Butterfly Πάστα Φλώρα

pasta_flora_2

Έχεις φανταστεί ποτέ πιο compact πρωινό; Φρυγανιά με μαρμελάδα, κέικ και croissant μαζί. Η πάστα φλώρα ήταν αγαπημένο σπιτικό γλυκό. Δεν το αλλάξαμε πολύ. Απλά του δώσαμε λίγο πιο ανοιξιάτικη μορφή. Έτσι, μήπως και νιώσουμε πεταλούδες στο στομάχι!!

Να σου πω τη μαύρη μου αλήθεια ήθελα να δοκιμάσω μια υβριδική μορφή πάστας φλώρα με lemon pie καλυμμένης με μαρέγκα (δηλαδή να καλύψω την πάστα φλώρα με μαρέγκα). Τελικά πείστηκα πως το κλασικό πρέπει να μείνει κλασικό και απλά στόλισα τις πεταλούδες στο γλυκό με λίγη αφράτη μαρέγκα.

pasta_flora_1

Υλικά για ένα ταψάκι 20 εκατοστών

pasta_flora_ylika1

  • 210γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70 γρ. σιμιγδάλι
  • 130 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 2 αυγά (1 ολόκληρο και τον κρόκο από το δεύτερο. Κράτησα το ασπράδι για τη μαρέγκα)
  • 1 βάζο μαρμελάδα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ

 

Προετοιμασία

  • Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Πρόσθεσε και το αυγό με τον κρόκο και συνέχισε το χτύπημα να ασπρίζει το αυγό.
  • Βάλε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, τη βανίλια και το baking powder και ανακάτεψε. Γύρισε το μείγμα στο μείγμα του αυγού και δούλεψε με τα χέρια ώστε να πάρεις μια λεία ζύμη που δεν κολλάει. Πρόσθεσε λίγο αλεύρι να χρειαστεί, αλλά μην την παραπαιδέψεις τη ζύμη.
  • Κόψε το 1/3 της ζύμης και άφησε στην άκρη. Με τα χέρια σου πίεσε το υπόλοιπο κομμάτι στο ταψάκι σου, αφού το βουτυρώσεις και το αλευρώσεις, να πάει παντού ομοιόμορφα. Δούλεψέ το με υπομονή με τα χέρια σου.

pasta_flora_step_1

  • Γύρισε από πάνω τη μαρμελάδα και άπλωσε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Βάλε στο ψυγείο για 1 ωρίτσα
  • Άνοιξε με την υπόλοιπη ζύμη λεπτά φύλλα και κόψε με το κουπάτ γύρω στις οκτώ πεταλούδες. Βάλε τις πεταλούδες στο ψυγείο. Το υπόλοιπο πλάσε το σε λεπτό ρολάκι, τύλιξέ το σε μεμβράνη και άφησέ το επίσης στο ψυγείο. Αφού κρυώσει το ρολάκι κόψε σε φετούλες

pasta_flora_step_2

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 190oC. Στρώσε τις πεταλούδες και τα φετάκια της ζύμης πάνω από τη μαρμελάδα και βάλε στο φούρνο για 40′ λεπτά περίπου στις αντιστάσεις
  • Χτύπησε το ασπράδι σε μεταλλικό μπολ και αφού αφρατέψει βάλε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Όταν σφίξει τελείως γέμισε ένα κορνέ με λεπτή μύτη και άφησέ το στο ψυγείο
  • 10 λεπτά πριν ψηθεί η πάστα φλώρα βγάλε από το φούρνο και στόλισε τις πεταλούδες με τη μαρέγκα. Βάλε και πάλι για δέκα λεπτά στο φούρνο. Το γλυκό σου είναι έτοιμο.

pasta_flora_3

Tip no. 1: Η μαρμελάδα είναι απο τα χεράκια μου να ξέρεις και από τα δέντρα (ποια άλλης;) της μαμάς. Άλλο πράγμα το σπίτικο, όπως και να έχει. Η μαμά πάντως επιμένει πως η καλύτερη πάστα φλώρα γίνεται με μαρμελάδα σύκο!

Tip no. 2: Αν την ξανακάναμε με τη Νατάσα, σίγουρα θα βάζαμε τις πεταλούδες πιο γραμμικά, ώστε σε κάθε κομμάτι να πέφτει και από μία. Κι όχι όμορφα στρωμένες στο ταψί, που όμως δεν βοηθούν στο κόψιμο! Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις!!

Advertisements

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s