Αγκινάρες γεμιστές με σος hollandaise

aginares_4

 Σήμερα σερβίρουμε ένα νόστιμο λουλούδι από τα πιο κλασικά της μεσογειακής διατροφής. Όχι, δεν θα τις κάνουμε α λα πολίτα. Σήμερα τρώμε αγκινάρες γεμιστές με μια σος από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές (που τείνουν να γίνουν και οι αγαπημένες μου).  Βλ. Μαγιονέζα

aginares_1

Είχες ποτέ αναρωτηθεί τι είναι αλήθεια οι αγκινάρες; Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να τις απολαμβάνουμε ως λαχανικό, όμως στην πραγματικότητα είναι ένα λουλούδι! Και κάπως έτσι είπα να τις σερβίρω αυτή τη φορά. Η συνταγή κάθε άλλο παρά δικής μου εμπνεύσεως. Την έχω δει αμέτρητες φορές στο εξωτερικό και ήθελα σαν τρελός να τη δοκιμάσω. Και να που η βόλτα στη λαϊκή μου έκανε το χατήρι. Βγες όσο προλαβαίνεις – αν και με την απεργία δεν το κόβω και εύκολο – γιατί τώρα είναι η τελευταία σοδειά και είναι πάμφθηνες.

aginares_2

Αυτό το φαγητό έχει την ιδιαιτερότητα να τρώγεται σαν να είσαι ερωτευμένος. Τι εννοώ; Μαδάς ένα, ένα τα τρυφερά φύλλα της αγκινάρας τα βουτάς στην απολαυστική και κρεμώδη σος και τα απολαμβάνεις. Όχι ολόκληρα ντε! Μόνο η βάση τους είναι τρυφερή και βρόσιμη, αλλά έχει μια γεύση που δεν θα την πιστεύεις.

Κι αφού μάθεις από τα φύλλα της αγκινάρας και όχι της μαργαρίτας, αν σε αγαπά ή δε σ’ αγαπά, καταβροχθίζεις την καρδιά της με μπόλικη από την Hollandaise. Πρώτη φορά το έφτιαξα, πρώτη φορά το δοκιμάσα και δηλώνω fan!! Και μη σκας για το καθάρισμα, σου έχω πλήρη οδηγό για να μην μπερδευτείς.

Το καθάρισμα της αγκινάρας

Με το Cookle IT έχω καταλάβει πως οι παλιές νοικοκυρές έκαναν ωραία φαγητά, γιατί αφιέρωναν χρόνο. Τα πονούσαν όσα ψήνονταν στην κατσαρόλα τους. Τρανό παράδειγμα οι αγκινάρες, που τώρα νομίζουμε πως είναι στρογγυλά κουπάκια και σπάνια μπαίνουμε στη διαδικασία να τις πάρουμε φρέσκες και να τις καθαρίσουμε. Έψαξα στο internet και βρήκα τον τρόπο για να τον μάθουμε όλοι οι πεινασμένοι.

aginares_step_1

ΒΗΜΑ 1ο – Θα χρειαστείς ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και την αγκινάρα σου ολόκληρη.

aginares_step_2

ΒΗΜΑ 2ο – Με τα χέρια αφαίρεσε τα περισσότερα εξωτερικά και συνήθως πιο σκληρά και ξερά φύλλα.

aginares_step_3

ΒΗΜΑ 3ο – Με ένα αποφασιστικό cut, κόψε την κορυφή της αγκινάρας τουλάχιστον δύο με τρία δάκτυλα. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το μέγεθός της.

aginares_step_4

ΒΗΜΑ 4ο – Πάρε τώρα το μαχαίρι και κόψε τον μίσχο της αγκινάρας όσο πιο κοντά στην καρδιά της γίνεται. Πρόσεχε, ε; Δεν θέλεις να σου διαλυθεί, ούτε να πετάξεις τη βάση που είναι έχει και το περισσότερο «ψωμί».

aginares_step_5

ΒΗΜΑ 6ο – Με τα χέρια σου άνοιξε τα φύλλα προσεκτικά, ώσπου να φτάσεις στο κέντρο της αγκινάρας. Με ένα κουτάλι ξύσε τα μουστάκια της να τα αφαιρέσεις και να βλέπεις την επιφάνεια της καρδιάς της. Τέλειωσες με το καθάρισμα! «Μπλουμ» το λουλουδάκι σε μπόλικο νερό με λεμόνι να μην μαυρίσει. Και τώρα η συνταγή…

Υλικά για 5-6 αγκινάρες

  • 5-6 φρέσκες αγκινάρες
  • 1/2 λεμόνι
  • 3 κρόκους αυγών
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.σ. λεμόνι
  • 1 κ.γ. πιπέρι καυτερό
  • 125 γρ. βούτυρο

Προετοιμασία

  • Καθάρισε τις αγκινάρες όπως βλέπεις παραπάνω και βάλε σε νερό όπου έχεις στύψει το μισό λεμόνι. Βάλε σε πανέρι και άχνισε για ένα τέταρτο περίπου. Στρώσε τις αγκινάρες ανάποδα σαν ποτήρια, ώστε ο ατμός να μπαίνει στο εσωτερικό τους. Είναι έτοιμες όταν βυθίζεται εύκολα ένα μαχαιράκι στο κάτω τρυφερό μέρος τους.
  • Λιώσε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, αλλά πρόσεξε να μην το κάψεις. Με ένα κουταλάκι αφαίρεσε τα λευκά υπολείμματα από την επιφάνειά του. Αν θες μπορείς να το σουρώσεις για μεγαλύτερη ευκολία.
  • Βάλε σε ένα μεταλλικό μπολ τους κρόκους, μια ιδέα κρύο νερό και το ξύδι με λίγο αλάτι και ανακάτεψε ζωηρά. Βάλε το μπολ πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Συνέχισε το ανακάτεμα με σύρμα να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα για 3′ με 5′ λεπτά. Απόσυρε από τη φωτιά
  • Πρόσθεσε με σταθερή αργή ροή το βούτυρο στα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς ώστε να το πιει όλο και να παραμείνει μια βελούδινη κρέμα. Τέλος πρόσθεσε τις 2 κ.σ. λεμόνι και το πιπέρι.
  • Γέμισε τις αγκινάρες με την σος όσο είναι ζεστές. Σέρβιρε

aginares_3

Tip no1: Πρόσεξε να μην ακουμπά το μεταλλικό μπολ που χτυπάς τα αυγά στο νερό γιατί θα φτιάξεις ομελέτα.

Tip no2: Η σος Hollandaise είναι κλασική αξία και πεντανόστιμη, αλλά έχει και ένα σωρό βούτυρο. Δοκίμασε εναλλακτικά τις γεμιστές αγκινάρες με γιαούρτι, λάδι και λίγο λεμόνι.

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s