Καρυδόπιτα με σοκολάτα

karydopita_wide

Η κλασική αξία παντρεύεται με τη βασίλισσα των γλυκισμάτων, δηλαδή τη σοκολάτα. Σιροπιαστή καρυδόπιτα με σιμιγδάλι και επικάλυψη λιωμένης κουβερτούρας. Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο για σπιτικό γλυκό;

Όταν θέλω γλυκό πάντα το μυαλό μου πάει στη σοκολάτα. Νομίζω πως οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη γλυκιά απόλαυση με κάτι σοκολατένιο. Γι’ αυτό κι εγώ έφτιαξα μια κλασική καρυδόπιτα που σε συνδυασμό με μια σος σοκολάτας θα απογειώσει τη γεύση στον ουρανίσκο σου. Αυτή η σοκολατένια καρυδόπιτα γίνεται τόσο αφράτη και αέρινη που δεν θα το πιστεύεις! Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις να την φτιάξεις για να πεισθείς!

karydopita_3

Υλικά για 20 μεγάλα κομμάτια 

  • 15 αυγά
  • 15 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 15 κ.σ. ζάχαρη
  • 15 κ.σ. τριμμένο καρύδι
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 σφηνάκι ουίσκι
  • 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
  • 1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κ.σ. baking powder

karydopita_ylika

Για το σιρόπι

  • 4 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο

Για την σος σοκολάτας

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  • Θα σου χρειαστούν για αρχή δυο μεγάλες λεκάνες για να χτυπήσεις τα δυο μείγματα τα οποία στη συνέχεια θα τα ενώσεις. Στην μια λεκάνη θα χτυπήσεις με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών μέχρι να ασπρίσει το μείγμα σου. Στην άλλη λεκάνη θα χτυπήσεις τα ασπράδια σου μέχρι να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα.
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε την μαρέγκα στη λεκάνη με τους κρόκους και τη ζάχαρη και συνέχισε να χτυπάς με το μίξερ. Μην φοβηθείς ότι θα σου κάτσει το μείγμα σου… δεν πρόκειται. Πρόσθεσε τώρα και το σφηνάκι ουίσκι.
  • Σε ένα πιάτο ανακάτεψε μαζί όλα τα υπόλοιπα υλικά σου και άρχισε να τα προσθέτεις σιγά, σιγά στην λεκάνη με το μείγμα σου συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα σου τότε είναι έτοιμο για να το βάλεις στο ταψί.

karydopita_1

  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για περίπου 35-40 λεπτά (θα δεις ότι θα πάρει ένα ωραίο καφετί χρώμα μόλις είναι έτοιμο). Μην ξεχαστείς και ανοίξεις τον φούρνο όση ώρα ψήνεται!!!!
  • Ετοίμασε και το σιρόπι σου όση ώρα θα ψήνεται η καρυδόπιτα σου. Βράσε για περίπου 10′ λεπτά και άσε το στην άκρη.

karydopita_2

  • Μόλις βγάλεις την καρυδόπιτα από τον φούρνο άσε την για περίπου 10′ λεπτά να κρυώσει και σιρόπιασε.
  • Τώρα φτιάξε τη σος. Απλά βάλε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθεί καλά πρόσθεσε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Χαμήλωσε το μάτι στο μισό και ανακάτευε συνέχεια με το σύρμα σου. Μόλις λιώσει καλά η σοκολάτα πρόσθεσε και το ηλιέλαιο.
  • Σέρβιρε το κάθε κομμάτι με την σος σοκολάτας και μισό καρύδι. Απλά τέλεια!!!

karydopita_4Tip1: Όταν τελειώσεις το ανακάτεμα του μείγματος με το μίξερ μην φοβηθείς να βάλεις και το χέρι σου να ανακατέψεις λίγο ακόμα, ώστε να σιγουρευτείς πως έχουν ενωθεί τα υλικά. Είναι αρκετό το υλικό οπότε θέλει και λίγο ανακάτεμα έτσι

Tip2: Όσα αυγά, τόση ζάχαρη, τόσο σιμιγδάλι και τόσα καρύδια, οπότε αν θες να φτιάξεις μικρότερο ταψί απλά μείωσε όλα σου τα υλικά με βάση το πόσα αυγά θα βάλεις.

Tip3: Στο γλυκό αυτό πρέπει και το σιρόπι και η καρυδόπιτα να είναι χλιαρά

Tip4: Όσο πιο σκούρο είναι το ταψί που θα ψήσεις την καρυδόπιτα, τόσο πιο σκουρόχρωμη θα γίνει. Αντίθετα σε ανοιχτόχρωμα ταψί, το γλυκό θα κρατήσει πιο ξανθό χρώμα. Ακούγεται τρελό, αλλά είναι η αλήθεια. Μας το εκμυστηρεύτηκε ένας πολύ αγαπημένος Σεφ. Περισσότερα (για τον Σεφ, όχι για το ταψί) εδώ στο Cookle IT, πολύ, πολύ σύντομα!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s