Τραχανοπιτάκια στο λεπτό…

traxanopitakia_wide

Ένα θα πω και τίποτα παραπάνω… ο τραχανάς είναι τόσο παρεξηγημένο υλικό! Κι όμως μπορεί να γίνει η βάση για τόσα, μα τόσα πολλά πιάτα. Ξέχνα λοιπόν την απλή σούπα (με τις βούτες φρυγανιάς) και απόλαυσέ τον με πράσο, φρέσκια ντομάτα και φασκόμηλο μέσα σε αφράτο φύλλο σφολιάτας.

Υλικά για 6-7 πιτάκια

traxanopitakia_1

  • 1/2 φύλλο σφολιάτας (Το κάθε φύλλο που αγόρασα είναι περίπου 350γρ)
  • 1/2 φλιτζάνι τραχανά σταρένιο, γλυκό
  • 1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό πράσο κομμένο σε ροδέλες (κυρίως το λευκό μέρος)
  • 3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο φρέσκο
  • Ελαιόλαδο

Προετοιμασία

  • Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και το πράσο. Κόψε και τη ντομάτα σε κυβάκια
  • Βάλε σε ένα τηγάνι λάδι να ζεσταθεί και σόταρε καλά το πράσο με το κρεμμύδι να μαλακώσουν
  • Ρίξε και τη ντομάτα και ανακάτεψε. Άφησε 1-2 λεπτά και πρόσθεσε τον τραχανά και το φασκόμηλο ψιλοκομμένο
  • Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε και άφησε τον τραχανά να πιει τα υγρά και να φουσκώσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις ελάχιστο νεράκι.

traxanopitakia_steps

  • Κόψε το φύλλο στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια χάραξε καρεδάκια με τη ζύμη 5-6 εκατοστά το καθένα. Βάλε από μια κουταλιά της γέμισης στα μισά κομμάτια και σκέπασε με τα άλλα μισά της ζύμης.
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30′ με 40′ λεπτά να πάρει χρώμα η σφολιάτα και να φουσκώσει
  • Σέρβιρε ζεστά ή και κρύα τα τραχανοπιτάκια σου

traxanopitakia_2

Tip: Πίεσε ελαφρά τις άκρες της σφολιάτας πριν ψήσεις, για να γίνουν τα πιτάκια τετράγωνα. Αν θέλεις βέβαια μπορείς να πιέσεις με ένα πιρούνι τις άκρες για να δώσεις σχήμα.

Advertisements

3 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s