Πάβλοβα με γλυκό του κουταλιού φράουλα

pavlova_1

Είναι ολόλευκες σαν χιόνι και τραγανίζουν απολαυστικά μέσα στο στόμα. Αυτό το γλυκό είναι σίγουρα έργο τέχνης και αυτό αποδεικνύεται και από την ιστορία του. Εμείς φτιάχνουμε τις πάβλοβα με σαντιγί και σπιτικό γλυκό φράουλα.

Κάθε φορά που βλέπω αυτό το αριστούργημα της ζαχαροπλαστικής, αδυνατώ να πιστέψω πως είναι το αποτέλεσμα της πρόσμειξης ασπραδιού και ζάχαρης. Είναι τόσο φίνο! Σαν υλικό για να σμιλέψεις άγαλμα…

pavlova_3

Ναι, ίσως τα παραλέω, αλλά μόλις ανακάλυψα πως οι αιθέριες πάβλοβες έχουν μια και μόνη μαμά. Την Άννα Πάβλοβα, διάσημη Ρωσσίδα πρίμα μπαλαρίνα των αρχών του περασμένου αιώνα που έμεινε στην ιστορία για το θρυλικό έργο «Ο θάνατος του κύκνου» που γράφτηκε ειδικά για εκείνη.

pavlova_story

Ο θρύλος λοιπόν λέει πως το γλυκό αυτό, που κατά την άποψή μου έχει μια κλασική και φίνα αύρα, φτιάχτηκε στην κουζίνα ενός εστιατορίου στη Νέα Ζηλανδία, προς τιμήν της Άννας Πάβλοβα που εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε τουρνέ εκεί. Αν και η εκδοχή δεν είναι απόλυτα διασταυρωμένη, το γεγονός είναι ένα. Η Άννα Πάβλοβα, εκτός από έναν ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό που άφησε με τις πουέντ της, κληροδότησε στην παγκόσμια ανθρωπότητα και ένα απολαυστικό γλυκό. Στη συνταγή λοιπόν….

pavlova_5

Υλικά για 10-12 ατομικές πάβλοβες

pavlova_ulika

  • 4 ασπράδια αυγών
  • 120γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250ml κρέμα γάλακτος
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη
  • 10 κ.σ. γλυκό κουταλιού φράουλα

Προετοιμασία

  • Βάλε στο μπολ του μίξερ τα ασπράδια (καλύτερα σε μεταλλικό μπολ) μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη. Χτύπησε σε χαμηλή προς μέτρια ένταση για 10′ με 15′ λεπτά να σφίξει καλά το μείγμα και να γίνει μια παχιά μαρέγκα.
  • Κοσκίνισε τη ζάχαρη άχνη και πρόσθεσέ τη σιγά, σιγά στο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  • Στρώσε μια λαδόκολλα σε εα ταψί και κόψε τις φωλίτσες με ένα κορνέ. Μην σκάσεις αν δεν γίνουν ομοιόμορφες. Σιγά, σιγά θα συνηθίσεις το κορνέ με το ασπράδι και θα τις φτιάξεις τέλειες.
  • Βάλε σε προθερμασμένο φούρνο (εγώ έχω μόνο αντιστάσεις) στους 100oC για δύο με τρεις ώρες. Είπαμε το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Βγάλε από το φούρνο και ξεκόλλησε από τη λαδόκολλα όσο είναι ακόμη ζεστές. Άφησε τις πάβλοβες να κρυώσουν.
  • Ετοίμασε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη (τα 50γρ) να σφίξει
  • Γάρνιρε με τη σαντιγί και από πάνω πρόσθεσε ένα κομμάτι γλυκό φράουλα και λίγο σιρόπι. Σέρβιρε.

pavlova_2

Tip no. 1: Όσο ζεις μαθαίνεις δεν λένε; Διάβασα λοιπόν εκ των υστέρων πως στην πάβλοβα προσθέτουν και λίγο κορν φλάουρ. Το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό οπότε θα το σύστηνα απλά για πειραματισμό.

Tip no. 2: H συνταγή βγαίνει αρκετά γλυκιά. Θα μπορούσες να μειώσεις λίγη από τη ζάχαρη άχνη που προσθέτεις στα ασπράδια ή να κάνεις την σαντιγί εντελώς άγλυκη. Αυτά είναι γούστα!!

Tip no3: Η κλασική συνταγή θέλει φρέσκιες φράουλες κι άλλη ζάχαρη για να τις κάνεις δροσερή σος στο μπλέντερ. Είπα να παίξω με το γλυκό κουταλιού που έφτιαξε η μαμά και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό!

Advertisements

4 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s