Μαγιονέζα σπιτική με λεμόνι

mayo_1

Καμιά φορά – μη σου πω πάντα – το μεγαλείο βρίσκεται στην απλότητα. Μία από τις πιο διάσημες σος στον κόσμο παρασκευάζεται από τρία, τέσσερα υλικά και μέχρι να πεις κύμινο. Φτιάχνουμε λοιπόν μαγιονέζα με ελαφρώς λεμονάτη γεύση με ολόφρεσκα αυγά κατ’ ευθείαν από το χωριό.

mayo_2

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ξεκινώντας να γράψω για τη μαγιονέζα και επειδή έχω και μια λατρεία για τη γαλλική κουζίνα, για τη Γαλλία και κάθε τι το γαλλικό, αποφάσισα να κάνω μια mini αναζήτηση για την ιστορία μιας από της πιο διάσημες σος στον κόσμο, μαζί με τη μουστάρδα (επίσης γαλλικής προελεύσεως) και την κέτσαπ. Να λοιπόν ένα ενδιαφέρον άρθρο που βρήκα.

Εκδοχή Νο. 1 – Η πρώτη εκδοχή λοιπόν είναι η σος να πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσα Mahon, του νησιού Μινόρκα. Το μικρό νησάκι ήταν υπό αγγλική κατοχή το 1756, όταν το κατέλαβε ο Δούκας του Ρισελιέ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την εκδοχή, η μαγιονέζα ήταν μια τοπική σπεσιαλιτέ-σος που έφτιαχναν με ελαιόλαδο, κρόκους αυγών, λεμόνι και διάφορα μυρωδικά.

Γκραβούρα του μικρού νησιού Μινόρκα, ισπανικού νησιού στη Μεσόγειο στο συγκρότημα των Βαλεριάδων

Εκδοχή νο. 2 – Ανατρέχοντας πάλι στην ιστορία και στην περίοδο της μάχης της Arques πίσω στο 1589, οι αναφορές λένε πως πρόκειται για τη σος που δεν χόρταινε να απολαμβάνει ο Δούκας της Mayenne και βασικός αντίπαλος του βασιλικού στρατού και του ίδιου του Βασιλιά Ερρίκου Ε’. Ο Δούκας περνούσε περισσότερη ώρα ξαπλωμένος κάτω από τα δέντρα, μετά από λουκούλεια γεύματα με μαγιονέζα παρά πάνω στο άλογό του. Η μαγιονέζα γεννιέται και η μάχη χάνεται φυσικά για τον Δούκα.

Πίνακας από τη Μάχη της Arques κατά τη διάρκεια της οποίας παρασκευάστηκε για πρώτη φορά η μαγιονέζα.

Εκδοχή νο. 3 – Από την άλλη ο διάσημος Γάλλος σεφ Prosper Montagne, που γεννήθηκε στην Carcassone το 1865, ισχυρίζεται πως η  μαγιονέζα προέρχεται πολύ απλά από τη γαλλική λέξη moyeu που σημαίνει κρόκος αυγού. Σήμερα βέβαια οι Γάλλοι ούτε το moyeu δεν αναγνωρίζουν, αφού τον κρόκο τον αναφέρουν ως jaune d’oeuf (το κίτρινο του αυγού).

Ο διάσημος Γάλλος Σεφ Prosper Montagné

Υπάρχουν σίγουρα και άλλες εκδοχές, όπως άλλωστε και δύο γαλλικές πόλεις η Bayonne (εξ’ ου και η σος μπαγιονέζ/bayonnaise)και η Mayons που διεκδικούν την πατρότητα της διάσημης σος. Ας μείνουμε όμως σε αυτές και ας επιστρέψουμε στην Ελλάδα!

Πηγή

Υλικά για ένα βαζάκι μαγιονέζα

mayo_ulika

  • 300ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 2 κ.σ. στυμμένο χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 αυγό
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Προετοιμασία

  • Είναι πολύ σημαντικό να έχεις το κατάλληλο εργαλείο. Εγώ χρησιμοποίησα ένα μίξερ χειρός το οποίο χτυπάει τα υλικά και φτιάχνει τη μαγιονέζα σε 10» δευτερόλετπα

mayo_steps

  • Βάλε το λάδι, το αυγό, το λεμόνι, τη μουστάρδα και αλατοπιπέρωσε
  • Χτύπησε με το μίξερ χειρός βυθίζοντάς το ως τον πάτο του σκεύους. Όσο χτυπάς τα υλικά, ανεβάζεις το μίξερ προς τα πάνω να γίνει όλο το μείγμα μια ενιαία και αφράτη σος. Δοκίμασε το αλάτι και το πιπέρι και διόρθωσε τη γεύση ανάλογα με το γούστο σου.
  • Αποθήκευσε τη μαγιονέζα σε γυάλινο βάζο με καπάκι που κλείνει καλά και στο ψυγείο. Η σπιτική μαγιονέζα είναι ασύγκριτη στη γεύση, όμως δεν αντέχει όσο εκείνη του εμπορίου και καλό είναι να την καταναλώσεις το πολύ σε 4 με 5 ημέρες.

mayo_3Tip no. 1 – Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις μια κανάτα-δοσομετρητή με μικρή διάμετρο για να χτυπηθεί πιο εύκολα και αποτελεσματικά η μαγιονέζα. Μπορείς αν δεν έχεις μίξερ χειρός να δοκιμάσεις να την κάνεις με ένα απλό μίξερ ή επεξεργαστή τροφίμων.

Tip no. 2 – Πολλοί προτιμούν το ξύδι αντί για το λεμόνι. Κάνε την αντικατάσταση, βάζοντας ίσως λίγο λιγότερο ξύδι και δοκίμασε το αποτέλεσμα.

Tip no. 3 – Με αυτή τη συνταγή φτιάξαμε την απίθανη σος ταρτάρ για fish & chips, δώσαμε ένταση στην φανταχτερή παντζαροσαλάτα και βελούδινη υφή στα deviled γεμιστά αυγουλάκια μας! Βάλε φαντασία και θα φτιάξεις δεκάδες συνταγές με βάση τη μαγιονέζα.

Advertisements

3 comments

  1. Πολύ αινιγματική τελικά η Μαγιονέζα βρε παιδί μου.. εξαιρετικά απλή η συνταγή όντως και θα μπω στον πειρασμό να την φτιάξω μια και στο σπίτι μου καταναλώνουμε γενναίες ποσότητες μαγιονέζας. Το ελαιόλαδο το αποκλείουμε?

    • Αν και το λατρεύω, έχω την αίσθηση πως με ελαιόλαδο θα γίνει ακόμη πιο βαριά, με φόβο το αρωματικό λάδι να σκεπάσει τα υπόλοιπα αρώματα. Το ηλιέλαιο είναι πιο ελαφρύ και λεπτό και θα την κάνει πιο ανάλαφρη!

  2. […]  Σήμερα σερβίρουμε ένα νόστιμο λουλούδι από τα πιο κλασικά της μεσογειακής διατροφής. Όχι, δεν θα τις κάνουμε α λα πολίτα. Σήμερα τρώμε αγκινάρες γεμιστές με μια σος από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές (που τείνουν να γίνουν και οι αγαπημένες μου).  Βλ. Μαγιονέζα… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s