Μακαρονόπιτα από την Ήπειρο

makaronopita_1

Όσοι δεν την έχουν δοκιμάσει ίσως αναρωτηθούν! Μπορούν τα μακαρόνια να γίνουν πίτα; Κι όμως, μπορούν!!! Άλλωστε, με ηπειρώτισσα μαμά δεν θα μπορούσα να μην βάλω και μια πίτα να σας δείξω!

makaronopita_2

Επέλεξα τη μακαρονόπιτα γιατί… είμαι μακαρονού, τι να κάνουμε; Παραδοσιακή πίτα, αλλά διαχρονική. Ιδίως αν σου αρέσουν τα μακαρόνια, βάζω στοίχημα ότι θα την λατρέψεις.

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο.3
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 1/2 κιλό φέτα
  • 5 αυγά (4 για την γέμιση και 1 για να αλείψεις τα φύλλα)
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • 1 πακέτο φύλλο για χωριάτικες πίτες
  • Αλάτι-πιπέρι

makaronopita_ylika

Εκτέλεση

  • Βράσε πρώτα τα μακαρόνια όπως θα τα έβραζες κανονικά για μια μακαρονάδα, αλλά άφησέ τα 2′ λεπτά λιγότερο απ’ ότι συνηθίζεις.
  • Σούρωσέ τα, λιώσε τη μαργαρίνη μέσα στην κατσαρόλα που τα έβρασες και ξαναρίξτα μέσα. Μην ξεχάσεις να κλείσεις το μάτι γιατί το μαγείρεμα έχει τελειώσει!
  • Πρόσθεσε το γάλα και τη φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια (απλά τρίψ’ τη με τα χέρια σου, όχι στον τρίφτη)
  • Χτύπα σε ένα πιάτο τα 4 αυγά και πρόσθεσέ τα και αυτά στην κατσαρόλα
  • Ανακάτεψε τα όλα μαζί και πρόσθεσε αλάτι και μπόλικο τριμμένο πιπέρι

makaronopita_3

  • Βουτύρωσε το ταψί σου και στρώσε το πρώτο φύλλο
  • Συνήθως το πακέτο έχει 8-10 φύλλα οπότε θα χρειαστείς τα μισά για κάτω και τα άλλα μισά για πάνω
  • Χτύπα σε ένα πιάτο το αυγό που έμεινε με λίγο γάλα και στρώνοντας τα φύλλα σου άλειφέ τα ένα-ένα
  • Αφού στρώσεις τα μισά σου φύλλα πρόσθεσε τη γέμιση και μετά άπλωσε τα υπόλοιπα φύλλα κάνοντας την ίδια διαδικασία με το αυγό και το γάλα
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για περίπου 50′ λεπτά (μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα δλδ. Aν τυχόν χρειαστεί άλλα 5′-10′ λεπτά μην φοβηθείς να την αφήσεις κι άλλο!)

makaronopita_square

 

Tip1: Σου είπα να βράσεις λιγότερο από ότι κανονικά τα μακαρόνια σου επειδή θα βράσουν και μέσα στον φούρνο με το γάλα που θα βάλεις

Tip2: Πριν βάλεις αλάτι δοκίμασε αν η φέτα σου είναι αλμυρή! Αν ναι, τότε μην βάλεις πολύ. Πιπέρι βάλε δεν το συζητώ, της πάει πολύ.

Tip3: Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και τριμμένο ζαμπόν μέσα στην γέμισή σου. Ξεφεύγουμε βέβαια από την παραδοσιακή συνταγή, αυτό που λέμε κλασικό ελληνικό φαγητό, αλλά «who cares»;  Γίνεται πεντανόστιμη! Απλά μην το πείτε στην μαμά μου… 😛

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s