειροποίητα τορτελόνι σε τρεις διαφορετικές γεύσεις

tortellini_1Χειροποίητα ζυμαρικά στα χρώματα της γενέτειράς της «πάστας», της Ιταλίας! Φτιάχνουμε σπιτικά τορτελόνι με τρεις διαφορετικές γεύσεις. Γιατί όλοι κατά βάθος είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε!!

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να φτιάξεις μόνος ζυμαρικά; Η όλη διαδικασία έχει πολύ πλάκα και φυσικά στο τέλος νιώθεις περήφανος σε κάθε μπουκιά. Εμείς να δεις που αποφασίσαμε να κάνουμε γεμιστά τορτελόνι (δεν τα λέω έτσι για να το παίξω έξυπνος! Τα τορτελόνι είναι τα ΜΕΓΑΛΑ αδερφάκια των γνωστών σε όλους τορτελίνι) με τρεις διαφορετικές γεμίσεις και χρώματα στο κόκκινο, λευκό και πράσινο! Έτσι για να τιμήσουμε μια από τις σπουδαιότερες χώρες στη μαγειρική παράδοση. Viva Italia!!

tortellini_3

Το εγχείρημα είναι αρκετά απαιτητικό, όχι γιατί θα σου πάει κάτι στραβά, αλλά επειδή πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στην κουζίνα για να τα ετοιμάσεις. Μπορείς φυσικά να κάνεις μόνο μία από τις τρεις γεύσεις και έτσι να κερδίσεις πολύτιμα λεπτά. Απλά η τρικολόρε εκδοχή είναι και ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Να ομολογήσουμε εδώ, πως τόσο εγώ, όσο και η Κατερίνα που τα φτιάξαμε παρέα εκδηλώσαμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στα τορτελόνι με πανσέτα. Αυτή η γεύση είναι ανεπανάλητπη!! Ο κλασικός συνδυασμός ντομάτας, βασιλικού μοτσαρέλας από την άλλη είναι για «βέρους» μακαρονάδες, ενώ το σπανάκι με τη ρικότα θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τις πιο δροσερές και ελαφριές γεύσεις.

Υλικά για 6-7 χορταστικά πιάτα

ulika_1

  • Για τα ζυμαρικά: 300γρ. αλεύρι κίτρινο, σκληρό (αν δεν έχεις βάλε για όλες τις χρήσεις)
  • 3 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. πολτό σπανάκι
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

ulika_2

  • Για τη γέμιση με πανσέτα και προσούτο: 1 πανσέτα
  • 2 φέτες προσούτο
  • 2 φέτες μορταδέλα
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. παρμεζάνα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 2-3 φυλλαράκια φασκόμηλο
  • Για τη γέμιση ρικότα: 200γρ. σπανάκι
  • 200 γρ. ρικότα
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. μοτσαρέλα
  • Για τη γέμιση ντομάτα: Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
  • 100γρ. μοτσαρέλα
  • 2 φέτες προσούτο

Προετοιμασία

tortellini_step_1

  • Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και άνοιξε μια λακκούβα στο κέντρο του. Σπάσε τα αυγά στο κέντρο του μπολ. Αλάτισε ελαφρά.

tortellini_step_2

  • Με ένα πηρούνι χτύπησε τα αυγά όπως θα τα έκανες για μια ομελέτα. Σιγά, σιγά παίρνει με το πηρούνι σου από τα πλαϊνά να ενσωματώσεις το αλεύρι.
  • Όταν το ζυμάρι αρχίσει να σφίγγει, τότε χρειάζεται να βάλεις χέρι. Ζύμωσε τη ζύμη καλά, αλλά χωρίς να την παιδέψεις πολύ. Βάλε σε πλαστική μεμβράνη και άφησε στο ψυγείο για 30′ λεπτά.

tortellini_step_3

  • Εδώ χρειαζόμαστε τη βοήθεια του μηχανήματος. Ξέρεις εκείνο το εργαλείο που ανοίγει φύλλα για ζυμαρικά. Κόψε τη ζύμη σε τρία μέρη και χρωμάτισε το ένα με πελτέ ντομάτας για να γίνει κόκκινο και το δεύτερο με λιωμένο πουρέ σπανάκι για να γίνει πράσινο.
  • Πάρε ένα ένα τα κομμάτια και πέρασέ τα από το μηχάνημα. Το μυστικό είναι να ξεκινάς από την πιο μεγάλη σκάλα και αφού περάσεις τη ζύμη δύο, με τρεις φορές να μειώνεις το πάχος. Εμείς τα ανοίξαμε στο νο. 5 και όπως παρατηρήσαμε η ζύμη δεν άντεχε για πιο λεπτό φύλλο.
  • Άπλωσε το φύλλο όπως είναι μακρόστενη λωρίδα σε ένα τραπέζι και κόψε σε τετράγωνα κομμάτια 7-8 εκατοστών.
  • Τώρα ετοίμασε τη γέμιση για κάθε τορτελόνι. Για το κρέας, κόψε την πανσέτα σε κυβάκια. Βάλε το λάδι να ζεσταθεί και αρωμάτισε με το σκόρδο και το φασκόμηλο. Αφαίρεσε τα αρωματικά πριν καούν και σόταρε το κρέας σου να πάρει χρώμα, αλλά να μην ξεραθεί.
  • Βάλε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων την πανσέτα, το προσούτο, τη μοτσαρέλα, το αυγό και την παρμεζάνα και λιώσε να πάρεις μια ομοιόμορφη γέμιση.
  • Για τη σάλτσα βασιλικού ανακάτεψε τη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, με την μοτσαρέλα και ψιλόκοψε το προσούτο.
  • Τέλος, για το σπανάκι-ρικότα, βάλε το σπανάκι, τα τυριά και το αυγό σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και λιώσε. Αν το μείγμα σου είναι πολύ αραιό, δοκίμασε να βάλεις λίγη φρυγανιά.

tortellini_step_5

  • Και τώρα γέμισε. Βάλε από μία κουταλίτσα στο κέντρο από κάθε τετράγωνο ζύμης. Δίπλωσε τη ζύμη στα δύο σαν τυροπιτάκι, ώστε να έχεις ένα τρίγωνο. Πίεσε πολύ καλά τα πλαϊνά να ενωθούν (πολύ σημαντικό για το βράσιμο) και στη συνέχεια πάρε το τορτελόνι στα χέρια σου.

tortellini_step_4

  • Δίπλωσε άλλη μία φορά το φουσκωμένο κομμάτι με τη γέμιση πάνω από την μύτη του τρίγωνου. Πιάσε τις άλλες δύο άκρες και ένωσέ τες προς το σημείο όπου βρίσκεται και η τρίτη άκρη του τριγώνου. Το τορτελόνι είναι έτοιμο.

tortellini_step_6

  • Βάλε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίξε τα τορτελόνι –  εμείς τα μοιράσαμε ανά χρώμα και γεύση –  να βράσουν για 2-3 λεπτά. Σούρωσε και βάλε στο πιάτο.
  • Σέρβιρε σκέτα με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή με λίγη ακόμη από τη σάλτσα ντομάτας-βασιλικού και παρμεζάνα.

tortellini_2

Tip no. 1: Ή μάλλον το ένοχο μυστικό. Τα τορτελόνι με σπανάκι έγιναν τόσο εκθαμβωτικά πράσινα και με λίγη βοήθεια από χρώμα ζαχαροπλαστικής. Άοσμο, ακίνδυνο και εντυπωσιακό, λίγο χρώμα παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανένα.

Tip no. 2: Πολύ σημαντικό. Αφού τυλίξεις τα τορτελόνι σου, βάλτα στο πιάτο με το φουσκωμένο από τη γέμιση μέρος προς τα πάνω. Αλλιώς κινδυνεύεις να νοτίσει η ζύμη και να μην μπορείς να τα σηκώσεις από το πιάτο για να τα πας για βράσιμο. Πάθαμε και μάθαμε!!

Tip no. 3: Η σάλτσα ντομάτας με βασιλικό ήταν έτοιμη από το σούπερ μάρκετ. Πολύ γευστική και με ένα ακόμη προσόν… ήταν κρύα και δεμένη (περισσότερο από όσο μια σπιτική), ιδανική δηλαδή για τη γέμιση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s