Μαθήματα μαγειρικής με τον Βαγγέλη Δρίσκα! Όταν η μπίρα γίνεται αφορμή για καλό φαγητό

driskas_wide

 

Από τότε που ξεκινήσαμε αυτό το blog αισθανόμαστε συνεχώς σαν μαθητευόμενοι μάγειρες! Οπότε όπως καταλαβαίνεις, σε μια πρόσκληση με master chef τον Βαγγέλη Δρίσκα, βάλαμε τις ποδιές μας, πήραμε τα στυλό και τρέξαμε να πιάσουμε πρώτο θρανίο…

driskas

 

Είμασταν λοιπόν καλεσμένοι στο driskas (test) kitchen για να μάθουμε από τον ειδικό για συνταγές με μπίρα. Η κατάλληλη εποχή για να ξεσηκώσουμε καμιά συνταγή για το καλοκαιράκι που τη σηκώνει τη ρημάδα. Να σας εκμυστηρευτούμε εδώ πως ο Βαγγέλης Δρίσκας ήταν ούτως ή άλλως ο αγαπημένος μας και πολλές φορές ονειροπολούσαμε την ώρα που θα μαγειρεύαμε μαζί του. Και να… που πάνω σε μια μπίρα (και δύο και τρείς και τέσσερις μη σου πω) το καταφέραμε.

driskas7

Καθίσαμε για λίγο στο θρανίο, ώσπου να μας εξηγήσει ο κύριος Δρίσκας τα μυστικά της μπίρας. Ποια μυστικά; Το ήξερες πως τη μπίρα πρέπει να την πίνεις με αφρό για να κρατάει τα αρώματα της μέσα στο ποτήρι; Είχες ακούσει ποτέ πως  οι εκατοντάδες διαφορετικές μπίρες που υπάρχουν στον κόσμο είναι όλες παρασκευασμένες από τρία, τέσσερα υλικά (λυκίσκος που δίνει και την πικράδα, βύνη που είναι το καβουρδισμένο κριθάρι και νερό) και όμως είναι τόσο διαφορετικές και ιδιαίτερες;

driskas12

Το μάθημα λοιπόν είχε μπίρα. Κλασική, ελαφριά ξανθιά Alpha, λίγο πιο πικρή Fisher, καβουρδισμένη και κατακόκκινη μοναστηριακή Affligem και μαύρη Amstel Bock. Με βάση τις τέσσερις αυτές μπίρες ο Βαγγέλης Δρίσκας ετοίμασε ένα μενού τεσσάρων πιάτων. Σε άλλες μαγειρέψαμε με αυτή και άλλες τις απολαύσαμε παρέα με τα πιάτα που ετοιμάσαμε.

driskas6

Και μην νομίζεις πως απλά καθίσαμε και παρακολουθούσαμε τον Σεφ σε στιγμές δημιουργίας!! Οοοοχι! Και τα καρότα μας τα κόψαμε και τα σπαράγγια μας τα καθαρίσαμε και δυόσμο ψιλοκόψαμε και πολλά άλλα κάναμε. Η πρώτη συνταγή τόσο απλή και αποκαλυπτική που μείναμε άφωνοι. Χωριάτικα λουκάνικα στην κατσαρόλα, βράζουν μέσα σε ξανθιά μπίρα. Το αποτέλεσμα, απολαυστικό! Καλύτερο και από το πιο καλοψημένο λουκάνικο στη σχάρα. Τα σερβίραμε με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπόλικο τριμμένο μπούκοβο. Τώρα αν έχεις εσύ καλύτερο μεζέ για το φετινό μουντιάλ, έλα να μας τον πεις!!

driskas3

Όπως βλέπεις, πιάσαμε κουτάλες και τηγάνια και επιδοθήκαμε στο έργο που μας είχε αναθέσει ο Σεφ!! Μπορεί να στεκόμασταν δύο ώρες όρθιοι, αλλά καθόλου δεν μας ένοιαξε. Το δεύτερο πιάτο περιελάμβανε χούμους αρακά και ψητό χαλούμι (αν κάνεις λίγη υπομονή σου έχουμε και τις συνταγές). Η Νατάσα έχει να το λέει γι΄αυτό το ιδιαίτερο χούμους. Το έφτιαξε μια φορά για να το δοκιμάσει η μαμά, το έφτιαξε δεύτερη φορά για τις φίλες της. Το φτιάχνει γενικώς συνέχεια από τότε.

driskas4

Και εκεί που λες, καλά φάγαμε και σήμερα, ακολουθεί το τρίτο πιάτο. Νιόκι πατάτας με λαχανικά, γκοργκοντζόλα και κολοκυθολούλουδα.  Ένα πιάτο που τα είχε όλα μέσα και το άρωμα που του έδιναν τα λουλούδια κολοκυθιού που έβραζαν μαζί με τα ζυμαρικά, απερίγραπτο!!

driskas2

 

Για το τέλος, μας περίμενε μια μεγάλη γλυκιά και αλμυρή έκπληξη! Πώς παντρεύονται αυτά τα δύο; Όταν έχεις τον Δρίσκα για δάσκαλο, όλα γίνονται. Ένα σοκολατένιο fudge κέικ μας περίμενε – έτοιμο αυτό, δεν το φτιάξαμε εμείς, το είχε έτοιμο  ο ίδιος – σερβιρισμένο με μια απολαυστική σος σοκολάτας και σος καραμέλας. Πάνω στην βελούδινη σος καραμέλας – υποσχόμαστε να σας την δείξουμε κάποια στιγμή γιατί είναι υπέροχη – ο Βαγγέλης Δρίσκας πήρε και πασπάλισε ανθό αλατιού. Ναι και εμείς παραξενευτήκαμε μέχρι που φέραμε το κουτάλι στο στόμα. Ο συνδυασμός είναι απερίγραπτος, ανεπανάληπτος, μοναδικός!!! Και πολλά άλλα επίθετα που θα θέλαμε ώρες να στα γράψουμε.

driskas9

Α και αυτό το γλυκό ταιριάζει πολύ με μπίρα. Δεν μας πιστεύεις; Φτιάξε μια σοκολατένια δημιουργία και σέρβιρέ τη με μαύρη μπίρα. Ο συνδυασμός είναι καταπληκτικός.

driskas10

Και κάπως έτσι τελείωσε η βραδιά. Φάγαμε μέχρι σκασμού, ήπιαμε μέχρι πνιγμού (όχι δεν οδηγήσαμε αμέσως μετά) και δεν θέλαμε να φύγουμε. Αλλά έπρεπε…

driskas11

Δεν είναι μια πανδαισία και τα τέσσερα πιάτα στη σειρά; Και τα φτιάξαμε εμείς. Όχι μόνοι μας, ντε! Είμασταν μια μεγάλη παρέα που το διασκεδάσαμε όλοι πολύ!

driskas5

Και επειδή ποτέ δεν θέλουμε να αφήνουμε στην απ’ έξω τους «πεινασμένους» φίλους μας, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε στο σεμινάριο. Φτιάξαμε τις δύο από τις τέσσερις συνταγές για να τις έχεις κι εσύ και να τις ευχαριστηθείς με ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα (Με αφρό ε; Μην τα ξαναλέμε!).

double

Μείνετε συντονισμένοι στο Cookle IT και τις επόμενες μέρες θα έχετε τις συνταγές για τα δύο αυτά πιάτα που μάθαμε από τον Βαγγέλη Δρίσκα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s